Annonce
Børkop

For udviklingshæmmede autister er vaccine en svær størrelse: Men det vanskelige stik blev gjort muligt på Spurvetoften

Søren Børsting er beboer på Spurvetoften, og han fik onsdag sin første vaccine. Og det klarede han super flot. Privatfoto
På bostedet for udviklingshæmmede autister, Spurvetoften, var onsdagen set frem til med spænding, for at vaccinere beboerne på stedet er ikke bare sådan ligetil. Men med grundig forberedelse lykkedes det over al forventning.

Brejning: Det var onsdag blevet tid til, at beboerne på Spurvetoften i Brejning skulle vaccineres første gang, men sådan en opgave er ikke nogen helt nem opgave.

- Vi var meget spændt på, hvordan det ville gå, men det må siges, at det lykkedes med en meget høj succesrate Næsten alle er af de 37 borgere modtog den første vaccine, forklarer en glad og stolt Mette Guldbrand, der er centerleder.

For beboerne på Spurvetoften er udviklingshæmmede og autister, og alt hvad der er fremmed for dem, kan gøre dem meget utrygge.

- Jeg vil gerne rose personalet for at løse opgaven på en helt enestående måde. Og jeg vil samtidig gerne give lægen, der blev sendt til Spurvetoften, en stor stjerne. For de klarede det så flot i et godt samarbejde, siger hun.

Annonce

Alt bestemt på forhånd

Samarbejde er i den grad også kodeordet i denne historie om vaccinerne på Spurvetoften, for alt skulle koordineres ned til mindste deltage. Beboerne skulle sidde i deres favoritstol. Og derhjemme. Personalet skulle være det personale, de kender bedst, og personalet havde vurderet helt ind i detaljen på, hvad den enkelte er tryg og utryg ved.

Lægen, der var sendt ud af Region Syddanmark, var også klædt på forinden, så han vidste, hvad der ventede. Selv det punkt, han skulle stå på inde i beboernes lejligheder, var bestemt på forhånd.

Han måtte ganske enkelte indordne sig til de steder, hvor de sad.

- Vores borgere kan ikke køres hen til et vaccinested, for de vil blive utrolig utrygge. De skal være så trygge, som det overhovedet er muligt, og det krævede en stor indsats, og det er bare så dejligt, at det lykkedes, siger Mette Guldbrand.


Vores borgere kan ikke køres hen til et vaccinested, for de vil blive utrolig utrygge. De skal være så trygge, som det overhovedet er muligt, og det krævede en stor indsats.

Mette Guldbrand, centerleder på Spurvetoften


Hos Spurvetoften har man derfor været i gang med planlægningen længe, for man har jo vidst, at turen på et tidspunkt ville komme til stedets beboere. Den endelige besked kom i mandags, og så gik arbejdet for alvor i gang med at klæde dem på til, hvad der ventede.

Annonce

Blev forkælet

Og en af de ting, der ventede, ud over en fremmed mand med en nål, var udsigten til, at de skulle forkæles med en ting, de virkelige ville glæde sig til.

Der var en, som ønskede at få en kokoskage. En anden ønskede en bestemt is, og en ønskede en alkoholfri øl. Den slags ting. For så havde de noget at se frem til, og det har, ifølge Mette Guldbrand, haft en positiv indvirkning.

Men hun er ikke i tvivl om, hvad der i den sidste ende lagde grunden til den store succesrate.

- Personalet og lægen gjorde det bare så godt. Det var et stærkt og meget professionelt stykke arbejde, siger hun.

Dermed er man hos Spurvetoften klar, når lægen atter kommer forbi for at give beboerne næste omgang af vaccinen.

- Vi har alle gjort os nogle erfaringer, vi selvfølgelig kan tage med til næste gang, siger Mette Guldbrand.

Der blev vaccineret på Spurvetoften i løbet af onsdagen, og det gik rigtigt fint. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce