Annonce
Vejle

Forlig sender statsmillioner i Vejles havnetunnel

Byplanlæggerne har fået lov at lege med forskellige muligheder i forbindelse med en havnetunnel. Denne model rummer som det fremgår en del nybyggeri og et havnebad i inderhavnen. Model: Ravn Arkitektur for Vejle Kommune
Står det til blå blok, skal staten være med til at betale en del af regningen på de 425 millioner kroner, det vil koste at udvide Vejles havnerute.

Vejle: Regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede onsdag formiddag en infrastrukturaftale, der frem til 2030 tæller investeringer i veje og jernbaner for samlet 112 milliarder kroner.

Det er investeringer i en midtjysk motorvej parallelt med E45, en jernbane til Billund, udvidelse af E45 fra Vejle til Skanderborg og en række andre store anlægsprojekter. Men i den 48 sider lange aftale gemmer sig også halvanden linie, som kan få stor betydning for fremkommeligheden på gaderne i Vejle midtby.

Nederst på side 32 skriver forligspartierne: "Parterne er enige om, at Vejdirektoratet skal gå i dialog med Vejle Kommune om løsningsmodeller og anvendelsen af alternative ruter ved trængsel på Vejlefjordbroen."

Vejle by er aflastningsrute for trafikken på E45. Derfor er det en statsopgave at bidrage til at løse aflastningsproblemerne, når Vejlefjordbroen får problemer ved en ulykke.

Kristian Thulesen Dahl, formand for Dansk Folkeparti

Får stor betydning

Det er en formulering, Dansk Folkeparti har fået med i forligsteksten i elvte time.

- Vi får noteret, at det er et fælles projekt mellem kommunen og staten. Det er en lille ting i den store sammenhæng, og der var ikke andre omkring forligsbordet end os, der havde gjort sig tanker om det. Men vi fik det med, og for Vejle får det stor betydning hen over årene, at det bliver et fælles projekt, fortæller formand for Dansk Folkeparti, Kristian Thulesen Dahl.

Det projekt, som forligspartierne er klar til at medfinansiere, er udvidelsen af den såkaldte havnerute, der går fra Horsensvej til Fredericiavej og vil sende trafikken gennem en tunnel ved Vejle Havn. Det er et projekt, som vil gøre ruten firesporet, og udover havnetunnel med ramper kræver det også udvidelse af to broer til en samlet regning på anslået 425 millioner kroner.

Et fælles projekt

- Der skal sættes gang i en dialog med kommunen om aflastningsmulighederne ned gennem Vejle by, for kommunen har den idé, at man vil udbygge vejnettet ned omkring havnen. Det er en stor omgang, men det er investeringer, der både er gode for byen, men også for aflastningen af en statsmotorvej, der løber hen over en broen, siger DF-formanden.

Hvorfor er det en statsopgave at bidrage til finansieringen af udvidelsen af en byvej og aflastningen af en bymidte?

- Alle anerkender, at det er en statsopgave at sikre fremkommelighed på Vejlefjordbroen. Vi har udvidet broen, men problemet er, at hvis der opstår problemer ved en ulykke og lignende på broen, bliver Vejle by belastet af trafik mellem landsdele. Det er en statsopgave at være med til at sikre, at trafik, der ikke har noget med lokalområdet at gøre, ikke går ud over Vejle som lokalområde, så de lokale ikke kan komme frem. Derfor er det helt rigtig at se det som et fælles projekt, siger Kristian Thulesen Dahl.

Endnu ikke sat beløb på

Han peger på, at antallet af biler på motorvejen fortsætter med at stige, og det vil belaste den flaskehals, som Vejlefjordbroen er. Det er også en af grundene til, at Dansk Folkeparti er med på at anlægge en midtjysk motorvej parallelt med E45.

Men i forligsteksten er der ikke sat et beløb på havnevejsprojektet i Vejle, som staten nu skal medfinansiere. Det er der ellers på hovedparten af de øvrige projekter, som forliget skal bane vejen for.

- Det er for tidligt i processen at sætte beløb på, for der ligger ikke et konkret projekt, som man kan tage stilling til. Men vi kan få stadfæstet, at det er noget staten skal engagere sig i som en fælles opgave, siger Kristian Thulesen Dahl.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce