Grindsted: Nu skal forskere igen drøfte, om der er behov for flere undersøgelser af sundheden i Grindsted. I en pressemeddelelse skriver Region Syddanmark, at mødet bliver holdt 9. november.
Blandt de inviterede forskere er den forskergruppe, der var nedsat i forbindelse med den oprindelige sundhedsundersøgelse, men også forskere, der efterfølgende har kritiseret undersøgelsen - ligesom forskere fra landets universiteter, som vurderer, at de kan bidrage til drøftelsen - er inviteret.
Kritiske forskere er der nogle stykker af. I den oprindelige forskergruppe var der to, der mente, at der var grundlag for at lave yderligere undersøgelser, men det fik offentligheden og politikerne aldrig at vide.
Kan være en sammenhæng
Siden har særligt dagbladet Information talt med flere kritikere. De tæller blandt andre Hans Sanderson, seniorforsker ved Institut for Miljøvidenskab på Aarhus Universitet, Torben Sigsgaard, professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet, og Johnni Hansen, der er seniorforsker i Kræftens Bekæmpelse. For eksempel har Johnni Hansen sagt følgende til Information vedrørende en overrepræsentation af sygdomme som skjoldbruskkirtelkræft og leukæmi i østbyen i Grindsted:
- Det er påfaldende og noget, man burde have gravet mere i. Man ved eksempelvis, at leukæmi kan hænge sammen med nogle af de opløsningsmidler, som man har brugt på Grindstedværket. Det er stadig små tal, men jeg synes, man bør tage dem alvorligt.
Sagen kort
- Det var blandt andet på baggrund af Ketty Hjøllunds arbejde med at påvise mange tilfælde af sygdommen ALS i Grindsted, at Region Syddanmark i 2018 søsatte den første undersøgelse af Grindstedborgernes sundhed.
- Sundhedsundersøgelsen viste, at der ikke er overrepræsentation af sygdomme i Grindsted. To forskere var dog bekymrede over mange tilfælde af ALS i østbyen, men det blev ikke fremlagt over for hverken politikere eller offentligheden.
- Siden blev Ketty Hjøllund bekendt med tre nye tilfælde af ALS blandt personer, der bor eller har boet i Grindsted. Det har ført til, at regionen har besluttet på ny at samle en forskergruppe for at undersøge sagen nærmere.
- Der er bekymring for, at eventuel overrepræsentation af nogle sygdomme kan skyldes forurening fra den fabrik, der tidligere hed Grindstedværket. Frem til 1970'erne blev der fra den kemiske fabrik udledt giftigt affald og kemikalier i naturen og vandmiljøet. I Grindsted betyder forureningen, at man i store dele af byen ikke bør vande haven med vand fra egen boring, og der strømmer kilovis af giftige stoffer ud i åen.
I pressemeddelelsen fra Region Syddanmark står, at koncerndirektør Kurt Espersen håber, at forskerne vil takke ja til at deltage i mødet:
- Det er vigtigt, at vi får kvalificeret undersøgelsen og de nye oplysninger, og derfor har vi også inviteret alle de forskere, der har udtrykt en holdning til undersøgelsen i medierne i den seneste tid. Jeg håber, at de vil byde ind med deres ekspertise, så vi kan give politikerne og borgerne en klar melding om, hvor vi står i forhold til Grindsted, eller en retning i forhold til, hvordan vi får den fornødne viden.
Kettys oplysninger
Baggrunden for at samle forskergruppen er, at Ketty Hjøllund, der har været meget engageret i at samle oplysninger om ALS-tilfælde i Grindsted, har givet oplysninger videre til regionen om, at der også i de seneste tre år tilsyneladende har været en række ALS-tilfælde blandt personer, der bor eller har boet i Grindsted. Det er bemærkelsesværdigt, for sygdommen er relativt sjælden.
Koncerndirektør Kurt Espersen, Region SyddanmarkNu er undersøgelsen blevet mødt af kritik fra eksterne forskere, og vi har samtidig fået meldinger om, at der måske er nye ALS-tilfælde i byen. Det kan vi ikke sidde overhørigt.
Den oprindelige sundhedsundersøgelse blev foretaget i 2018 og 2019 af Statens Institut for Folkesundhed på vegne af Region Syddanmark. Den overordnede konklusion var, at borgerne i Grindsted gennemsnitligt ikke var mere syge og ikke døde tidligere end borgere i sammenlignelige kommuner.
Det helt centrale spørgsmål er, om undersøgelsen har været god nok i forhold til at vise en eventuel større risiko for at få sjældne sygdomme i Grindsted. Det får forskerne nu lejlighed til at diskutere.