Annonce
Sydjylland

Forstå sagen om den forsinkede rapport: Derfor holder borgere og politikere vejret

Den forsinkede VVM-undersøgelse betyder, at en lang række borgere ikke har kunnet få en afklaring på, om de risikerer at få en motorvej i baghaven. Her ses Marius Frandsen i sin stue. Hvis en af de mulige linjeføringer bliver en realitet, vil han få direkte udsigt til Hærvejsmotorvejen. Arkivfoto: Søren Gylling
En ny midtjysk motorvej parallelt med E45 - også kaldet Hærvejsmotorvejen - kan både udløse store gevinster og få fatale konsekvenser, alt efter øjnene der ser. Her får du overblikket over sagen om den forsinkede VVM-undersøgelse, og hvorfor den er så vigtig.

Overblik

1) Forsinket VVM-undersøgelse

Vejdirektoratet har i flere år været undervejs med en såkaldt VVM-undersøgelse af strækningen Give til Haderslev samt en forundersøgelse af strækningen Give til Hobro. Førstnævnte er den vigtigste, idet den skal danne grundlag for en politisk beslutning om, hvorvidt den nederste strækning af Hærvejmotorvejen skal bygges eller ej, og om hvilken linjeføring der i så fald skal anlægges.

VVM-undersøgelsen skulle være fremlagt i sommers, men er forsinket på grund af problemer med en central regnemodel. En VVM-undersøgelse er en grundig redegørelse for, hvordan motorvejen vil påvirke det omgivende miljø. En forundersøgelse er forløberen for en VVM-undersøgelse.

Annonce

2) Fejl i landstrafikmodellen

Årsagen til den forsinkede rapport er den såkaldte landstrafikmodel. Den bruges blandt andet til at regne på samfundsøkonomiske gevinster ved forskellige linjeføringer. Modellen er blevet opdateret til en ny version, og i den forbindelse har der været fejl, som har gjort, at man ikke kunne sammenligne de resultater, modellen spyttede ud.

Landstrafikmodellen er under løbende udvikling, så den hele tiden bliver bedre og mere præcis. Nu er man dog et sted, hvor resultaterne er så valide, at de kan bruges til at færdiggøre VVM-undersøgelsen af Hærvejsmotorvejen.

Annonce

3) Pres fra flere sider

Forsinkelsen af VVM-undersøgelsen har skabt frustration blandt de mange aktører, der brændende ønsker sig motorvejen. Det skyldes ikke mindst, at transportminister Benny Engelbrecht (S) snart indkalder Folketingets partier til forhandlinger om en milliardplan over ny infrastruktur, og her vil VVM-undersøgelsen være central.

31 borgmestre på tværs af partier bakker op om motorvejen, ligesom den står øverst på ønskesedlen i transportbranchen. Formålet er blandt andet at aflaste E45 og spare køretid.

På den anden side står de borgere, som lige nu ikke ved, om de får en motorvej i baghaven eller ej. JydskeVestkysten har blandt andet fortalt om Marius Frandsen fra Christiansfeld, der står på kanten af tvangsauktion, fordi planerne om en ny motorvej blokerer for et hussalg. De berørte borgere kan først få en afklaring om deres situation, når VVM-undersøgelsen er klar.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sydjylland For abonnenter

Nærmede sig diskvalifikation: Carelink vandt kviktest-udbud i Syddanmark trods kritik for mangelfuld plan

Sydjylland For abonnenter

Region om lunken Carelink-bedømmelse: - Man kan godt være tilfreds med en Ford, selv om der står en Mercedes ved siden af

Annonce