Annonce
Vejle

Forslag: De hjemløse brandbiler bør stå i Spinderihallerne

En brandbil fra 1939 og en hestetrukket brandslukningsvogn fra 1913, som begge har virket i Vejle, er i øjeblikket udstillet på Brandbilmuseet i Oksbøl. Men museet lukker til september, og Vejle Kommune har ingen plan for, hvad der skal ske med køretøjerne. Foto: Jacob Schultz
En lokalhistoriker og et tidligere medlem af Beredskabskommissionen i Vejle Kommune mener begge, at der skal tages hånd om Vejles gamle brandbiler, og at de bør udstilles i Spinderihallerne.

Vejle: En hestetrukket sprøjte fra 1913 og en automobilsprøjte fra 1939 har i en lang årrække været en del af udstillingen på Panser- og Brandbilmuseet i Oksbøl, selvom begge køretøjer i sin tid tjente i Vejle.

Her var de med til at slukke byens brande, når Vejle Brandvæsen rykkede ud. Men om historierne om deres mange bedrifter fortsat skal fortælles, står i øjeblikket hen i det uvisse.

Museet i Oksbøl lukker per 1. september, og Vejle Kommune, som ejer køretøjerne, har ikke taget stilling til, hvad man vil stille op med de gamle maskiner.

Annonce

Det bekræftede formanden for kultur- og idrætsudvalget i Vejle Kommune, Dan Arnløv Jørgensen (K), for nylig til avisen. Han sagde desuden, at køretøjerne i hvert fald ikke passer ind i VejleMuseernes portefølje, som det ser ud på nuværende tidspunkt.

De skal i Spinderihallerne

Vejle Brandvæsens pensionistklub vil gøre sit til, at de gamle køretøjer ikke bare skal gemmes væk i en aflåst bygning, når brandbilerne forhåbentlig bliver hentet hjem fra Oksbøl, og den holdning møder nu opbakning fra flere sider.

Blandt andet fra lokalhistoriker Vigand Rasmussen.

- Selvfølgelig skal VejleMuseerne tage de to brandbiler hjem. De kan snildt stilles ud i den åbne del af Spinderihallerne bag skærme af plexiglas, og så kan de være en del af en permanent udstilling om store brande i Vejle gennem tiderne, mener lokalhistorikeren.


Med den kommunekasse vi har, kan der ikke være noget problem at ofre det, det koster at opbevare og vedligeholde køretøjerne.

Anders Sørensen, tidligere medlem af Beredskabskommissionen i Vejle


Han bakkes op af Anders Sørensen, som frem til 2015 sad i Beredskabskommissionen i Vejle Kommune for Socialdemokratiet.

Annonce

Der skete ikke mere

- Allerede dengang, da vi var begyndt at arbejde på en sammenlægning af beredskaberne i Trekantområdet, mindede jeg om, at vi i Vejle Kommune skulle tænke på de gamle køretøjer, husker Anders Sørensen, som nu med ærgrelse kan konstatere, at der efter hans afgang fra kommissionen ikke blev gjort mere ved den sag.

- De køretøjer er en del af Vejles historie, som man i øjeblikket har en tendens til bare at rive ned. Men køretøjerne bør bevares, og vi skal finde et sted, de kan være. Det kan ikke være så svært, siger Anders Sørensen og peger også på Spinderihallerne.

- Det er et fantastisk sted, og man kan helt sikkert trække de pensionerede brandmænd ind som frivillige, så de kan passe køretøjerne. Det er jo dem , der har forstand på det, slår Anders Sørensen fast.

Han synes samtidig, at Vejle Kommune bør blive bedre til at bruge de gamle køretøjer, så de bliver mere synlige i bybilledet og kan være med til at fortælle Vejles historie på en anderledes måde.

- De skal vises frem, som noget vi er stolte af, og de skal tænkes ind ved festlige lejligheder, når der skal foregå noget i byen, siger han og tilføjer:

- Med den kommunekasse vi har, kan der ikke være noget problem at ofre det, det koster at opbevare og vedligeholde køretøjerne, og jeg tror, at de frivillige brandfolk samtidig vil sætte en ære i at være med til at få det til at hænge sammen.

Annonce

Altid nysgerrig

Chefen for Spinderihallerne, Anne Schødts, som tiltrådte chefjobbet i januar i år, fortæller, at hun ikke tidligere har hørt om de hjemløse brandkøretøjer.

Hun er ikke helt afvisende for, at der kunne findes en plads til køretøjerne i Spinderihallerne.

- Vi har vores kulturmuseum i Spinderihallerne, som det i givet fald først skulle drøftes med.  men jeg ville modtage en henvendelse med nysgerrighed, siger hun.

Samtidig understreger Anne Schødts, at Spinderihallernes udstillinger skal passe ind i Vestby-fortællingen, som man her har fokus på.

- Jeg har jo heller ingen ide om, hvad sådanne køretøjer fylder, og vi kan hurtigt fylde hele huset, hvis der for eksempel er Upcomers-marked. Så alt, hvad vi har af inventar, skal være mobilt.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Godt nyt til vores egern, fugle og skovelskere: Vejle er suverænt det område i Danmark, hvor flest vil rejse ny skov - 70 millioner er på spil

Børkop For abonnenter

Regnen var centimeter fra at ødelægge Danmarks smukkeste vandmølle: ‘Vi har råbt op om det siden 2017, men der sker ikke noget’

Jelling

Butikkerne med positiv melding: Borgere husker stadig at spritte

Vejle For abonnenter

Ny anholdelse i stor narkosag: Ung mand mistænkes for indsmugling af 22 kilo amfetamin og salg for 71.000 kroner

Alarm 112

Han nægter alt: 23-årig taget på fersk gerning med bilen fuld af tyvekoster

Vejle For abonnenter

Når det står ned i stænger, og Skovgade svømmer over: Så meget vand kan din bil tåle, før du får problemer

Vejle For abonnenter

Vejlenserne bider til: Burgeren er vigtigere end klimaet i en uge, hvor højvandsvagten sover med gummistøvlerne på

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Løvkvist: Venstre vakler på vippen i Jylland - og det er Ellemanns store chance

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Kultur

'Jeg kan være død om et halvt år': Kræftsyg Pretty Maids-forsanger håber stadig at give koncerter - efter 40 år med rock'n'roll

Alarm 112 For abonnenter

Tre mænd rottede sig sammen og snød sygehus for millioner af kroner: Nu er der faldet dom over dem alle

VEJLE

Byens mest trafikerede vej skal sikres, så skolebørnene ikke kommer til skade: Men det heftige regnvejr forsinker arbejdet

Annonce