Annonce
Egtved

Forstander er dybt frustreret: Højskolegenåbning efterfulgt af en ordentlig sidevind

Med forstander Jakob Bonderup ved tangenterne blev der sunget sange om livet, de broer, der bygges mellem mennesker og om at se lyst på fremtiden torsdag morgen. Fredag morgen var stemningen ved morgensamlingen noget anderledes. Foto: Mette Mørk
Landets højskoler kunne 27. maj genåbne efter coronanedlukningen i Danmark. For mange var det en glædens dag. Ligeledes var det for Engelsholm Højskole. Glæden er dog brat sortnet.
Annonce

Bredsten: I mere end to måneder har noget helt vitalt manglet på Engelsholm Højskole, nemlig eleverne. De har, ligesom resten af landets højskoleelever, været sendt hjem på grund af corona-situationen. Nu er tiden oprundet, hvor de atter kan fylde højskolerne med deres entusiastiske, læringshungrende og sociale egenskaber og ønsker. Som en yderligere del af fase to i genåbningen af Danmark havde regeringen nemlig tilladt, at højskolerne kunne slå dørene op fra 27. maj.

Derfor var det også en helt særlig start på dagen, der torsdag morgen satte præg på livet på Engelsholm Højskole. Den første morgensamling i lang tid. Nu kunne de atter være sammen.

Solen skinnede smukt og mildt på Engelsholm Højskole. Smilende unge mennesker, lærere og forstander gik over det grønne græs, og gensynsglæden var tydelig. Alle var på vej ind i det 500 kvadratmeter store telt, der er opstillet på plænen foran slottet. Det er her, at de på højskolen på ubestemt tid vil holde deres sammenkomster, foredrag og lignende. Her er rigeligt med plads til at holde afstand, og når vejret er godt, emmer det af sommerstemning.

Men at der ude i horisonten var tunge skyer på vej mod Danmarks højskoler, var der ingen, der kunne se denne morgen.

- For vores vedkommende har det uoverskuelige konsekvenser på grund af pladsmangel

Jakob Bonderup, forstander på Engelsholm Højskole

Annonce

Fra 20 til otte

Skyerne har ikke blot bragt regn med sig. For mange har det givet anledning til både bulder og brag.

Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der blev sendt ud til højskolerne tirsdag, er ikke længere gældende i forhold til punktet om størrelsen på familiegrupperne, der omfatter en gruppe af elever, som må omgås uden afstandskrav.

Gruppestørrelsen er nemlig ændret fra 20 til otte personer, og det giver især problemer for de mange højskoler, som allerede har modtaget elever og har klargjort skolens rammer.

På Engelsholm Højskole har mange af eleverne været sammen i familiegrupper på op til 20 personer siden onsdag. Her er blevet krammet, og her har været nærhed. Og nu skal de så splittes op i nye, mindre familier - på flere kvadratmeter.

- For vores vedkommende har det uoverskuelige konsekvenser på grund af pladsmangel, lyder det fra Jakob Bonderup, der er forstander på Engelsholm Højskole.

Han forklarer videre, at de ansatte på højskolen i længere tid før genåbningen havde gjort alt, hvad de kunne for at indrette og klargøre højskolen efter myndighedernes krav.

- Jeg ved for eksempel slet ikke, hvad vi skal gøre nu i forhold til badefaciliteter og toiletter. Højskolen er jo bygget, som den er, og vi kan jo ikke bare gå i gang med at rejse nye bygninger eller bede nogle bevæge sig ned i den anden ende af en bygning langs meget smalle gange for at komme i bad. Det går jo ikke, konstaterer en frustreret forstander.

Annonce

Eleverne undres

- Vi har i dag (fredag, red.) givet beskeden om ændringen videre til vores elever, og de gav tydeligt udtryk for, at de havde svært ved at forstå denne her beslutning. Og det er ikke fordi, de ikke vil vise samfundssind og rette ind, men det her synes de alligevel er meget underligt. De føler sig pisset op ad ryggen. Først måtte de pænt vente, mens efterskolerne fik lov til at genåbne, trods dét at det sundhedsmæssigt var mere sikkert at lade de voksne højskoleelever komme i gang ifølge Statens Serum Institut. Men okay. Der blev slået koldt vand i blodet, og der blev ventet - stadig i uvished om de overhovedet kunne komme tilbage i det her semester, forklarer Jakob Bonderup og tilføjer:

- Jeg forstår godt, at det gør noget ved elevernes motivation lige nu. Også fordi de har ventet så længe i uvished, og nu kommer så det her. Rent pædagogisk og sundhedsmæssigt synes jeg godt nok, at myndighederne har fejlet.

Hver eneste gang, man går ud og ind af hovedbygningen, skal hænderne vaskes ved den nyopstillede langvask på pladsen. Højskolen har også anskaffet ekstra mange borde-bænke-sæt, så alle har mulighed for at sætte sig... på afstand. Men hvordan de nu får fordelt eleverne i nye familiegrupper på cirka otte, og hvordan de skal bo og undervises, vides endnu ikke. Løsningen håber forstander Jakob Bonderup at finde frem til i løbet af pinsen. Foto: Mette Mørk
Annonce

Grådighed

Foruden frustrationerne i forhold til de nye retningslinjer, er der nu også slået revner i lakken i forhold til venskabet mellem Folkehøjskolernes Forening og Efterskoleforeningen.

På Folkehøjskolernes Forenings hjemmeside kan man blandt andet læse:

"Sundhedsstyrelsen havde først godkendt en familiestørrelse på 20. Det antal er nu ændret, efter at Sundhedsstyrelsen er blevet gjort opmærksom på, at retningslinjerne på efterskoleområdet tilsiger en familiestørrelse på otte. Man har ikke ønsket, at der skulle gælde forskellige retningslinjer for de to forskellige skoleformer, selvom der er tale om forskellige aldersgrupper."

- Jeg synes simpelthen, at det her virker som grådighed fra efterskoleforeningens side. Det havde været en passende ydmyg tilgang, hvis de lige havde ventet en postgang med at råbe op, så vi på højskolerne havde kunnet vise vejen. Men de har åbenbart meget travlt med at rage til sig, siger Jakob Bonderup, der nu har inddraget pinsen til på højttryk at arbejde på et forhåbentligt nyt setup for elevernes dagligdage på højskolen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Sovende bilist anholdt

Vejle

Vejlensere: Prisen på elbiler skal ned

Annonce