Annonce
Børkop

115 år gammelt forsamlingshus til salg: Det skal ikke ændres til boliger eller pizzeria

Smidstrup Forsamlingshus skal sælges. Arkivfoto: Mette Mørk
Smidstrup Forsamlingshus skal sælges. Anpartshaverne bag ønsker, at det kan fortsætte med at være et sted til gavn for områdets borgere.
Annonce

Smidstrup: Det 115 år gamle forsamlingshus i Smidstrup kan være på vej mod nye tider. Og nye ejere.

Gennem alle 115 år har konceptet været, at det var anpartshavere, der ejede forsamlingshuset, men de anpartshavere har valgt at sætte forsamlingshuset til salg.

- Nu prøver vi at sætte det til salg, men vi ønsker ikke, at det skal ændres til boliger eller måske et pizzeria eller den slags. Det er et stort ønske fra anpartshaverne og bestyrelsen, at det kan fortsættes med at drives som et forsamlingshus til gavn og glæde for lokalsamfundet, siger Pia Sørensen, der er kasserer i bestyrelsen bag Smidstrup Forsamlingshus.

Udfordringen for Smidstrup Forsamlingshus er nemlig, at i efteråret kom Fødevarestyrelsen forbi og det medførte et påbud om, at køkkenet skal renoveres for et større beløb. Det har gjort det umuligt for den nuværende forpagter, Den Lille Kok, at forblive på stedet, for et nyrenoveret køkken ville blandt andet være lig med en huslejestigning og en længere opsigelse af lejekontrakten.

Men hvis forsamlingshuset bliver til et såkaldt nøgleforsamlingshus, hvor man ikke kan lave mad, skal der ikke bruges penge på køkkenet. For det må stadig gerne bruges til at anrette mad.

- Vi har snakket om, at vi i bestyrelsen ikke har mulighed for at drive sådan et nøgleforsamlingshus, for det skal vedligeholdes, og der skal bruges tid på udlejning, udlevering af nøgler og så videre, og det har vores lille bestyrelse ikke kapacitet nok til, forklarer Pia Sørensen.

Så mange anpartshavere er der

Smidstrup Forsamlingshus blev en realitet i 1904, hvor en flok af de lokale samlede sig på Smidstrup Skole, og på en generalforsamling blev det vedtaget, at byen skulle have et forsamlingshus i Torpsgade.

Der blev tegnet aktier for 3500 kroner.

Forsamlingshuset åbnede i 1905

I 2020 er der 65 anpartshavere.

Annonce

Anpartshaverne beslutter

Så i stedet bliver forsamlingshuset sat til salg.

- Nu må vi se, hvordan det går. Det er andelshaverne, der forbeholder sig ret til at vælge mellem de indkomne bud. Og hvis det viser sig, at der slet ikke kommer nogle købere, så må vi ved generalforsamlingen se på, hvad der så skal ske, siger Pia Sørensen.

Skulle det ske, at forsamlingshuset bliver solgt, forsvinder dermed en mangeårig tradition om, at det er anpartshavere fra lokalområdet, der står bag Smidstrup Forsamlinghus.

Der afholdes generalforsamling omkring slutningen af april.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark For abonnenter

18-årig døde efter en voldsom anholdelse: Hvorfor stilles ingen til ansvar?

Annonce