Annonce
Kultur

Forladt skolebygning bliver ny museumsbygning

Det gamle stuehus på Højvang har i en årrække været hjemsted for Overgårdens Skole, men i starten af året rykkede skolen ud. Siden har bygningen stået tom, men snart kan Egtved Museumsforening bruge den som udstillingsbygning. Arkivfoto: Mads Hansen
Det gamle stuehus ved Højvang, der de seneste mange år har huset Overgårdens Skole, er ikke længere egnet til undervisningsbrug på grund af skimmelsvamp. Men for relativt få midler kan det bruges som museumsbygning.
Annonce

Egtved: I starten af året flyttede elever og lærere på Overgårdens Skole ud af det gamle stuehus på Højvang og blev genhuset i pavilloner tæt ved, da der blev fundet skimmelsvamp i den gamle bygning.

Siden har bygningen stået tom, mens Vejle Kommune har taget stilling til, hvad der skulle ske i stedet. Efter sommerferien lå det fast, at der skal bygges en ny fløj på Egtved Skole, hvor Overgårdens Skole kan rykke ind, i stedet for at gennemføre en stor renovering af den skimmelsvamp-ramte bygning.

I stedet arbejder Vejle Kommune nu på at overdrage bygningen til Egtved Museumsforening, der har udstillingslokaler i de andre øvrige bygninger på Højvang. Kommunale Ejendomme har nemlig vurderet, at hvis stueplanet i skolebygningen kun skal bruges til eksempelvis udstilling og kortvarigt ophold, så kan den umiddelbart tages i brug, som den er. Dog anbefales det, at dele af gulvkonstruktionen i stueplanet skiftes, hvilket vurderes til at koste omkring 100.000-150.000 kroner at gennemføre.

- Det ville kræve en meget stor investering at gøre bygningen egnet til skoleundervisning igen, men det kræver kun en forholdsvis lille investering at gøre den egnet til museumsbrug, forklarer Dan Arnløv Jørgensen, formand for kultur- og idrætsudvalget i Vejle Kommune.

Annonce

Godt at bevare bygningen

Ingen bygningen kan bruges til udstillingsbygning, krævede det først og fremmest en ren teknisk overdragelse af bygningen fra børne- og familieudvalget til kultur- og idrætsudvalget. Det faldt på plads tidligere på ugen.

- I løbet af januar eller februar kan vi begynde at overføre sagen til museumsforeningen, som er en stærk forening, der er dygtig til at komme langt for få penge. Derfor er jeg glad for, at vi kan bevare bygningen, siger udvalgsformanden.

Også hans udvalgskollega i kultur- og idrætsudvalget Lars Schmidt (V) er glad for, at stuehuset kan bevares og bruges til udstillinger.

- Højvang er en af de sidste historiske huse, der er i Egtved bymidte. Højvang er for Egtved, hvad Børkop Vandmølle er for Børkop. Det er et sted, der er værd at bevare, så det er rigtig godt, at bygningen kan bruges til museum i stedet for at blive revet ned. Samtidig er det også med til at sikre et intakt gårdmiljø mellem stuehuset og de øvrige bygninger på Højvang, siger Lars Schmidt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce