Annonce
Vejle

Formand ønsker sig et Vejle Herberg åbent 24/7: Skal tilbyde mere end ly for natten

Vejle Herberg har åbent fra klokken 21.00-07.00 med plads til, at 10 hjemløse kan ligge vandret. Nu ønsker formanden for den lokale afdeling i de hjemløses landsorganisation, at herberget kan holde åbent hele døgnet rundt. Foto: Google Street View
Formand for Sand Trekanten, Henrik Nørgaard Christensen, ønsker sig et længerevarende tilbud til hjemløse på det nye Vejle Herberg på Horsensvej, som åbnede onsdag 1. april. Voksenudvalget vil undersøge byens væresteder og muligheden for længere åbningstider i herberget til efteråret.

Vejle: Det nye Vejle Herberg er et skridt i den rigtige retning for byens hjemløse, men der plads til forbedringer.

Det mener Henrik Nørgaard Christensen, der er formand for den lokale afdeling i de hjemløses landsorganisation, Sand Trekanten.

Han skriver i et læserindlæg til Vejle Amts Folkeblad, at Vejle Herberg under Vejle Kommune har levet en omtumlet tilværelse med skiftende adresser og ejerskaber, men at der nu er kommet mere ro på tingene.

- Med åbningen af det nye Vejle Herberg på Horsensvej onsdag 1. april, er vi nået hen, hvor vi gerne ville være. De tilbyder 10 natpladser og lever op til servicelovens paragraf 110 om at tilbyde midlertidigt ophold i boformer til personer med særlige sociale problemer, som ikke har eller ikke kan opholde sig i egen bolig, fortæller Henrik Nørgaard Christensen.

Men det nye herberg er dog ikke helt i top, da selve tilbuddene til de hjemløse ikke er gode nok, mener han.

- Der er en masse forhold, som Vejle Kommune ikke behøver at leve op til, fordi de ikke vil etablere et ordentligt og statsgaranteret tilbud til byens hjemløse, som kunne give 50 procents refusion fra staten. Eksempelvis så jeg helst Vejle Herberg som et døgntilbud til de hjemløse.

Annonce
Hjemløse har ly for natten og dets dårlige vejr på Vejle Herberg. Men et herberg er åbent 24 timer i døgnet.

Henrik Nørgaard Christensen.

Må ikke gro fast

Hos Voksenudvalget i Vejle Kommune er formand Gitte Frederiksen (V) ked af kritikken. Men hun fortæller, at Vejle Kommune kører med en strategi kaldet Housing First, som i stedet skal tilbyde boliger og en tilværelse med støtte udenfor Vejle Herberg til de hjemløse.

- De hjemløse må ikke strande og gro fast på Vejle Herberg i år og måneder. Vi ønsker som kommune ikke at etablere et forsorgshjem, hvor folk kan opholde sig døgnet rundt. Men til efteråret vil vi i Voksenudvalget i gang med at diskutere åbningstiderne på Vejle Herberg, da det kan være relevant at åbne tidligere til den tid, siger Gitte Frederiksen.

Hos Sand Trekanten mener man ikke, at overnatninger på et herberg som det eneste tilbud er fyldestgørende.

- Hjemløse har ly for natten og dets dårlige vejr på Vejle Herberg. Men et herberg er åbent 24 timer i døgnet, fortæller Henrik Nørgaard Christensen i sit læserindlæg til avisen.

Kigger på væresteder

Gitte Frederiksen fortæller, at der i øjeblikket er nedsat en arbejdsgruppe med aktører fra blandt andre Udsatterådet, sociale organisationer og Vejles væresteder.

Gruppen skal blandt andet undersøge behovet og åbningstiderne for værestederne og muligvis oprette nogle flere i byen.

- Det arbejdes på at give værestederne en bedre mulighed for at arbejde sammen med Vejle Herberg, så de forlænger hinandens tilbud om hjælp til de hjemløse. Men coronakrisen har desværre sat en midlertidig stopper for arbejdet, fortæller Gitte Frederiksen.

Når Danmark igen åbner op, vil et åbent hus på Vejle Herberg finde sted. Her vil forholdene og tilbuddene blive diskuteret.

- Jeg ser frem til et åbent hus på Vejle Herberg. Her vil Sand Trekanten også være inviteret, så vi kan snakke om, hvad der bedst kommer de hjemløse i Vejle til gode, siger Gitte Frederiksen.

- Nu har vi onsdag 1. april åbent noget, som jeg glæder mig til at vise frem, og så må vi tage de store spørgsmål og diskussionen, når folk har set Vejle Herberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

112

Bilist kørte ind i siden på modkørende

Annonce