Annonce
Jelling

Forlist vikingeskib er oven vande igen

En defekt pumpe var skyld i, at vikingeskibet Jelling Orm sank mandag ved middagstid. Sent på dagen lykkedes det dog frivillige fra skibslauget at få båden oven vande igen. Arkivfoto: Anders Kynde

Vikingeskibet Jelling Orm flyder igen, efter den mandag sank til bunds på Fårup Sø.

Jelling: Forbipasserende fik sig noget af et syn, da vikingeskibet Jelling Orm mandag var sunket ned på bunden af Fårup Sø.

Ud over masten var det kun skibets agter og bov - det vil sige den forreste og bagerste del af båden - der stak op af vandet.

En pumpe, der var beregnet til at pumpe vandet ud af båden, var mistænkt for at være skyld i den usædvanlige situation. En mistanke, som hurtigt blev bekræftet, da frivillige fra skibslauget forsøgte at redde båden mandag eftermiddag og aften.

- Der var en ledning, som var faldet af pumpen. Det er nu blevet fikset, og i løbet af mandag aften lykkedes det os at få båden hen til broen og pumpe næsten alt vandet ud, så båden kan flyde igen, fortæller Erik Fisker, næstformand i skibslauget Jelling Orm.

Annonce

I løbet af mandag aften lykkedes det os at få båden hen til broen og pumpe næsten alt vandet ud, så båden kan flyde igen.

Erik Fisker, næstformand i skibslauget Jelling Orm
Jelling Orm er 15 meter lang, 3,1 meter bred og har en dybdegang på 0,6 meter. Den samlede vægt er fem ton. Arkivfoto: Anders Kynde

Båden er blevet mere tæt

Da Erik Fisker fik beskeden om vikingeskibets forlis mandag ved middagstid, skyndte han sig at køre hen til Fårup Sø og sejle ud til skibet for at bjærge årer, skjolde og andre ting, der flød rundt i vandet. Hverken disse ting eller bådens indvendige del ser ud til at have taget skade af forliset, vurderer han.

- Nej, tværtimod. Faktisk bliver båden mere tæt, fordi træet har suget en masse vand, siger Erik Fisker.

Han er blot blevet bekræftet i, at sommerens tørke tager en del af skylden for, at båden var blevet mere utæt end normalt.

- Den varme sommer har meget vel haft en indflydelse. Den del af båden, som har været over vandspejlet, har været tørret ud, og i det tilfælde, at pumpen går i stå, vil der løbe mere og mere vand ind i båden, forklarer næstformanden.

Vikingeskibet er på højkant igen, og ifølge næstformanden for skibslauget Jelling Orm vil det fortsat være muligt at få en sejltur på Fårup Sø, inden sæsonen slutter i oktober. Arkivfoto: Anders Kynde

Kan stadig sejle

Normalt er Jelling Orm flydende i Fårup Sø fra midten af foråret til oktober, inden det køres i tørvejr. Spørgsmålet er nu, om vikingeskibet er færdig for denne sæson, eller om der stadig er mulighed for at få en sejltur på søen i år.

- Jeg tror helt bestemt, at den er klar til at sejle resten af sæsonen. Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle være muligt, lyder det fra Erik Fisker.

Jelling Orm blev bygget i perioden 1986 til 1990 af lokale frivillige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce