Annonce
Egtved

Foreninger vil sammen kæmpe for at bevare lukningstruet skole

Torsdag aften mødtes repræsentanter fra Firehøjeskolens skolebestyrelse, Vandel Borgerforening, Vandel Udviklingsråd, Randbøldal Borgerforening, Fællesforeningen for Nørup-området, Vandel Idrætshal og Vandel Landsbyordning for at diskutere skolens fremtid.
Børne- og familieudvalget skal drøfte, om skolen i Vandel skal bevares, omdannes til et såkaldt børneunivers eller helt lukkes. En række lokale foreninger er blevet enige om at kæmpe sammen for at bevare skolen i Vandel.
Annonce

Vandel: En lukning af Firehøjeskolens afdeling i Vandel vil få alvorlige og vidtrækkende konsekvenser for hele lokalområdet. Derfor er det vigtigt, at skolen bevares, mener en række af Firehøje-områdets foreninger.

- En lukning af skolen i Vandel har langt større konsekvenser, end nogen af os var klar over på forhånd - og nok også mere, end politikerne i Vejle Kommune er klar over. Det er noget af det, vi må forsøge at gøre opmærksom på, siger Martin Fogh Skovlyst, formand for Vandel Udviklingsråd.

Torsdag aften mødtes repræsentanter fra Firehøjeskolens skolebestyrelse, Vandel Borgerforening, Vandel Udviklingsråd, Randbøldal Borgerforening, Fællesforeningen for Nørup-området, Vandel Idrætshal og Vandel Landsbyordning for at diskutere skolens fremtid.

Baggrunden for mødet var, at Vejle Kommunes børne- og familieudvalg skal til at drøfte skolens fremtid. Antallet af elever på Firehøjeskolens afdeling i Vandel har de seneste år været faldende, og den seneste prognose peger på, at antallet af elever vil falde yderligere de kommende år. Forvaltningen har opstillet tre mulige scenarier, hvoraf det ene scenarie er en lukning af skolen.

Annonce

Bekymring i Nørup-området

Hvis skolen i Vandel skal lukkes, peger forvaltningen på, at eleverne i stedet skal sendes til Firehøjeskolens afdeling i Ny Nørup.

- Umiddelbart kunne man så godt tro, at man i Nørup ville se det som en fordel med flere elever. Men sådan forholder det sig slet ikke, viste det sig meget tydeligt på mødet, lyder det fra Martin Fogh Skovlyst.

Tværtimod vækker muligheden for skolelukning stor bekymring.

- Firehøje består af Nørup, Vandel og Randbøldal og alt derimellem. Og Firehøjeskolen består af to afdelinger. For os i Nørup-området vil det svare lidt til, at vi får det ene ben sat af, hvis skolens afdeling i Vandel lukkes. Det vil ramme Vandels udvikling hårdt på mange områder, og dermed vil det også ramme hele området, lød det blandt andet fra Torben Lind, formand for Fællesforeningen for Nørup-området.

På mødet kom også frem, at man i Nørup-området frygter, hvad en lukning vil få af konsekvens på sigt for skolen i Ny Nørup.

- Lige nu rykker eleverne i udskolingen fra Vandel til Nørup. Men hvis skolen i Vandel lukker, er man bekymret for, at mange forældre, når de alligevel skal til at køre deres børn til en anden skole, vil vælge nogle af de friskoler, skoler i Billund eller andre skoletilbud, hvor de så fortsætter i udskoling også. Dermed frygter man en udvanding af udskolingen i Nørup, fortæller Martin Fogh Skovlyst.

Annonce

Mange konsekvenser

Ved mødet kom det også til at stå klart, at en lukning af skolen kan få konsekvenser, mange måske slet ikke havde overvejet. Blandt andet vil det have store konsekvenser for hallen og dermed idrætslivet i området.

- Hallen får altså stort set halvdelen af sin årlige indtægt fra skolen. Jeg kan slet ikke se, hvordan noget som helst skal fortsætte, hvis den del bare forsvinder. Det er derfor, vi har sat os til bordet og meldt os ind i kampen. Det her drejer sig langt fra kun om skolen, sagde Carsten Hess, formand for Vandel Idrætshal.

Skolen i Vandel

Firehøjeskolens afdeling i Vandel har de seneste år mærket et faldende elevtal og har i indeværende skoleår 72 elever. Vejle Kommunes prognoser peger på, at nedgangen i elevtallet vil fortsætte de kommende år.
Derfor skal børne- og familieudvalget i Vejle Kommune torsdag drøfte, hvad man i fremtiden skal gøre med skolen.
Forud for mødet er der tre scenarier i spil:
1. Man fortsætter med at drive skolen som nu med elever på klassetrinene 0.-6. Det kræver dog, at kommunen tilfører ekstra økonomiske ressourcer end via den almindelige fordelingsmodel.
2. Man nedlægger skolen i Vandel og samler eleverne på Firehøjeskolens afdeling i Ny Nørup. Det vil give en årlig besparelse på cirka 1,5 millioner kroner ifølge forvaltningens beregninger.
3. Man opretter et såkaldt børneunivers med eleverne på 0.-3. klassetrin i et tæt samarbejde med Firehøje Børnehave. Det vil stadig kræve en tilførsel af ekstra ressourcer, men færre end ved første scenarie.
Børne- og familieudvalget skal torsdag ikke træffe nogen endelig afgørelse.

Men også Vandels - og hele Firehøje-områdets - udvikling i forhold til at kunne tiltrække nye borgere og udvikle erhvervslivet afhænger af, at der er en skole.

- Der kom mange ting frem, som slet ikke har været med i overvejelserne hos politikerne i Vejle Kommune endnu. Så nu går vi i gang med det slidsomme arbejde, det kan være at få politikerne i Vejle til at se det billede og forstå, hvor store og vidtrækkende konsekvenser, det vil have for hele området, hvis man lukker skolen, lyder det fra Martin Fogh Skovlyst.

Annonce

Vil mødes igen

Gruppen, der var samlet torsdag aften, har aftalt at mødes igen 1. juli, hvor skolebestyrelsen haft haft møde med børne- og familieudvalget.

- På næste møde vil vi tage bestik af situationen og beslutte os for, hvilke konkrete initiativer vi skal sætte i gang, som eksempelvis at arrangere borgermøder. Der er mange borgere, der står og tripper for at slå et slag for skolen, men vi vil i første omgang gerne lige afvente resultatet af den indledende dialog mellem skolebestyrelsen og børne- og familieudvalget og det kommende udvalgsmøde, siger formanden for Vandel Udviklingsråd.

Børne- og familieudvalget skal drøfte Vandel-skolens fremtid på udvalgsmøde torsdag 18. juni.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Midt i oprykningsfest: Minde om VB's storhedstid - og Brøndbys bratte fald - rykkes ned

Hedensted For abonnenter

Triax med stort underskud i årsregnskabet: - Det er vi ikke tilfredse med

Annonce