Annonce
Jelling

Forslag: Lav en officiel cykelrute fra Jelling til Vejle

Det kuperede terræn, der er i området omkring Jelling og Vejle, er ingen sag, når man cykler på en elcykel, som er blevet mere og mere populær. Foto: Yilmaz Polat

Børkop, Bredsten, Ødsted og Egtved har det: en skiltet cykelforbindelse til Vejle. Men fra Jelling er der ingen tydeligt markeret cykelrute. Det vil Søren Germann fra Cyklistforbundet nu gøre noget ved.

Annonce

Jelling: Vidste du, at det er muligt at cykle fra Jelling og hen til rådhuset i Vejle uden at blive bremset af et eneste lyskryds?

Cykelruten går via Rugballe, Høgsholt og Uhrhøj, inden man ender i Vejles centrum. Problemet er dog, at langt de færreste kender til ruten - blandt andet fordi der ikke er skiltet med den nogen steder.

- Trods en beskeden afstand på 12 kilometer er der ingen tydeligt markeret forbindelse mellem Jelling og Vejle. Ruten eksisterer allerede, men det er de færreste, der kender og bruger den, siger Jelling-borger Søren Germann.

Her vil mange nok tænke, at det vil være uoverkommeligt at cykle 12 kilometer i det bakkede terræn mod Vejle. Men med en elcykel, som er i stigende popularitet, kan distancen klares med over 20 kilometer i timen - uden at få sved på panden.

- På en elcykel tager det måske 10 minutter mere at nå til bygrænsen, men når man skal rundt i Vejle og ikke behøver at lede efter en parkeringsplads, er bilen sat af i konkurrencen, siger Søren Germann.

Når Børkop, Bredsten, Ødsten og Egtved har en markeret cykelrute til Vejle, skal Jelling selvfølgelig også have det, mener Søren Germann. Foto: Yilmaz Polat
Annonce

Billig rute

Cyklistforbundet og Jelling Lokalråd har indsendt et forslag til Vejle Kommune om at lave en kombineret pendler- og turistrute. Den forløber fra Jelling ad Fårupvej og videre ad Skovdallundvej, Høgsholtvej, Petersmindevej og Gl. Jellingvej til Vejle.

- Set fra et anlægsperspektiv har forslaget den enorme fordel, at det stort set er omkostningsneutralt. Det skal forstås sådan, at ruten allerede eksisterer og bruges, men den er ikke registreret og er følsom over for nogle potentielle trusler, fortæller Søren Germann.

Den ene trussel er en projekteret lysregulering af krydset Høgsholt/Jellingvej (ved Uhrhøj-bageren), hvor han foreslår, at man anlægger en form for shunt frem mod cykelstien på Gl. Jellingvej, så cyklisterne ikke bliver fanget bag bilerne i myldretiden. Og den anden trussel er en mulig rundkørsel, som Vejle Kommune overvejer at anlægge på Høgsholtvej i forbindelse med en ny ringvej rundt om Vejle.

- Rundkørsler er ikke cyklisters livret, da de afhængigt af de specifikke vigepligtsforhold enten forringer cyklisternes sikkerhed eller deres fremkommelighed. Derfor foreslår vi, at man allerede nu indtænker i planen at lægge et stort rør under rundkørslen, så cyklisten kan undgå biltrafikken ved at køre i en tunnel, forklarer Søren Germann.

Cyklistforbundets lokale afdeling foreslår, at Vejle Kommune laver denne rute til en officiel cykelrute mellem Jelling og Vejle. Illustration: Cyklistforbundet
Annonce

Politiker er positiv

Hos teknisk udvalg i Vejle Kommune er formand Christoffer Melson (V) positiv over for forslaget.

- Jeg har aldrig selv cyklet ruten, men umiddelbart lyder det som en god idé at lave en tydelig markering. Vi arbejder allerede meget for at fremme cyklismen i Vejle Kommune, hvor vi har en ambition om, at vi over tid gerne vil forbinde mellem centerbyerne og Vejle. I den forbindelse virker denne løsning fornuftig, fordi den er mere overkommelig end at lave en cykelsti hele vejen, siger Christoffer Melson.

Han er også klar på en dialog om de to problempunkter vedrørende lysregulering og rundkørsel.

- Sådan noget skal vi selvfølgelig tænke med i god tid, så vi ikke skal til at grave vejen op bagefter. Det bliver den ikke billigere af, hvis ikke man tænker det igennem fra starten af, siger formanden.

Cyklistforbundet skal mødes med forvaltningen 7. februar for at tale om cykelruten mellem Jelling og Vejle.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Vejle For abonnenter

Oprykningsfest blev sparket i gang på Lucky’s: - Lykkeligere kan man ikke være

Annonce