Annonce
Egtved

Forbudt adgang for mennesker: På broen hersker dyrene

Ja, det ligner jo ikke ligefrem toppen af en bro, men sådan ser det ud på toppen af den faunapassage, der blev bygget hen over motortrafikvejen i Gødding Skov mellem Vejle og Billund. Broen har stort set den bredde, som kan ses på hegnene. Foto: Jørgen Flindt
Over motortrafikvejen i Gødding Skov findes en bro, der er skabt til dyrene. Og kun dyrene. Her på faunabroen hersker en græssteppe, hvor dyrene kan gå fra a til b. Og tilbage igen hvis de ønsker.
Annonce

Gødding: - Det her er et tydeligt spor efter en grævling, der har rodet i jorden efter larver og andre gode ting, siger Gert Hougaard Rasmussen.

Han er chefkonsulent og naturvejleder ved Naturstyrelsen, og det er Naturstyrelsen jord, vi står på. Men få meter længere henne ville vi stå på en bro over motortrafikvejen, og den tilhører Vejdirektoratet. Den er bygget til, at dyr kan komme over vejen uden at blive slået ihjel i forsøget.

Og broen bruges af dyrene. Det viser de tre dyreveksler, som kan ses i det høje græs.

- Hvor mange dyr, der gør brug af broen, ved vi ikke. Der er, så vidt jeg ved, ikke blev gjort nogen optælling af det. Men at den bruges, det er der ingen tvivl om. Det er grævling, råvildt og ræve og den slags, som gør brug af den. Og helt sikkert også mindre dyr, men dem kan vi ikke se spor af på samme måde, forklarer han.

Annonce

Ikke for mennesker

Faunabroen, eller faunapassagen om man vil, blev bygget samtidig med vejen, der stod klar i 2012. Og siden er der vokset græs og andre ting på broen. Træer er der ingen af, men der er en del enebærbuske.

- De er plantet til lejligheden, mens der også er gyvel på sydsiden. Den er invasiv, så den er ikke plantet, men har selv fundet vejen frem, siger Gert Hougaard Rasmussen.

Der er også forskellige græsser og urter. Ranunkel og agertidsler for at nævne et par stykker.

- Det er en græseng. Sådan vil jeg betegne den, og den er umiddelbart at se en fin passage for dyrene. Den er godt plantet til, og broen er bygget på en måde, der betyder, at når bilerne kører i mørke, rammer lyskeglerne ikke op på passagen. Det er noget dyrene ikke ville kunne lide, og så bruger de den ikke, forklarer han.

Sådan ser den ud nedefra. Set fra bilisternes vinkel. At den er formet som den er, skyldes at man tage hensyn til dyrene. Foto: Jørgen Flindt

Mennesker må heller ikke bruge den. Som i overhovedet ikke. Det er ulovligt at gå på den.Den er skabt til dyrene, og det er helt og holdent dyrenes sted. Vi får nogle gange forespørgsler på, om man ikke må bruge den til et løb, men svaret er altid nej.

Gert Hougaard Rasmussen- Den er skabt til dyrene, og det er helt og holdent dyrenes sted. Vi får nogle gange forespørgsler på, om man ikke må bruge den til et løb, men svaret er altid nej. Broen er ikke for mennesker. Dyrene sanser det hurtigt, og så går der lang tid, før de bruger den igen.

Annonce

Vigtige passager

Det er vigtigt med sådanne korridorer, hvor dyrene kan komme fra det ene sted til det andet. En motortrafikvej er meget farligt sted for dyrene, så derfor er der hegn langs med, i hvert fald gennem den store skov.

- Men når man splitter en biotop op, bliver der to mindre, og hver gang en biotop bliver mindre, taber dyrene. Der er færre dyr at parre sig med, der er et mindre område at jage i og så videre. Det er vigtigt, at dyrene kan komme over til hinanden, og tro mig, i brunsttiden kan de fornemme hinanden og vil over til hinanden. Det kan de blandt andet her, og på den måde kan generne bedre blive blandet, siger Gert Hougaard Rasmussen.

Gert Haugaard fra Naturstyrelsen forklarer, at broen er blevet til en græseng. Og det virker rigtigt godt, når man er et dyr. Foto: Jørgen Flindt

Han er sikker på, at dyrene efterhånden har lært, at broen er der.

- Dyr er ret konservative, så de følger gerne faste ruter. Da der så kom et hegn, måtte de finde nye ruter, og dem skal de nok finde. Vi kan se, at broen er blevet rute for dyrene. Det er nok ikke en motorvej af dyr i alle størrelser, men den bruges, og den er med til, at der kan bibeholdes en stor biotop i stedet for to mindre.

To endnu større passager

Dyrene i Gødding Skov har, ud over faunapassagen i form af en bro, også to muligheder for at komme sikkert over motortrafikvejen. Det er ved de to vejbroer, der fører hen motortrafikvejen over Vejle Ådal.

Især den højeste og bredeste af broerne, den længst mød øst, giver gode muligheder for dyrene.

Her nede i dalen findes Vejle Å, og vandløb er steder, hvor dyrene færdes. Og det kan de her uden at komme i kontakt med motortrafikvejen.

De vil dog komme i kontakt med den gamle hovedvej 28, som var den befærdede vej mellem Vejle og Billund før motortrafikvejen.

Her skal de krydse vejen, men den er dog i nutiden ikke særlig trafikeret, og den kan på ingen måde sammenlignes i farlighed med motortrafikvejen.

Gødding Skov er på cirka 300 hektarer. Der er mest skov nord for motortrafik-vejen.

Den største af broerne over ådalen i Gødding. Under broerne er der ligeledes ret god mulighed for dyrene for at komme fra nord til syd. Eller omvendt. Foto: Jørgen Flindt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Varebil blev tømt for værktøj

USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

Annonce