Annonce
Vejle

For skråt, for grimt eller lige i øjet? - nu kan du selv teste Rådhustorvet

Planerne om en omlægning af Rådhustorvet har rumsteret i årevis. Nu nærmer politikere og embedsfolk sig en beslutning - men inden skal borgerne høres en ekstra gang. Allerede nu er der mulighed for at se et forslag til belægning i et nyt prøvefelt. Foto: Yilmaz Polat
Et prøvefelt med den påtænkte, nye belægning på Rådhustorvet kan ses lige nu. Fra stamgæstbordet foran kaffeboden lyder dommen: Spar millionerne.

Vejle: "Den gamle plads - oh, lad den stå".

Sådan er holdningen blandt de seks vejlensere omkring stambordet foran Kaffebaren ved Rådhustorvet denne fredag eftermiddag.

Flokken kan se lige over på det nye prøvefelt, som kommunens byplanlæggere har indrettet. Et cirka fire kvadratmeter stort område med den belægning og hældning, der er planlagt som et led i en renovering af torvet.

Annonce

Det flade torv

Den nuværende plads med brostensbelægning, niveaudeling og Sigurjón Ólafssons skulpturgruppe blev indviet i 1955.

Siden renoveringen af gågaderne i slutningen af 1990'erne har der været planer om at omlægge torvet. Uenighed om blandt andet lukning for gennemkørende trafik fra Kirkegade og Blegbanken udsatte i årevis beslutningen.

I 2015 tog processen med den nye renoveringsplan fart - først med indhentning af ideer og ønsker fra interesserede borgere og siden et kompagniskab med arkitektfirmaet Schønherr, der har udarbejdet planerne for et sammenhængende torv, der skråner let fra rådhuset ned mod facaden i Torvegade.

Kommunen åbnede fredag et prøvefelt, hvor interesserede kan bedømme den nye belægning og faldet på den kommende plads

Teknisk udvalg har i princippet sagt ja til planerne - men der er uenighed om skulpturenes fremtid og på et borgermøde vil politikere og byplanlæggere gerne have bud på den mere detaljerede indretning af pladsen.

Budgettet er på 6,5 millioner kroner og planen er, at renoveringen skal i gang efter sommerferien. I første omgang skal rørene under torvet skiftes ud - og derfor skal det nuværende torv under alle omstændigheder graves op.

Eigil har kigget

Mens avisen er på besøg, er der ingen, der tester feltet. Men lidt tidligere har Eigil Wihrs været en tur ovre at kigge. Nu sidder han og nyder sin kaffe, men er klar med en kommentar:

- Det ser da ok ud. Men dem jeg talte med, fortalte, at det vil kost 800 kroner per kvadratmeter. Hvis de bare havde fortsat med samme belægning som på gågaden, ville prisen være 200 kroner. Det er lidt vildt.

Med et areal på 1200 kvadratmeter vil alene den nye belægning koste knap én million kroner, hvis den kvadratmeterpris på belægnings-stenene holder. Alt i alt er der i første omgang sat 6,5 millioner kroner af til renoveringen.

Millioner kan bruges bedre

Men de penge, kunne man godt spare, hvis det står til forsamlingen omkring cafébordet.

- Pladsen er god nok, som den er. Den passer til det flotte rådhus. Jeg synes, det er som om, at alting skal laves om. Der er snart ikke noget af det gamle tilbage i Vejle, lyder kommentarten fra Mariah Petersen.

Allan Jørgensen og Kirsten Hansen nikker. Som Allan siger:

- Vi er begge ansat i ældreplejen og kunne godt foreslå andet at bruge pengene på.

Farligt mod Kirkegade

Den foreløbige plan for Rådhustorvet går ud på at fjerne den nuværende brostensbelægning og fjerne niveau-delingen. Endemålet er en samlet flade, der rækker til alle fire facader omkring torvet.

- De skal finde ud af en ordentlig adskillelse ud til Kirkegade. Ellers bliver det for farligt. Men det kan godt være, at der skal køres nogen ned, før det sker, siger Harry Hansen.

Hvis man spørger flokken omkring stamkaffebordet - og det gjorde avisen - skal Rådhustorvet ligge som det gør. Fra venstre Allan Jørgensen, Kirsten Hansen, Bente Rasmussen, Eigil Wihrs, Harry Hansen og Miriah Petersen. Foto: Yilmaz Polat

Borgermøde torsdag

Torsdag 14. marts får de alle mulighed for at komme af med deres mening ansigt til ansigt med beslutningstagerne. Kommunen har indbudt til borgermøde på Rådhuset fra klokken 19 til 20.30.

Mødet kommer efter det debatmøde, som Vejle Amts Folkeblad indbød til for et par uger siden. Her var mange i forsamlingen enige med stamkunderne i kaffebaren - Rådhustorvet er godt nok som det er, mens andre gerne så en nænsom renovering.

Avisen besteg det nye felt, og det umiddelbare indtryk er, at de afhøvlede brosten giver en ganske plan flade, og hældningen er heller ikke just skræmmende. Foto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Er du træt af private p-vagter? Kommunens p-vagter har venlige postkort med i tasken

Annonce