Annonce
Danmark

Forslag om flidskarakterer møder skepsis blandt gymnasierektorer: - Det vil bidrage til perfektionskulturen og præstationsræset

Hvis undervisningsministerens forslag bliver mødt af et flertal i Folketinget, er det planen, at flidskarakteren først skal afprøves på udvalgte skoler over en treårig periode for at finde ud af, om karakteren kan få den ønskede effekt. Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil har foreslået at give karakter på et nyt område i folkeskolens 8. og 9. klasse. Ifølge gymnasierektorer kan karakteren dog potentielt gøre større skade end gavn.

Karakterræs: De ældste elever i grundskolen skal ikke kun have karakterer for, hvordan de klarer sig fagligt. De skal også vurderes på syvtrinsskalaen ud fra, hvor flittige de er. Det mener børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S).

Forslaget fremlagde hun i Jyllands-Posten torsdag, og siden har det mødt kommentarer fra højre og venstre.

På landets gymnasier har flere rektorer også hurtigt dannet sig en holdning til forslaget.

Annonce

At belønne indsatsen

Lone Andersen, der er rektor på Randers Statsskole, hørte om ministerens forslag torsdag morgen på vej til arbejde, og her var hendes egen reaktion en blandet omgang.

- Jeg kan godt se noget fornuftigt i at have en arbejdsindsatskarakter, som ministeren selv vil kalde det, for dem, som virkelig bare prøver at gøre en stor arbejdsindsats, men som ikke kan komme op på 10- og 12-taller. På den måde kan jeg godt se idéen i hendes udspil, men jeg kan også se nogle problemer i det, siger Lone Andersen.

Problemerne består for rektoren i kampen og præstationspresset for de bedste karakterer - et pres, som i forvejen trives i bedste velgående.

Det kunne blive kamp om, at endnu en karakter skulle være god. Jeg kan se, at der er gode ting i forslaget, men jeg synes også, at der er problemstillinger, der ikke er gennemtænkt.

Lone Andersen, rektor på Randers Statsskole

- Det kunne blive kamp om, at endnu en karakter skulle være god. Jeg kan se, at der er gode ting i forslaget, men jeg synes også, at der er problemstillinger, der ikke er gennemtænkt, siger hun.

Annonce

Ikke nogen løsning

Mens rektoren på Randers Statsskole kan se både fordele og ulemper, er tonen en anden hos Sune Agger, der er rektor for HHX og HTX på Learnmark Gymnasium i Horsens. Han har svært ved at se fornuften i forslaget.

- Karakterer handler om noget, man lærer, som man skal bedømmes på. Men nu skal vi pludselig til at vurdere, hvem de unge er som personer. Vi gør det til en personlig bedømmelse af dem. Jeg synes ikke, det er vejen frem i forhold til det, man gerne vil, siger Sune Agger.

Han bekymrer sig særligt for én ting. Han er nemlig ligesom Lone Andersen bange for, at en såkaldt flidskarakter vil gøre mere skade end gavn for det pres, mange af de unge føler i uddannelsessystemet.

Flidskarakterer til ansættelse af ungarbejdere

Avisen Danmark har spurgt Salling Group, som står bag supermarkedskæderne Bilka, Føtex og Netto samt stormagasinerne Salling, om hvorvidt man vil overveje at bruge flidskarakterer i forbindelse med ansættelser af ungarbejdere for at få en fornemmelse af de unges flittighed. Til det svarer koncernen:

- Hos os er det vigtigste, at de unge kan løse de opgaver, de bliver ansat til. Derfor mødes vi altid til en personlig samtale og sikrer et godt match mellem den enkelte og Salling Group. Vi er ofte den første arbejdsplads, som de stifter bekendtskab med, og derfor vægter deres motivation og engagement til hver en tid højest. Viser de viljen, viser vi gerne vejen, ligegyldigt hvilken baggrund de kommer med.

- Vi har i mange år diskuteret det med præstationsræs og karakterfokus. Vi har skabt en perfektionskultur, hvor vi har bedt vores unge om at præstere mere og mere. Skal vi så have flere karakterer? Det vil bidrage til perfektionskulturen og præstationsræset, siger han.

Annonce

Parat eller ej

I dag fungerer systemet sådan, at de unge, der afslutter 9. klasse, skal vurderes som uddannelsesparate eller ej. De vurderes på blandt andet socialt og fagligt niveau, inden de bliver sendt videre i systemet.

Sune Agger vil ikke afvise, at en flidskarakter kan være et fint supplement i vurderingen af, om den enkelte unge er uddannelsesparat, men han mener, at det fungerer fint, som det er i dag.

Til gengæld kan Lone Andersen se gode fordele i at bruge karakteren netop i forbindelse med overgangen mellem grundskole og ungdomsuddannelse.

Når det nye hold 1.g'ere begynder på et gymnasium, er det nemlig godt for skolen at vide på forhånd, hvis nogle af de nye elever har brug for en form for ekstra støtte, forklarer hun. Derfor kan en flidskarakter måske være et godt værktøj til at vise, at selvom man får 02 eller 4, er det ikke nødvendigvis ensbetydende med, at man ikke har arbejdet for sagerne.

Annonce

Trivsel i top

Det er dog fortsat trivslen, der fylder hos rektorerne. Det er nemlig vigtigt ikke at forværre det pres, mange af de unge allerede oplever.

- Jeg er mest bekymret for trivslen. Hvis du får en dårlig karakter i matematik, kan du sige, at det ikke er dig, den er gal med. Du er måske ikke den bedste til matematik, men så kan du alt muligt andet. Hvis du derimod får en karakter for din indsats, så er det pludselig en bedømmelse af din person. Det er den bedømmelse, jeg ikke er meget for, afslutter HHX- og HTX-rektor på Learnmark Gymnasium Sune Agger.

Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

En måned efter fyringsrunde: Stor Vejle-virksomhed fordobler alle ansattes månedsløn - og søger nye medarbejdere

Navne For abonnenter

Han var Gulddreng, en hitmager med hang til guld, glimmer og modeller - men bag solbrillerne var der også bare Malte Ebert - og det tog halvandet år at vende tilbage til et liv uden stress-symptomer

VEJLE

Knallertkørekortet lugter ikke længere af benzin: Nu skal de unge drøne af sted på el-scootere

Give

Forening med tusindvis af tv- og internetbrugere er blevet solgt: - Det er ikke økonomisk forsvarligt at køre videre

GAMLE DAGE

Lille Niels blev kørt over på Horsensvej - og hans far fik også en tragisk død

Navne For abonnenter

Hanne havde en glubende appetit på livet trods uhelbredelig kræft: Ville flyve helikopter og køre racerbil en måned før sin død

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Debat

Debat: Landsholdsfodbold i Qatar - Hvad er problemet?

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Vejle For abonnenter

Bevilling på 800.000 kroner skaber hundeslagsmål: Klubber vil ikke dele klubhus og toilet

Bolig

Danmarks billigste 'herregård' til salg: Her har Christian IV overnattet

Vejle For abonnenter

Det kan ende med endnu en bro over Vejle Fjord, historier om dårlig hjemmepleje gør ondt, lån kan sikre byggestart på Gammelhavn - og så bliver vi klogere på sygehus-bedrageriet: Få overblikket over de største Vejle-historier på blot fem minutter

Alarm 112 For abonnenter

19-årig vejlenser fanget på video og dømt for graffiti-hærværk: Skal betale bøde og erstatning

Jelling

Northside-festivalen skrotter kødet: Læs, om Charlie i Jelling også hopper på den bæredygtige musik-bølge

Annonce