Fyn: 11. marts 2020 meddelte statsminister Mette Frederiksen, at Danmark skulle lukke samfundet midlertidigt. Foreløbigt 14 dage. Missionen var at tøjle udbruddet af Covid-19, som var kommet til landet i slutningen af februar.
Meget er sket siden, og i Danmark såvel som i resten af verden har man levet i en tid, hvor en virologisk krig mod en usynlig fjende, er blevet kæmpet. I forreste linje har intensivlæger kæmpet for dem, som er hårdest ramt af covid-19.
Tæt på årsdagen for nedlukningen har vi bedt formanden for landets intensivlæger - fynboen Joachim Hoffmann-Petersen - se tilbage på det forgangne år men også at se frem på det, som venter.
Kaotisk forår
19 dage efter nedlukningen oplevede OUH det hidtil højeste antal indlagte. 44 patienter var indlagt, hvoraf de 11 lå på intensiv. Samme dag åbnede OUH Svendborg et covid-afsnit, alt imens landets sygehuse var desperate efter værnemidler.
- I Svendborg var det primært i foråret, vi havde travlt. Også i Odense oplevede man travlhed i foråret, men i efteråret var det Odense, der trak det største corona-læs. Værnemidlerne var et kæmpe problem i starten, men på sygehusene kom der i løbet af april og maj rigtig godt styr på den problemstilling, fortæller Joachim Hoffmann-Petersen.
- Vi var ret hurtige til at lægge folk i respirator i starten, for vi kendte ikke sygdommen særligt godt. På grund af bedre behandling kan flere patienter nu klare sig uden respirator. I foråret var der stor diskussion om antallet af respiratorer, nu er der købt rigeligt ind af respiratorer.
- Foråret var på mange måder mere kaotisk, end det vi oplever nu. Nu kender vi sygdommen markant bedre, har gode beredskabsplaner og tilstrækkeligt med værnemidler, siger Joachim Hoffmann-Petersen.
Bedre behandling
Den gennemsnitlige indlæggelsestid for patienter med coronavirus, har været støt dalende, siden de første danskere i foråret blev indlagt. Det tilskriver Joachim Hoffmann-Petersen primært de bedre behandlingsmetoder, som man bruger på corona-patienter i dag.
- Opdagelsen af at binyrebarkhormon har en gavnlig effekt. Det kombineret med en speciel iltmaske, som hjælper folk med at trække vejret, uden at lægge dem i respirator, er begge afgørende for, at folk kommer sig hurtigere fra covid nu. Vi har altså lidt mere is i maven, før vi lægger folk i respirator, fordi vi har behandling, som vi ved virker, fortæller han.
- Gennemsnitsalderen for dem, som bliver indlagt på intensiv-afsnittene er steget, men i takt med at flere og flere bliver vaccinerede, får vi også mindre travlt. Vi forventer, det er de 50-80-årige, vi får ind her i løbet af tredje bølge med corona, da plejehjemsbeboere og de ældste er blevet vaccineret.
De seneste uger har smitten været hastigt stigende i Odense-bydelen Vollsmose. I tidligere tilfælde har hurtigt udviklende smitte i belastede boligområder givet anledning til spidsbelastninger på landets sygehuse. Det var tilfældet, da smitten sidst i 2020 og først i 2021 var meget høj på den københavnske vestegn. Dette belastede hovedstadens hospitaler voldsomt.
Joachim Hoffmann-Petersen er dog mere optimistisk denne gang.
- Vi må vente og se, hvilke aldersgrupper smitten kommer til at sprede sig i. Mit håb er - da de fleste af landets ældste er vaccinerede - at folk ikke bliver lige så syge og plejekrævende, som det tidligere er set, siger han.
Fjerde bølge kommer
Når Danmarks befolkning til sommer er vaccineret, og smitten sandsynligvis falder til et minimum, kunne man blive fristet til at spørge, om der egentlig er brug for corona-afsnit længere.
- Det er et godt spørgsmål. Jeg føler mig overbevist om, at der kommer en fjerde bølge til efteråret, men denne gang vil det være børn, som bliver smittede. Vi har jo ingen vaccine til børn under 16 år. Hvordan det kommer til at udvikle sig, er svært at spå om. Man kunne dog godt forestille sig, at det får nogle sundhedsmæssige konsekvenser, når en stor mængde børn bliver smittet med virussen. Det er dog heldigvis sjældent børn bliver rigtigt syge og skal indlægges, men det hænder.
- Desuden vil belastningen på intensivafdelingerne også afhænge af vaccinetilslutningen. Hvis mange ældre for eksempel vælger at takke nej til vaccinen, får vi travlt et stykke tid endnu. Coronaen forsvinder nemlig ikke. Det peger alt på.
Joachim Hoffmann-PetersenJeg føler mig overbevist om, at der kommer en fjerde bølge til efteråret, men denne gang vil det være børn som bliver smittede.