Annonce
Jelling

Forstander får to sange i en af Danmarks mest populære bøger

Forstander på Brandbjerg Højskole, Simon Lægsgaard, har for første gang ikke bare én men to sange med i Højskolesangbogen. Arkivfoto: Mette Mørk
Simon Lægsgaard, forstander på Brandbjerg Højskole, har skrevet to sange til den nyeste udgave af Højskolesangbogen, der er udkommet i dag.

Brandbjerg: Afmagtssang og Kaos i min hjerne.

Det er titlerne på Simon Lægsgaards sange, der er blandt de 151 nye sange i den 19. udgave af Højskolesangbogen, som er udkommet 12. november 2020.

Simon Lægsgaard er forstander på Brandbjerg Højskole og har i mange år arbejdet med poesien. De seneste år har han tilmed skrevet omkring 20 fællessange, og det er to af disse, der nu kan findes på side 168 og 169 i Højskolesangbogen.


At få håbet til at vokse kræver to forhold. Det kræver først og fremmest en erkendelse af, at der er noget, man længes efter. Men det er ikke nok i sig selv.

Simon Lægsgaard, forstander på Brandbjerg Højskole


Melodien til Afmagtssang er lavet Kristian Bisgaard, mens Lise Schøler Kjær står bag melodien til sangen Kaos i min hjerne.

Det er første gang, den lokale højskoleforstander har bidraget med sange til Højskolesangbogen. Men det er også første gang, at han har forsøgt. Den forrige sangbog udkom for 14 år siden, og dengang skrev han ikke fællessange.

Annonce

Håb

- Fællessang skaber håbet om en lysere fremtid, selv når mørke skyer truer i horisonten, siger Simon Lægsgaard i en pressemeddelelse.

Netop håbet er et gennemgående tema i hans sange.

- At få håbet til at vokse kræver to forhold. Det kræver først og fremmest en erkendelse af, at der er noget, man længes efter. Men det er ikke nok i sig selv. Det kræver dertil et rum, hvor man får lov til og giver sig selv lov til at arbejde på sit eget håb. Det er det, rum vi forsøger at skabe blandt andet på højskolerne, hvor fællessangen er en vigtig komponent, udtaler forstanderen.

Højskolesangbogen

  • Udkom første gang i 1894
  • Den 19. udgave, som er frigivet 12. november 2020, indeholder 601 sange.
  • Ud af disse er 151 nye i den forstand, at de ikke tidligere har været i bogen, men de fleste er kendte fra andre sammenhænge.
  • Derimod er kun 25 sange helt nyskrevne og dermed ukendte for langt de fleste.
  • Af disse 25 sange har forstander Simon Lægsgaard fra Brandbjerg Højskole skrevet to.

Under coronanedlukningen i foråret fik højskolesangbogen en revival med Phillip Fabers morgensang på DR, og den blev hurtigt nummer et på bestsellerlisterne hos boghandlerne.

Også på Brandbjerg Højskole mærker man den stigende interesse for at synge sammen fra Højskolesangbogen. Derfor fejres den nye udgave også med et sangkursus om ganske få uger. Det foregår fra 30. november til 4. december, og kurset vil udover Simon Lægsgaard have deltagelse af Jørgen Carlsen, formand for Højskolesangbogsudvalget, og komponist Erling Lindgren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Børkop For abonnenter

DSB har sløjfet morgentoget: Så nu må Sander en time tidligere op - eller fryse 40 minutter uden for skoledøren

Annonce