Annonce
Billund

Forskere anbefaler at oprense Grindsted-forureningen ved åen

Det giver mest mening at sætte ind med en oprensning ved Grindsted Å, konkluderer DTU i nyt notat. Arkivfoto: Martin Ravn
Størstedelen af de forureningsstoffer, som er trukket ned i grundvandet under Grindsted, er højest sandsynlig allerede strømmet væk fra fabriksgrunden og ligger nu under midtbyen, konkluderer DTU i nyt notat.

Grindsted: Hvordan beskytter vi bedst Grindsted Å, som hvert år plages af forureningen fra det gamle Grindstedværket?

Det har Region Syddanmark bedt Danmarks Tekniske Universitet om at komme med en anbefaling på, og fra DTU er svaret nu kommet: Sæt ind ved Grindsted Å - ikke fabriksgrunden.

Baggrunden er, at målinger tyder på, at det meste af de vandopløselige stoffer er vasket ud af forureningen, der ligger under fabriksgrunden. Stofferne er i dag derfor koncentreret i grundvandet et sted i midtbyen mellem åen og fabriksgrunden. Det vil derfor ikke hjælpe meget at oprense fabriksgrunden frem for at forsøge at opfange stofferne ved åen, konkluderer DTU i et notat.

Notatet er skrevet på baggrund af allerede kendte målinger af forureningen i grundvandet - heraf mange af Region Syddanmarks egne undersøgelser. Konklusionen kommer derfor ikke bag på regionen, som i forvejen er ved at forberede et afværgeprojekt ved åen. Nu har man fået DTU-forskernes ord for, at det er det mest oplagte sted at sætte ind.

- Vi har afsat 10 millioner, og for de penge vil vi prøve at lave et pilotprojekt, som skal tage en del af forureningen, der løber ud i Grindsted Å. Vi får et oplæg fra Cowi her i maj, hvordan det kan skrues sammen. Det skal vi så diskutere i regionen og med borgerne i Grindsted, om vi vil gå med det projektet. Gør vi det, kan vi udbyde det i licitation i efteråret, og så kan et anlæg forhåbentlig sættes i drift i slutningen af i år, siger Jørn Lehmann Petersen (S), formand for miljøudvalget i Region Syddanmark.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Politiet kom først og slukkede kælderbrand

Annonce