Annonce
Erhverv

Forskere kigger med, når vejlenserne skyller ud: Her er hvad toiletvandet fortæller

Vejle Spildevands renseanlæg på Toldbodvej i Vejle er et af fire anlæg, som hjælper forskere fra Statens Serum Institut med at blive klogere på, hvordan spildevandsprøver kan bruges til at opfange signaler om smittestigning i lokalområder. PR-foto
Statens Serum Institut kan indtil videre kun bruge spildevandsprøver til at bekræfte, hvad man allerede ved om smitten i Vejle.

Vejle: Når borgerne i Give skyller ud i toilettet, sladrer spildevandet til forskere fra Statens Serum Institut om, at der er masser af virus i omløb i lokalområdet.

Siden starten af september har forskere fra Statens Serum Institut studeret spildevandsprøver fra fire rensningsanlæg i Vejle Kommune - Vejle, Give, Haraldskær og Brejning - og prøverne ser ud til at flugte med de resultater, der kommer fra de lokale test-steder.

- Det, vi kan se af spildevandsprøverne fra de fire renseanlæg, er at de overordnet set følger det billede, vi har fra de lokale test-steder. Vi kan se, at smitten målt ved persontests ser ud at til at være for opadgående særligt i Give men også i Brejning og Haraldskær fra omkring sidste uge og det tyder spildevandsprøverne også på. I spildevandsprøverne fra rensningsanlægget i Vejle ser vi en mindre stigning end i prøverne fra de tre andre rensningsanlæg, og det passer med incidenstallene for Vejle i samme periode, fortæller Lene Wulff Krogsgaard, epidemiolog fra Statens Serum Institut.

Annonce
Sådan ser resultaterne fra de fire rensningsanlæg i Vejle, som leverer spildevandsprøver til Statens Serum Institut. Den øverste graf viser resultatet fra spildevandsprøverne og den nederste viser incidenstallene fra test-stederne. På ssi.dk kan resultaterne fra hele landet ses under emnet overvågningsdata. Illustration: Screendump

Høster erfaringer

Isoleret set kan spildevandsprøverne altså ikke fortælle forskerne noget nyt, som de ikke allerede ved fra de corona-tests, vejlenserne får foretaget.

Håbet er dog, at de erfaringer, forskerne høster nu, kan komme til gode senere.

Lene Wulff Krogsgaard peger desuden på, at spildevands-metoden kan bruges i lande, hvor test-kapaciteten ikke er så høj som i Danmark.

- Spildevandsprøverne er et supplement til den øvrige smittesporing. Når vi på sigt bliver klogere på spildevandsprøver, vil man kunne bruge spildevandsprøverne til at observere tendenser i smitteudviklingen , siger Lene Wulff Krogsgaard.

Annonce

Halvdelen af smittede udskiller virus

Mens der kan påvises virus i alle smittedes næse og mund, er det i øvrigt kun omkring halvdelen af de smittede, der udskiller virus gennem afføring, hvilket forskerne også skal tage med i betragtning, når de kigger på spildevandsprøverne.

- Vi kan endnu ikke omsætte fundene i spildevandsprøverne til antal personer, men vi er ved at finde ud af hvordan vi bedst kan bruge spildevandsprøverne, siger Lene Wulff Krogsgaard.

I alt omkring 230 rensningsanlæg og pumpestationer i hele Danmark er udtaget til at levere spildevandsprøver til Statens Serum Institut under overvågningsperioden, som er sat til at vare året ud.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Sådan oplevede nybegynderen Lance Luscombe valget: 'Jeg mødtes med Dan Arnløv og oplevede en politiker, som var helt rundt på gulvet og pludselig undsagde de fælles politiske projekter'

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Smittetallene er på himmelflugt efter stor julefrokostweekend: Flere end 400 nysmittede den seneste uge

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

VEJLE

Rosborg-fest endte i maste elever og afblæst Lord Siva-koncert: 'Jeg tror, det er elevernes reaktion, at vi har været lidt for overforsigtige, bare fordi der er væltet et par piger'

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Vejle For abonnenter

336 kvadratmeter lejlighed solgt for solgt for 8.300.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Vejle Kommune

Erhverv

Milliarderne ruller: Danmarks dyreste anlægsprojekt er i smult vande

Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Erhverv

Tilbage til den kreative legeplads: Peter og Ole vil lave Danmarks bedste mikropølsemageri

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Alarm 112

Transformator brød i brand: Ingen forstyrrelse i elforsyningen

Annonce