Annonce
Give

Formandspost: Søren Søndergaard vil samle landbruget til én stærk stemme

Landmand Søren Søndergaard driver til daglig svineproduktionen Baldershave i Lindeballe ved Give. Nu stiller han op som kandidat til formandsposten ved Landbrug og Fødevarer. Foto: Astrid Bigum Kristensen
Svineproducenten fra Lindeballe melder sig på banen som kandidat til formandsposten for Landbrug og Fødevarer.
Annonce

Lindeballe: Der har ikke været mange minutters ro for 40-årige Søren Søndergaard fra Lindeballe, siden han torsdag formiddag meldte sig på banen som kandidat til formandsposten for Landbrug og Fødevarer, efter at nuværende formand Martin Merrild i mandags meddelte, at han ikke ønskede at genopstille til posten.

- Det har været nogle hektiske dage. Jeg har talt rigtig meget med mine kolleger og min familie, men når vi nu havde taget beslutningen, så kunne vi lige så godt få det ud, i stedet for at gå og putte med det, siger Søren Søndergaard, mens han afbryder mobiltelefonens kimen og skubber den lidt væk.

- Ja, vi har også lige en barnedåb lørdag (i dag, red.), siger han.

Annonce

Bagland i orden

Ud over at drive et landbrug med 1.100 søer og 35.000 slagtegrise til Danish Crown på gården Baldershave, er Søren Søndergaard nemlig også far til fire børn i alderen 0-8 år. Hustruen Ingebeth arbejder hjemmefra, og hun er vant til at gemalen er en travl mand, og at familien har en travl hverdag.

- Jeg har kæmpe opbakning fra Ingebeth, jeg er i forvejen engageret i bestyrelsesarbejde og vant til at være meget hjemmefra, så vi har talt om tingene, og vi er blevet enige om, at den her opgave kan jeg godt løfte, siger Søren Søndergaard.

Ud over familiens opbakning, har Søren Søndergaard også Jysk Landbrug, Sydvestjysk Landboforening, Herning-Ikast Landboforening og Holstebro Struer Landboforening i ryggen.

Annonce

Generationsskifte

At Martin Merrild nu stopper på posten som formand for Landbrug og Fødevarer, ærgrer Søren Søndergaard, der kun har roser til overs for den afgående formand, der nåede at sidde i otte år.

- Martin er en fantastisk formand, der har været rigtig god for vores erhverv. Men jeg vidste jo godt, at der ville komme en dag, hvor han ville stoppe, siger Søren Søndergaard.

Derfor var han allerede mentalt forberedt på, at det kunne komme, så det tog kun tre dage for Søren Søndergaard at offentliggøre sit ønske om at stille op.

- Der har været mange, der har prikket til mig, og sagt "den dag Martin stopper", og det har da gjort indtryk på mig. Og det er vigtigt at have opbakning, for det her er ikke bare et "Søren-projekt", det er et fælles projekt for landbruget, siger han.

Søren Søndergaard har derfor ikke noget ønske om at ruske op i Martin Merrilds visioner, for dybest set er han enig med den snart tidligere formand.

- Det handler også om et generationsskifte. Ministrene på Borgen er jo på alder med mig, eller yngre. Det er måske meget godt at være på bølgelængde med dem, siger han.


Det her er ikke bare et "Søren-projekt", det er et fælles projekt for landbruget.

Søren Søndergaard, kandidat til formandsposten for Landbrug og Fødevarer


Annonce

Store ambitioner

Nu er Søren Søndergaard klar til valgkamp, og i de kommende 10 uger frem mod valget 4. november skal han ud at tale med landmænd.

- Vi har en ambition om, at landbruget skal være klimaneutralt i 2050. Det er mega ambitiøst, og ingen ved endnu, hvordan vi skal komme derhen. Samtidig har vi et ekstremt ambitiøst folketing, og det kan blive en trussel, for jeg kan være bange for, at der går overbudspolitik i den, at de vil skabe forandringer og fjerne produktionen fra Danmark. Jeg er bange for, at regeringen finder på hurtige løsninger, der truer landmændenes ejendomsret, og jeg vil gerne sikre, at vi beholder produktionen i Danmark, siger han.

Annonce

Klima i højsædet

Søren Søndergaard håber, at den nye formand - hvad enten det er ham selv, eller en anden - kan få regeringen i tale, og lade det tage den tid det tager at nå samme mål - nemlig et grønnere landbrug:

- Danmark er allerede et af de mest klimavenlige lnade, når man kigger på udledningen af co2. Og det er klart, at førerpositionen skal udbygges, men man må ikke vride skruen så hårdt, at dele af landbruget risikerer at lukke, fastslår han.

Derudover vil Søren Søndergaard arbejde for, at landbruget samles og kommunikerer med en samlet og klar stemme, uanset om man hører med som deltid, fuldtid, øko- eller konventionel landmand.

Annonce

En vigtig sag

Det politiske arbejde vil på ingen måde være nyt for Søren Søndergaard, der har siddet 12 år i bestyrelser i og omkring Landbrug & Fødevarer. Hvem der bliver hans konkurrenter til posten, ved han ikke, men han understreger, at der er mange dygtige landmænd i Danmark.

- Jeg er helt afklaret med, at der kan blive valgt en anden end mig. Det er er klart, at formandsposten skal gå til den, der har mest opbakning blandt kollegerne, og det har jeg ingen problemer med, siger han.

For Søren Søndergaard er det dog helt naturligt selv at stille op til formandsposten, for det forener hans to største interesser, politik og landbrug.

- Jeg er vokset op på Baldershave, og jeg er femte generation på stedet. Og jeg har da en forhåbning om, at en af mine fire børn en dag har lyst til at drive det videre, så derfor har jeg jo alle interesser i at sikre landbruget, både som erhverv, men også for min familie, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce