Annonce
Kultur

Formand er forberedt på krasse ord: Sct. Nicolais nye altertavle kommer til at dele vandene - se her, hvordan den ser ud

Sct. Nicolai Kirke har fået en ny altertavle. Den "indvies" med festgudstjeneste ved biskop Marianne Christiansen. Længst til højre ses den tidligere altertavle fra 1791. Foto: Leif Baun
Sct. Nicolai Kirkes nye altertavle tages i brug søndag med festgudstjeneste og biskoppens medvirken. Nu kommer så tiden, hvor menigheden skal vænne sig til det markante værk, der nok vil fremkalde delte reaktioner. For den handler om livet, så den er ikke kun hyggelig.

Vejle: Søndag er der festgudstjeneste i Sct. Nicolai Kirke i Vejle, forestået af biskop Marianne Christiansen. Anledningen er sjælden: Afsløringen af den nye altertavle, som samtidig er slutstenen på den indre renovering, som kirkerummet har været igennem det seneste par år.

Mandag den 26. oktober klokken 14 ankom den nye altertavle til Sct. Nicolai Kirke. Sådan noget er ikke sket i noget nær et kvart årtusinde, da den hidtidige altertavle er fra 1791.

Derefter gik et tungt arbejde i gang med at montere altertavlen på to jerndragere, der er spændt fast på den nye mur, der deler koret på tværs.

Annonce
Anders Kirkegaards altertavle, som den ser ud i lukket tilstand. Foto: Christian Møller

Alterbilledet består af tre dele, der går fra gulvet og op til toppen af den nye mur. De to nederste dele mødes i præcis den højde, alterpladen har. Alteret står på fire ben og tager dermed ikke udsyn til billedet fra kirkerummet.

Den vil dele vandene

Menighedsrådsformand Christian Møller har forberedt sig på, at den nye altertavle vil vække debat:

- Den vil dele vandene, og det er, som det skal være. Det er ikke en udsmykning, men et kunstværk, der taler et stærkt formsprog. Det er store ting, der er på spil i kirken. Jeg tror, at altertavlen for nogle kirkegængere vil kræve en tilvænning. Men faktisk kan man sætte sig sådan i kirken, at man ikke kan se den nye altertavle, men have udsigt til den gamle, forklarer han.

Den vil dele vandene, og det er som det skal være. Det er ikke en udsmykning men et kunstværk, der taler et stærkt formsprog. Det er store ting, der er på spil i kirken.

Christian Møller, formand for menighedsrådet i Sct. Nicolai Sogn

Selv om det hele er godkendt efter en grundig proces, er formanden alligevel spændt på, hvordan altertavlen vil komme til at "stå i rummet".

- Den er jo ændret undervejs, og alt er meget grundigt gennemtænkt. Kunstneren - Anders Kirkegaard, der er opvokset i Vejle - har arbejdet med projektet i fire år, og han kalder alterbilledet sit livsværk og testamente.

Annonce

Billigere end ventet

Den nye altertavle koster med det hele omkring 1,3 millioner kroner. Det er en positiv overraskelse, for skønnet fra starten lå på cirka to millioner kroner, men det har så åbenbart været lige forsigtigt nok.

Kirkens hidtidige altertavle, skabt af Jens Hiernøe i 1791, hænger nu i sideskibet mod syd. Om baggrunden for at skifte altertavlen, siger Christian Møller:

Sådan ser altertavlen ud i åben tilstand under gudstjenesterne. Foto: Christian Møller

- Det var naturligt, når vi nu var ved at renovere. Altertavlen har et fornemt træskærerarbejde for sin tid, men den taler nok ikke så meget til nutidige mennesker. Den har ikke et formsprog til vor tid.

Anders Kirkegaard siger om sin altertavle:

- De fleste kirkeudsmykninger i Danmark undgår at handle om liv og død. Hvorfor forstår jeg ikke, for hvor ellers, end i kirkens rum, bør man præsenteres for tilværelsens yderpunkter? Min altertavle handler, håber jeg da, om netop liv og død, om opstandelse og nedtagelse, om hjælp fra Jesus til en død/døende mand, om pragtfulde himmel-syn udover og ind over Vejle fjord, hvor den opstandne Jesus-brystkasse løfter os til Himmels; medens det altseende øje vogter over os.

Annonce

Kirken fornyet indvendigt

Med altertavlen sluttes den store renovering, der en overgang helt lukkede kirken. Den har fået ny belysning i loftet, ny kalk på væggene og nye vinduer i koret. Desuden er el- og lydsystemerne fornyet.

Ændringerne har blandt andet det formål at skabe de muligheder, som andre kirker har i sognehuse.

Nu er der mødelokaler, dåbsværelser, ekstra toiletter, bedre adgangsforhold for handicappede, et nyt varmesystem med delvis gulvvarme og et kirkerum, der gøres fleksibelt af flytbare stole i kirkeskibet, og det hele samlet i en helhed, så kirken kan bruges til mange forskellige aktiviteter.

Den seneste større istandsættelse af kirken fandt sted fra 1965 til 1967. Den aktuelle renovering har der været arbejdet med i en del år.

Sct. Nicolai Kirkes altertavle siden 1791 har fået plads i kirkeskibet mod syd. Det rummer ikke længere sit oprindelige maleri, som sad der frem til 2018, men derimod et billede fra 1930, som er malet af Niels Skovgaard. Foto: Leif Baun

Allerede i sommeren 2017 havde man en færdig plan over, hvad der skulle gøres, og hvor lang tid det ville tage. Papirtigeren slugte en del tid, før alle tilladelser og penge var på plads.

Bygningsdelen af fornyelsen af den gamle kirke - hvis ældste dele er fra midten af 1200-tallet - var klar til indvielse for to år siden, hvor der blev holdt festgudstjeneste i den genåbnede kirke 30. november 2019.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Se video: Oversergenten Johan giver de unge IT-folk og direktøren sved på panden: 'De skal ikke have diabetes, når de har rundet 30 år'

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Nu pilles dødsdømte ejendomme ned: De må vige pladsen for 110 spritnye lejligheder i midtbyen

Hedensted For abonnenter

77-årige 'Polle' er landets ældste seriehåndboldspiller og spiller hver kamp: - Selv modstandernes fans jubler, når jeg scorer

Erhverv

Superbrugsen lukker på grund af skadedyr: Det er ikke første gang, det er sket

Alarm 112

Han slingrede gennem landsbyen: Nu vil politiet tage hans bil

Fitnessdirektør Kaare Dahle giver politisk opsang: - Vi er ligesom minkbranchen blevet fuldstændig smadret af staten

Hedensted For abonnenter

Jeannie kan ikke komme forbi med sin ladcykel: -Stop med at parkere på cykelstien

Kultur

Tredje gang skal være lykkens gang med Street Art

Give

Han troede ikke sine egne øjne: Mand i pensionsalderen bliver pludselig millionær

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Vejle Boldklub For abonnenter

VB står til at miste en helt central brik: Midtbanespillers exit gør kun gavn ét sted

Vejle For abonnenter

Sælger tjener over en million på boligsalg: Her er ugens bolighandler i Vejle

Alarm 112

Kraftig blæst på Vejlefjordbroen: Passer ikke med vindfølsomme køretøjer

Annonce