Annonce
Trekantområdet

Forslag om gratis haller får opbakning: Formand mener alle godkendte foreninger bør fritages for husleje

Spejderliv er både frisk luft og mental sundhed, påpeger formand for Børne- og Ungdomskorpsene i Fredericia Kommune Jan Møller Jørgensen. Her besøgte han Spejdernes Lejr, da den blev gennemført senest i 2017 på tværs af alle ungdomskorps. Arkivfoto: Maj-Britt Nielsen
Kommunens budget til sundhed burde dække den millionudgift, det vil være at give alle foreninger under folkeoplysningsområdet gratis husleje. Det mener formand for folkeoplysningsrådet Jan Møller Jørgensen, som ser spejderaktiviteter og idræt på hver deres måde styrke folkesundheden.

Fredericia: Der blæser politiske vinde for at gøre brugen af idrætshaller gratis i Fredericia Kommune. Formand for Fredericia Idrætsråd Tony Brazil ser det som et mål, og nu melder formand for folkeoplysningsudvalget Jan Møller Jørgensen sig også i koret.

- Vi er i gang med at drøfte det i øjeblikket, og det letteste ville efter min mening klart være at gøre alle foreninger under folkeoplysningsområdet huslejefri, siger Jan Møller Jørgensen.

Dermed ville man også omfavne spejdere og andre foreninger under folkeoplysningen, som ikke skyder til en bold eller kæmper på en madras.

Annonce

- Jeg er formand for Børne og Ungdomskorpsene (BUS) i Fredericia, og jeg synes, at det er vigtigt, at man ikke glemmer, at der også er spejderne som i den grad bidrager til folkesundhed fysisk, men også mentalt, siger Jan Møller Jørgensen.


Vi er i gang med at drøfte det i øjeblikket, og det letteste ville efter min mening klart være at gøre alle foreninger under folkeoplysningsområdet huslejefri.

Jan Møller Jørgensen, formand for folkeoplysningsrådet i Fredericia Kommune


I dag giver Fredericia Kommune 65 pct. i tilskud til lokaleje. Det er det absolutte minimum i henhold til folkeoplysningsloven.

Gratis på Bülows Kaserne

Mens spejdere og andre foreninger betaler husleje for deres respektive huse og lokaler, så er det eksempelvis gratis for de foreninger, der benytter lokaler i Bülows Kaserne.

- Det er rigtigt, at vi har gjort det gratis, da vi gerne ville fylde kasernen op. Det har vi gjort opmærksom på over for foreningslivet, siger byrådsmedlem Inger Nielsen (DF), som gerne ser, at i første omgang idrætslivet også slipper for husleje.

- Hvad med spejdere og andre foreninger?

- Jeg kan sagtens følge tankegangen, og det kunne også være godt, hvis vi kunne det. Det handler om penge, og om vi har råd til at gøre hele foreningsområdet gratis, ved jeg ikke. Jeg vil gerne starte med idrætten, fordi det handler om folkesundhed, siger Inger Nielsen.

- Jan Møller Jørgensen påpeger, at spejderliv bidrager til sundhed mentalt. Har han ikke en pointe?

- Det har han bestemt, og jeg synes også, at vi skal se på, hvilke muligheder vi har for at støtte hele vejen rundt, siger Inger Nielsen.

Annonce

Sundhedsbudget i gang

Jan Møller Jørgensen foreslår, at politikerne finder penge til gratis foreningshusleje via sundhedsbudgettet.

- Hvis man gør det, tror jeg på, at det i sidste ende vil være billiger for kommunen set i forhold til folkesundheden og de politiske planer om at være en idrætskommune. Men det er et politisk spørgsmål, om man er villig til at finde de millioner, der skal til. Jeg tror på at man på sigt vil kunne sparer noget herpå ved at sikre, at flere kommer ud og rører sig, siger han.

Selv om Jan Møller Jørgensen kan se en fordel og lettelse ved at gøre foreningerne huslejefri, så mener han som grundlæggende princip, at man på en eller anden måde betaler for de lokaler, som man benytter.

- Det sikrer, at foreningen "kun" bestiller hal/lokale i det tidsrum, som de behøver og derved ikke "optager" pladsen for andre gode formål. At betale for noget er også med til at giver brugeren ansvarsfølelser for de ting, som omgiver dem, siger han.

Det problem har man i forhold til hallerne løst i Vejle Kommune, hvor det koster en "bøde", hvis man bestiller haltimer og ikke benytter dem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

NPV satser på byggestart inden nytår: Posthusgrunden skal bebygges fra 'den billige ende'

Annonce