Annonce
Vejle

Forrykte mængder af krabber hærger Vejle Fjord

Sondrup Strand

Ålegræs skal redde balancen i Vejle Fjord fra strandkrabbernes hærgen.

Vejle Fjord: Krabberne kribler og krabler i mange danske fjorde.

Vejle Fjord er et af de steder, hvor mængden af strandkrabber er alarmerende, lyder det fra DTU Aqua. Resultatet er, at der er masser af krabber i fiskernes net, men ikke ret mange fisk. Ofte har krabberne oven i købet gnasket i de få fisk, der er.

Det fortæller formanden for Vejle Amatørfiskerforening, Henning Fredberg til DR P4 Trekanten ifølge Ritzau.

- Man kan nogle gange se, at krabberne har været der, før vi kom, siger han.

Strandkrabberne er ikke kun irriterende for fiskerne. De er også et symptom på, at fjorden er i ubalance. For krabber spiser blandt andet fiskene og den vegetation, eksempelvis ålegræs, der er sund at have i fjorden. Ålegræs danner ilt i vandet, som giver bedre livsbetingelser for fisk, der kan være med til at holde krabbebestanden nede.

Det forklarer specialkonsulent Mads Christoffersen fra DTU Aqua til DR P4 Trekanten.

- Vi synes, at det er alarmerende, at der ikke er nogle naturlige fisk, der kan spise de her krabber, siger Mads Christoffersen.

Samtidig er det et problem, at de påvirker det øvrige miljø i fjorden.

- Det er lidt en ond spiral. Jo flere krabber, der bliver, jo værre bliver tilstanden for de organismer, der skal ind og prøve at begrænse dem, siger Mads Christoffersen.

Og det kan blive et langt sejt træk at få balancen tilbage igen, siger Kaare Manniche Ebert, der er fiskebiolog i Danmarks Sportsfiskerforbund.

- Vi har brugt rigtig mange år på at ødelægge Vejle Fjord, og det kommer sandsynligvis til at tage lige så lang tid, før vi har genoprettet den gode økologiske tilstand.

Kræver en kæmpe indsats

Mogens Flindt er lektor på Biologisk Institut på Syddansk Universitet, og han bekræfter, at der i øjeblikket er store problemer med krabber i de danske fjorde.

- Strandkrabben er et problem i de danske fjorde. Vi fanger forrykte mængder af krabber, og jeg forstår ikke, hvordan der er kommet så mange, siger Mogens Flindt.

- Det vil kræve en kæmpe indsats at komme problemet til livs, for der er endeløse tons af dem, siger han.

Mogens Flindt vurderer, at der alene i Vejle Fjord er hundredvis af tons krabber. Fisker og formand for Vejle Amatørfiskerforening Henning Fredberg er en af dem, der oplever, at han får flere kløer end gæller i nettet i øjeblikket.

- Det er ikke unormalt, at vi for hver ruse har en stor, sort plasticbalje, der er næsten fyldt med krabber, siger han.

Men måske kan et forsøg med at plante ålegræs være med til at vende udviklingen. Gymnasieelever fra Rødkilde Gymnasium i Vejle satte i foråret som et forsøg et såkaldt rionet ned på bunden med 16 ålegræsplanter på hvert net. Et rionet kaldes også et armeringsnet og er lavet af metal.

Lederen af gymnasiets marinbiologiske linje Peter Dahm tjekker i de her dage, hvordan forsøget går. For en måneds tid siden var der omkring 400 skud, og det er nu vokset til næsten 600 skud, som oven i købet er blevet højere.

- Vi er en lille smule overraskede over, at de har klaret sig så godt i inderfjorden, hvor der er meget mudder og ingen ålegræs i forvejen, forklarer Peter Dahm til DR P4 Trekanten.

Han håber, at de kan vokse og blive en hel ålegræsmark.

- Det her er jo bare et forsøg. Næste år vil plante et areal på størrelse med en fodboldbane, fortæller han.

Fordelen ved ålegræs er, at det ilter vandet, og det er med til at fjerne mudder fra fjorden. Alt sammen noget, der kan tiltrække fisk og få fjernet nogle af krabberne. Derudover er ålegræs et sted, hvor der er gode betingelser for fiskeyngel.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce