Annonce
Give

Foreningsmanden og politikeren fylder 60

Niels Clemmesen på toppen. I dag fylder han 60 år, men han synes, han er på toppen. Det er han også, i bogstaveligste forstand, for fra hans ejendom på Egeskovvej 7 har han en formidabel udsigt. Hvis han vender sig, har har han højdedragene i horisonten. Toscana? Sydfrankring? Nej, Thyregod. Foto: Børge Larsen
Niels Clemmensen har været aktiv i Thyregods foreningsliv længe før han kom ind i politik. Han er stadig aktiv begge steder og passer ind imellem også lige sit landbrug.

Thyregod: Der var masser af mennesker og livretter på menuen, da Niels Clemmensen lørdag 18. maj havde inviteret til åben hus hjemme på Egeskovvej 7.

Anledningen var, at han i dag, mandag 20. maj, fylder 60 år. Der kom mange. Nogle få var for første gang på ejendommen, der også er Niels Clemmensen fødehjem.

De blev næsten bjergtagede af udsigten, men kun næsten. For som Grundtvig, der tilbragte seks år af sin barndom/ungdom i nabolaget skriver: Langt højere bjerge, så vide om jord.

Fra Egeskovvej 7 er udsigten fantastisk, men der er kun tale om de bakker, som vi dannemænd tager til takke med. Men udsigten er fantastisk og rækker helt til højderyggen og ind i nabokummerne.

Om det er dette vide udsyn, der har givet Niels Clemmensen lysten til både at se verden og til at være med til at forandre den, er ikke til at sige. Men kendsgerningen er, at han har begge dele med i sin baggage på rejsen gennem livet.

Han er som sagt født på ejendommen.

- Eller mere rigtig, så er jeg født på gårdspladsen. Der lå det gamle stuehus, hvor jeg blev født. Det nuværende stuehus blev bygget senere. Det var færdigt, så vi flyttede ind i det et par uger før jeg skulle konfirmeres, siger Niels Clemmensen.

Jeg ved ikke, om jeg stiller op til byrådet igen. Havde du spurgt sidst på året, havde svaret været nej, for da kan jeg næsten ikke følge med både med kartoflerne og det politiske arbejde. Men efter jul letter det og så bliver det jo spændende igen. Så hvis du spørger nu, hælder det mere mod et ja.

Niels Clemmensen

Livsanskuelsen

Uddannelsen var skole, efterskole og sidst landbrugsskole. Det var selvfølgelig med til at forme den livsanskuelse, som Niels Clemmensen har erhvervet sig gennem sin opvækst og liv.

Men de har ikke skabt den alene. Stærkt medvirkende til danne den måde, han møder andre mennesker på, var et plads hos en landmand i Lunde nord for Varde. Niels Clemmensen havde haft mange pladser i landbruget både før og efter sin uddannelse til landmand.

- Men her oplevede jeg, at jeg blot skulle være noget, der skulle udnyttes. Jeg blev betragtet som billig arbejdskraft og lærte intet fagligt. Jeg havde en klar kontrakt om arbejdstid og så videre, men den blev langsomt udhulet. Så efter nogle måneder sagde jeg simpelthen op. Desværre findes den slags landmænd stadig, siger Niels Clemmensen.

Det var en decideret dårlig oplevelse, men den lærte ham meget. Blandt andet vigtigheden af ikke at udnytte mennesker og vigtigheden af at lade mennesker gøre deres egne erfaringer.

Her er nøglerne

Mennesker er efter hans opfattelse bedst tjent med at få lov at gøre deres egne erfaringer. Men de er også trygge og tjent ved, at der er en "læremester" med erfaring at falde tilbage på.

Det har siden brugt over både sine og Karen Meretes fire børn og over for de mennesker, han gennem tiderne har haft ansat. Og men gode resultater.

Det ansatte er ingen af nu, for landbruget er reduceret til ren kartoffelavl, som han stort set selv passer. Han overtog den fædrende gård i 1986, da han og Karen Merete kom hjem fra en bryllupsrejse jorden rundt.

- Jeg fik nøglerne og det var det og fik at vide, at nu var det mit. Siden fortalte mor mig, at da far havde overtaget gården, havde hans far blandet sig i stort set alt. Det ville han ikke udsætte mig for. Men jeg kunne jo altid spørge, hvis der var noget, jeg var usikker på, siger Niels Clemmensen.

Siden har landbruget generel udviklet sig og Niels Clemmensen har forsøgt at udvikle og siden afvikle familiebedriften på bedste vis. Lige nu er der gode penge kartofler og overskuddet bliver brugt til at afvikle mest mulig gæld.

Tiderne vender altid for landbruget.

Om jeg fortsætter i politik? Tjah, det er lidt lige som årets gang. Når jeg har travlt med landbruget og er tvunget til at "pjække" fra det politiske, eller i hvert fald stille det lidt i baggrunden, så er svaret nej. Foto: Børge Larsen

Foreningsmanden

- Det bliver ikke nemt at sælge landbrug i en overskuelig fremtid. Der er mange, der skal sælge, så vi forsøger at nedbringe gælden, så vi kan blive boende og forpagte jorden ud, siger Niels Clemmensen.

Så får han tid til at koncentrere sig om det foreningsarbejde, han har været aktiv i en stor del af sit liv. For øjeblikket er han formand for Center Thyregod, der omfatter både byens Fritids- og Badeland og Thyregod Kursus og kulturcenter.

- Det har jeg været i snart 20 år. I begyndelsen var det godt Ove Pedersen, der var formand og jeg var næstformand, men han havde så meget andet at gøre, så jeg kom egentlig til at fungere som formand, siger Niels Clemmensen.

Men Niels Clemmensen har været aktiv i mange andre foreninger, også længe før de kom til at hedde det, de hedder nu. Strukturrationaliseringen har også ramt foreningslivet, så det, der tidligere hed noget med Vejle Amt, hedder nu noget med Sydøstjylland.

Politikeren

Det var Egon Rasmussen, men tilnavnet "Mister Thyregod", der fik Niels Clemmensen ind i foreningsarbejdet. Det var også ham, der fik Niels Clemmensen ind i politik, noget mod Karen Merete vilje.

- Jeg blev ringet op af Ejnar Rasmussen, der foreslog mig at stille op på Lokallisten til valget til byrådet i Give. Det måtte jeg lige vende på hjemmefronten og svaret var, at det kunne jeg godt glemme alt om. Så jeg ringede til Ejnar og sagde, at det var i orden. Så fik jeg at vide, at jeg ikke behøvede at spørge om noget i fremtiden, for jeg gjorde jo alligevel, som jeg ville, siger Niels Clemmensen.

Det blev til to perioder i byrådet i Give. Efter kommunesammenlægningen i 2006 stillede han også op til valget på en lokalliste til byrådet i Vejle Kommune. Lokallisterne blev blæst ud.

Næste gang stillede han op for Venstre og har siddet i byrådet siden 2010.

- Men det kneb sidste gang. Jeg tror, det skyldes dels vindmøllerne langs motorvejen og dels, at jeg ikke længere har børn i skolen. Man mister hurtigt berøringsfladen med de yngre, når man ikke selv har børn i skolen, siger Niels Clemmensen.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce