Annonce
Egtved

Forurenede søer og besøgscenter: De håber på penge i budgetforliget

De to opstemmede søer ved Randbøldal er fyldt med slam forurenet med malakitgrønt. En oprensning vil koste mellem 10,8 og 13,8 millioner kroner. De penge håber blandt andre natur- og miljøudvalgsformand Karl Erik Lund at få afsat i budgetforliget. Arkivfoto: Vibeke Frost Oxholm
Torsdag er der budgetforhandlinger i Vejle Byråd. På Egtved-egnen er der blandt andet ønske om penge til et oplevelsescenter ved Egtvedpigens Grav og til oprensning af de forurenede søer ved Randbøldal.
Annonce

Egtved/Randbøldal: Torsdag begynder forhandlingerne for det kommende budgetforlig for alvor. Hvad skal der afsættes penge til? Og hvad må vente?

Ser man på forhandlingerne med Egtved-briller, er der især to ting, der er spændende at få svar på. Nemlig om der findes penge til det længe ønskede oplevelsescenter ved Egtvedpigens Grav og penge til oprensning af de opstemmede søer ved Randbøldal, der er forurenet med malakitgrønt.

Annonce

Oplevelsescenter

Da planerne for et nyt oplevelsescenter ved Egtvedpigens Grav blev udarbejdet, var det et håb, at centret kunne stå klar til indvielse i 2021, som er 100-året for fundet af den berømte bronzealderpige. De sidste to år har projektet måtte kigge langt efter penge i budgetforligene og i stedet måtte nøjes med en mindre passus om, at politikerne så positivt på projektet.

I juni måned udtalte formand for kultur- og idrætsudvalget Dan Arnløv (K), at han nu mener, at politikerne en gang for alle må tage stilling til, om projektet skal realiseres eller ej. Skal det realiseres, mener han, at politikerne i budgetforliget bør finde 20 millioner kroner, hvilket svarer til cirka halvdelen af det samlede budget for centret.

Annonce

Forurenet slam

I Randbøldal har især natur- og miljøudvalget arbejdet på at finde en løsning på, hvordan man kan oprense de to opstemmede søer for slam forurenet med malakitgrønt. Siden 2016, da en stikprøve af fisk fra et dambrug nedenstrøms viste et for højt indhold af malakitgrønt, der viste sig at stamme fra det forurenede slam i Randbøldal, har forvaltningen og udvalgspolitikerne forsøgt at finde finansiering. Det har vist dog sig svært at finde statslig støtte til finansiering.

- Jeg har et stort ønske og håb om, at nu kan finde pengene i budgetforliget, så vi kan få gang i den oprensning. Det er meget vigtigt, at vi får det bragt i orden. Det er min klare førsteprioritet, når jeg går til forhandlingerne, siger Karl Erik Lund (DF), formand for natur- og miljøudvalget.

Kan hele beløbet ikke findes i dette års budgetforlig, kunne det være en mulighed at finde pengene over to omgange, så oprensningen kan gennemføres inden 1. november 2022, hvor nogle nye grænseværdier for malakitgrønt træder i kraft.

En oprensning af de to opstemmede søer vurderes at ville koste mellem 10,8 og 13,8 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Corona-virus gik nærmest amok på Aarhus-bar - antallet af smittede er nu oppe på 25  

Vejle

Beboertalsmand efter flere smittetilfælde på Søndermarken: Regionen bør tilbyde corona-test til alle i Løget

Annonce