x
Annonce
Danmark

Venstre fastholder krav for at forhandle udligningsreform

Philip Davali/Ritzau Scanpix
Det lykkedes ikke Venstres formand og statsminister Mette Frederiksen at genoprette tillid på et møde torsdag.

Forhandlingerne om en kommunal udligningsreform mellem Venstre og Socialdemokratiet kommer på nuværende tidspunkt ikke videre.

Annonce

Det siger Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, torsdag aften, da han kommer ud fra et forsoningsmøde i Statsministeriet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) havde indkaldt til mødet efter krav fra Jakob Ellemann-Jensen om at genoprette tilliden.

- Vi har haft en alvorlig samtale i håb om at få retableret noget af tilliden i forhandlingslokalet, efter at den gik fløjten, siger V-formanden.

Tillidsbruddet opstod, efter at en mail om Socialdemokratiets planlagte politiske angreb på Venstre blev bragt i Jyllands-Posten.

Mailen, som ved en fejl blev sendt til en journalist på Jyllands-Posten, blev afsendt, sideløbende med at regeringen forhandler med Folketingets partier, herunder Venstre, om en kommunal udligningsreform. Den skal fordele omkring 18,5 milliarder kroner mellem landets 98 kommuner.

Jakob Ellemann-Jensen siger efter mødet torsdag aften, at der er to krav, partiet ønsker, at Socialdemokratiet skal opfylde, før Venstre vil genoptage forhandlingerne om en udligningsreform.

Det ene er, at regeringen skal give lovning på, at der i den endelige aftale ligger en halvering af særlige tilskud til kommuner med mange borgere med udenlandsk herkomst.

Det vil formentlig især ramme socialdemokratiske kommuner.

For det andet ønsker Jakob Ellemann-Jensen, at personkredsen i forhandlingerne skal indsnævres.

Fremover skal det kun være ministre, der forhandler med Venstre - og ikke også ordførere, siger formanden.

- Det er et meget konkret ønske om, at de mennesker, der var kopieret fra den liste om at skulle planlægge et angreb på Venstre, ikke deltager i forhandlingerne. Det synes jeg er et nogenlunde fornuftigt krav, siger han.

Det står dog ikke klart efter mødet i Statsministeriet, hvorvidt regeringen vil imødekomme kravene, siger Jakob Ellemann-Jensen.

- Det er klart, at regeringen lige skal have lov til at tale med hinanden og se på vores forslag, siger han.

/ritzau/

Regeringens udspil til en udligningsreform
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce