Annonce
VEJLE

Formand vil have hjælp fra staten til at løse et næsten umuligt problem, der risikerer at lamme Vejle

Gerda Haastrup Jørgensen - her mellem Venstre-byrådskollegerne Gitte Frederiksen og Jørgen Mikkelsen - kunne onsdag 17. november konstatere, at 1131 personlige kryds gjorde hende til den sjette mest populære byrådspolitiker ved valget. Mette Mørk
Gerda Haastrup Jørgensen (V) tager fat på sin anden periode i spidsen for teknisk udvalg, og hun er ikke i tvivl om hvilken opgave, der står øverst på dagsordenen.

Vejle: I juni 2019 afgjorde en afstemning, at Gerda Haastrup Jørgensen (V) fra Give skulle have nyt job.

Hendes navn var ikke en del af afstemningen.

Men opbakning fra Vejle Kommunes vælgere sendte en politisk kollega og partifælle i Folketinget. Dermed var vejen banet for, at den 53-årige nu tidligere driftschef i trafikselskabet Arriva kunne overtage formandsposten i byrådets tekniske udvalg fra byrådsmedlem Christoffer Melson.

Annonce

De nye formænd

  • Vi er landet i 2022 - og en række af Vejle Byråds faste udvalg har fået nye formænd og -kvinder. Andre har beholdt de hidtidige formænd.
  • I den kommende tid taler Vejle Amts Folkeblad med de nye forpersoner og fortæller om de udfordringer, de står over for, og de løfter, de giver eller har givet vælgerne.
  • I dag taler vi med Gerda Haastrup Jørgensen (V). Hun er formand for teknisk udvalg.

Nu har hun for første gang chancen for at sætte dagsorden for en hel byrådsperiode, og en af opgaverne bliver at afhjælpe et tilsyneladende uløseligt problem - Vejles kvælende trafik.

Den opgave skal hun løse sammen med en række nye kolleger. Fire  ud af syv medlemmer af teknisk udvalgs er debutanter i byrådssammenhæng.

Gerda Haastrup Jørgensen (V) - formand for teknisk udvalg

  • 53 år.
  • Medlem af byrådet siden april 2016, hvor hun afløste nu afdøde Jens Erik Jørgensen.
  • Siden juni 2019 formand for teknisk udvalg som afløser for partifællen Christoffer Melson. Medlem af udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati.
  • Født og opvokset i Give, hvor hun stadig bor. Uddannet teknisk assistent i Vejle Amt og fra 2000 til 2019 driftschef  i Arriva med ansvar for buskørsel i Viborg, Skive og Holstebro
  • Gift med Michael Hansen og mor til Mathias på 24 år.

Men Gerda Haastrup Jørgensen ser frem til at arbejde sammen med de nye, der blandt andet tæller formanden for den lokale afdeling af Cyklistforbundet, Claus Behrendsen (S), og byrådets næstyngste medlem, 23-årige Mads Hartlev Jansen (V).

- Jeg glæder mig til at høre, hvilke vinkler på vores arbejde de kan bidrage med, siger udvalgsformanden.

Helt overordnet forudser hun en byråds-periode, hvor der efter hendes mening vil blive samarbejdet mere end i de foregående fire år.

Teknisk udvalg

Udvalget beskæftiger sig overordnet med drift og vedligeholdelse af Vejle Kommunes veje og parker samt infrastruktur og trafikplanlægning. Udvalget betaler også driftsbidrag til Sydtrafik og brandvæsenet. Derudover står udvalget for byudvikling, bygge- og boligforhold, lokalplanlægning samt kommunale ejendomme. Det primære budget til disse ting ligger under økonomiudvalget.

Udvalget har blandt andet ansvar for:

2.013 km veje og grusveje - 651 km fortove - 330 km cykel-/gangstier - 142 større broer - 6 større parker - 9.500 fritstående træer.

Det årlige driftsbudget lyder på 218 millioner kroner.

- Nu har vi jo en bred konstituering, der omfatter alle partier. Vi skal stadig diskutere, men jeg håber, der bliver mindre fokus på enkeltsager. Vi skal i hvert fald have fundet en måde at håndtere borgerhenvendelser til politikerne på - en metode, der virker bedre, end det har gjort i denne periode, siger udvalgsformanden, der personligt har følgende prioriteter for den nye periode.

1 Vejlefjordbroen sander til, og vi skal have hjælp

1. Vejlefjordbroen. Foto: Mette Mørk

Med over 100.000 biler i døgnet har Vejlefjordbroen for længst passeret det punkt, der ifølge Vejdirektoratets egne vurderinger udløser såkaldt kritisk trængsel. Det betyder, at risikoen for uheld og kø er overhængende.

Problemet bliver ifølge Gerda Haastrup Jørgensen større, når motorvejen mellem Skanderborg og Vejle er udvidet til seks spor, og den planlagte motorvejsbid mellem Give og Billund er på plads. 

Projekterne vil sammen med den konstant voksende trafik sætte ekstra pres på broen. Og ekstra pres på broen skaber erfaringsmæssigt ekstra pres på den øvrige 

- Derfor skal vi i yderligere dialog med staten om en løsning. Det er ikke nok, at der nu er sat en forundersøgelse i gang, der skal vise, om broen kan udvides med vinger på hver side eller om der skal bygges en ny bro. Vi skal have skabt en forståelse af, at det er et fælles problem - ikke "dem mod os", siger Gerda Haastrup Jørgensen.

2 Tunnel skal aflaste, når broen bryder sammen

2. Havneruten. Grafik: Anders Kynde

En tunnel, der sender den firsporede havnerute under havnepladsen, skal være med til at aflaste, når trafikken på motorvejen omkring Vejlefjordbroen bryder sammen. Projektet med en havnetunnel har fået kritik - ikke mindst fra Socialdemokratiet, der har tre medlemmer i udvalget. 

Ikke desto mindre er havnetunnellen skrevet ind i den aftale, der danner grundlag for det brede politiske arbejde i byrådet frem mod 2026.

- Og jeg er klar tilhænger af, at en del af vejen skal graves ned. Vi kan ikke have en firsporet vej til at dele byen op langs havnen, siger udvalgsformanden om Projekt Havnerute, der fuldt udbygget løber i cirka en halv milliard kroner.

- Vi skal have staten på banen med en del af finansieringen. Det er kun rimeligt, fordi det er problemerne på Vejlefjordbroen, der gør det nødvendigt med udvidelsen. 

3 Omfartsvej skal forlænges

3. Den nye ringvej. Foto: Mette Mørk

Endnu et vejprojekt er nævnt i konstitueringsaftalen og er dermed også en topprioritet for udvalgsformanden.

I sommeren 2023 kører de første biler efter planen på første etape af det, der kan ende som en ringvej nordvest om Vejle. I øjeblikket arbejder M.J. Eriksson's entreprenørmaskiner sig fra ådalen ved Vardevej op over bakkerne til villakvarteret Planetbyen i det vestligste Uhrhøj. 

Men vejprojektet ender ikke der. 

Ifølge den politiske aftale for de kommende fire år skal omfartsvejen forlænges til Jellingvej:

- Vi skal arbejde på forlængelsen i denne periode, siger udvalgsformanden.

På spørgsmålet om den resterende del af ringvejsprojektet fra Jellingvej mod motorvejen ved Hornstrup - en forlængelse lokalområdet efterlyser for at undgå ekstra lokaltrafik ad Grejsdalsvej og de små veje mod Kirkeby og Gl. Hornstrup - svarer hun:

- Vi må se på VVM - men med den tidshorisont, der er på den slags, når vi ikke længere i de næste fire år. 

4 Bedre planlægning af byudvikling

4. Byudvikling - her i Skibet. Arkivfoto: Go' Bolig

Bæredygtig byudvikling og byudvikling med fokus på kvalitet står på det politiske program frem mod 2021.

Ifølge udvalgsformanden skal det blandt andet udmønte sig i, at man er mere opmærksom på alle de krav, der følger med, når et område som eksempelvis det nye byudviklingsområde ved Kølholt mellem Vejle og Skibet planlægges:

- Vi vil blandt andet være opmærksomme på klima-dagsordenen, men vi ved naturligvis godt, at vi ikke kan bestemme det hele, når der er tale om private udstykninger.

På spørgsmålet, om planlægningen af den nye Rosborg-bydel med store borgerinddragelse, skal danne skole, svarer Gerda Haastrup Jørgensen:

- Det er jo en kæmpeplan, som ikke er helt typisk. Men elementer kan vi helt sikkert bruge.

5 Sortering i trafiksikkerheds-projekter

5. Cykelstier og andre trafiksikkerhedsprojekter. Arkivfoto: Martin Ravn

Ønsker for 500 millioner kroner og et budget på 10 millioner kroner om året.

En hurtig hovedregning viser, at det vil vare 50 år, før de nuværende projekter i kommunens oversigt over trafiksikkerhedsprojekter og nye cykelstier er ført ud i livet. Og det er uholdbart, medgiver udvalgsformanden.

Derfor står en revision af den lange liste på hendes dagsorden for den kommende periode. 

- Vi er nødt til at se på, om der er projekter, som det ikke længere giver mening at have på listen. Jeg forestiller mig, at det kan være en del af de by-syn, vi holder i udvalget for lokalsamfund og nærdemokrati, hvor jeg også er medlem.

Samtidigt vil formanden dog arbejde for, at der kommer flere penge på cykelstis-kontoen. Det er allerede en del af den grønne mobilitetsplan, som byrådet arbejder med.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce