Annonce
Billund

Forskere skal drøfte sundhedsundersøgelse fra Grindsted – nu bliver også de kritiske inviteret med

Tilbage i 1950'erne var Grindstedværket omgivet af marker. På nogle af disse marker er der siden kommet den bydel, der kaldes østbyen. Her har der været fem ALS-tilfælde, og det er mange, da sygdommen er sjælden. Nogle forskere mener, at det burde have fået regionen til at lave yderligere undersøgelser af sundheden i Grindsted. Arkivfoto: GrindstedArkivet
Når en gruppe af forskere 9. november skal diskutere, om der er grund til at lave yderligere sundhedsundersøgelser i Grindsted, så får også forskere, der har kritiseret regionens konklusioner i pressen, en invitation.

Grindsted: Nu skal forskere igen drøfte, om der er behov for flere undersøgelser af sundheden i Grindsted. I en pressemeddelelse skriver Region Syddanmark, at mødet bliver holdt 9. november.

Blandt de inviterede forskere er den forskergruppe, der var nedsat i forbindelse med den oprindelige sundhedsundersøgelse, men også forskere, der efterfølgende har kritiseret undersøgelsen - ligesom forskere fra landets universiteter, som vurderer, at de kan bidrage til drøftelsen - er inviteret.

Kritiske forskere er der nogle stykker af. I den oprindelige forskergruppe var der to, der mente, at der var grundlag for at lave yderligere undersøgelser, men det fik offentligheden og politikerne aldrig at vide.

Annonce

Kan være en sammenhæng

Siden har særligt dagbladet Information talt med flere kritikere. De tæller blandt andre Hans Sanderson, seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, Torben Sigsgaard, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og Johnni Hansen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse. For eksempel har Johnni Hansen sagt følgende til Information vedrørende en overrepræsentation af sygdomme som skjoldbruskkirtelkræft og leukæmi i østbyen i Grindsted:

- Det er påfaldende og noget, man burde have gravet mere i. Man ved eksempelvis, at leukæmi kan hænge sammen med nogle af de opløsningsmidler, som man har brugt på Grindstedværket. Det er stadig små tal, men jeg synes, man bør tage dem alvorligt.

Sagen kort

  1. Det var blandt andet på baggrund af Ketty Hjøllunds arbejde med at påvise mange tilfælde af sygdommen ALS i Grindsted, at Region Syddanmark i 2018 søsatte den første undersøgelse af Grindstedborgernes sundhed.
  2. Sundhedsundersøgelsen viste, at der ikke er overrepræsentation af sygdomme i Grindsted. To forskere var dog bekymrede over mange tilfælde af ALS i østbyen, men det blev ikke fremlagt over for hverken politikere eller offentligheden.
  3. Siden blev Ketty Hjøllund bekendt med tre nye tilfælde af ALS blandt personer, der bor eller har boet i Grindsted. Det har ført til, at regionen har besluttet på ny at samle en forskergruppe for at undersøge sagen nærmere.
  4. Der er bekymring for, at eventuel overrepræsentation af nogle sygdomme kan skyldes forurening fra den fabrik, der tidligere hed Grindstedværket. Frem til 1970'erne blev der fra den kemiske fabrik udledt giftigt affald og kemikalier i naturen og vandmiljøet. I Grindsted betyder forureningen, at man i store dele af byen ikke bør vande haven med vand fra egen boring, og der strømmer kilovis af giftige stoffer ud i åen.

I pressemeddelelsen fra Region Syddanmark står, at koncerndirektør Kurt Espersen håber, at forskerne vil takke ja til at deltage i mødet:

- Det er vigtigt, at vi får kvalificeret undersøgelsen og de nye oplysninger, og derfor har vi også inviteret alle de forskere, der har udtrykt en holdning til undersøgelsen i medierne i den seneste tid. Jeg håber, at de vil byde ind med deres ekspertise, så vi kan give politikerne og borgerne en klar melding om, hvor vi står i forhold til Grindsted, eller en retning i forhold til, hvordan vi får den fornødne viden.

Annonce

Kettys oplysninger

Baggrunden for at samle forskergruppen er, at Ketty Hjøllund, der har været meget engageret i at samle oplysninger om ALS-tilfælde i Grindsted, har givet oplysninger videre til regionen om, at der også i de seneste tre år tilsyneladende har været en række ALS-tilfælde blandt personer, der bor eller har boet i Grindsted. Det er bemærkelsesværdigt, for sygdommen er relativt sjælden.

Nu er undersøgelsen blevet mødt af kritik fra eksterne forskere, og vi har samtidig fået meldinger om, at der måske er nye ALS-tilfælde i byen. Det kan vi ikke sidde overhørigt.

Koncerndirektør Kurt Espersen, Region Syddanmark

Den oprindelige sundhedsundersøgelse blev foretaget i 2018 og 2019 af Statens Institut for Folkesundhed på vegne af Region Syddanmark. Den overordnede konklusion var, at borgerne i Grindsted gennemsnitligt ikke var mere syge og ikke døde tidligere end borgere i sammenlignelige kommuner.

Det helt centrale spørgsmål er, om undersøgelsen har været god nok i forhold til at vise en eventuel større risiko for at få sjældne sygdomme i Grindsted. Det får forskerne nu lejlighed til at diskutere.

Annonce
Navne For abonnenter

Jeg så Phillips lille hjerte blinke, men en måned efter var alt forandret: Vi er mange, der mister et barn, før det overhovedet er et 'rigtigt' barn

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se videoen: Margit havde ikke strikket i 35 år - så blev hun draget af den gule farve og lægger nu sidste hånd på en 300 kvadratmeter stor og 600 kilo tung førertrøje

Vejle Boldklub For abonnenter

Sæsonen er slut og træneren frikendt: Derfor skal VB gå til næste sæson med respekt for rækken

Vejle Boldklub

Så er det slut i Superligaen: Trods kæmpe drop sagde VB farvel med en sejr

Vejle Boldklub For abonnenter

Karakterbogen: Hård dag for debuterende målmand, mens angriber fik sagt flot farvel

Mens ledigheden nærmer sig bundrekord, kan Agnetha ikke skaffe faglærte medarbejdere: - Nu er vi ude i alle muligheder for at finde folk

Kultur

'Hvad skal jeg gøre af mig selv': Den store rorgænger skifter skiw: Sidste festival med Charlie i front

Vejle Boldklub For abonnenter

Se videoanalyse: VB har spillet sidste kamp i superligaen for denne omgang

For abonnenter

Glohed efterspørgsel på brændeovne: Hver måned sætter virksomheden ny rekord

Live Sport For abonnenter

Se kampen: Triangle Razorbacks kæmpede mod Søllerøds guldgravere

Caroline Fleming og søn tømte familiens slot for værdier - dansk kulturhistorie går snart tabt for altid

Billund

Se de mange billeder: Danmarks største cykelløb for børn gav masser af liv i midtbyen

Erhverv For abonnenter

Kurator frygtede, at Olaf Haahr fjernede værdier fra hjemmet: Vejles benzin-konge blev video-overvåget efter konkurs

Kultur

Pludselig modtog René et afskedsbrev med særlig besked til ham: 'Sofie' er hovedinspirationen til hans bøger - og få måneder før udgivelsesdag begik hun selvmord

Annonce