Annonce
Egtved

Voldsom forurening i Randbøldal: Vejle beder den nye minister om hjælp

De to opstemmede turbinesøer ved Randbøldal er forurenet med malakitgrønt, men en oprensning vil koste et sted mellem 10,8 og 13,8 millioner kroner. Vejle Kommune håber, at den nye miljøminister vil være med til at finde en løsning. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Natur- og miljøudvalget håber, at en ny regering og et lavere budget vil få Miljøministeriet til at finansiere oprensning af de to opstemmede søer ved Randbøldal, der er forurenet med malakitgrønt og leucomalakitgrønt.
Annonce

Randbøldal: Et tykt lag forurenet slam ligger på bunden af de to opstemmede søer i Randbøldal. Forurenet med malakitgrønt og leucomalakitgrønt, som begge er mistænkt for at være kræftfremkaldende.

Selvom forureningen er bundet til slammet, frigives små mængder af stofferne til åvandet, som transporteres videre nedstrøms åen.

Det påvirker blandt andet de to dambrug, der ligger nedstrøms søerne, da stofferne langsomt ophober sig i fiskekødet. Derfor har de to dambrug de seneste år ikke kunnet sælge deres produktion af fisk som fødevarer, hvilket betyder store økonomiske tag.

Derfor er det vigtigt at få renset søerne for det forurenede slam, men det er en bekostelig affære. I foråret skrev borgmester i Vejle Kommune Jens Ejner Christensen (V) og formand for natur- og miljøudvalget Karl Erik Lund (DF) til Miljøstyrelsen i håb om at få styrelsen til at finde penge til den nødvendige oprensning.

I juni kom svaret fra Miljøstyrelsen. Men desværre ikke det svar, Vejle Kommune havde håbet på. Derfor var sagen på natur- og miljøudvalgsmøde mandag.

- Vi blev i udvalget enige om at skrive til den nye miljøminister Lea Wermelin (S) for at bede hende se på sagen igen. Der er jo kommet en ny regering, så det kan være, det ændrer på noget, siger Karl Erik Lund.

Malakitgrønt

Malakitgrønt bruges i flere forskellige sammenhænge, blandt andet til at farve tøj med.

Engang blev det brugt til at bekæmpe parasitter hos dambrugsfisk, frem til det blev forbudt i 1990.

Malakitgrønt og det afledte stof leucomalakitgrønt er mistænkt for at være kræftfremkalende.

Annonce

Billigere end tidligere anslået

Samtidig har budgettet for en oprensning ændret sig markant.

- Vi havde tidligere fået et overslag over, hvad en oprensning ville koste. Her lød vurderingen, at det ville koste 20-35 millioner kroner at få renset søerne. Nu har vi haft fagfolk til at komme med nogle konkrete forslag til, hvordan søerne kan oprenses, og det har ændret meget på, hvad det vil koste, fortæller han.

Det har nemlig vist sig, at mængden af forurenet slam er væsentlig mindre end forventet, hvilket har stor betydning på økonomien. Derfor anslår den rådgivende ingeniørvirksomhed Orbicon nu, at det vil koste mellem 10,8 og 13,8 millioner kroner at komme forureningen til livs.

- Det er en væsentlig forskel, som måske kan være med til at ændre Miljøstyrelsens beslutning, lyder det fra udvalgsformanden.

Vejle Kommunes forvaltning vil nu gå i dialog med Miljøstyrelsen med henblik på at fremskynde en løsning, herunder eventuelt også drøfte en grad af medfinansiering.

- Der skal findes en løsning. Det dur ikke, at søerne bliver ved med at være forurenet. Og det kan ikke nytte noget, at de berørte dambrug skal blive ved med ikke at kunne komme af med deres fisk til fødevarebrug, lyder det fra Karl Erik Lund.

Hvis der ikke sker en oprensning af slammet i søerne, vil driften af de berørte dambrug være problematisk i mange år frem.

Over tid vil der også fortsat ske en ophobning af malakitgrønt i vildfisk nedstrøms søerne, men det vurderes ikke på nuværende tidspunkt til at være et sundhedsproblem.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Vejle For abonnenter

Oprykningsfest blev sparket i gang på Lucky’s: - Lykkeligere kan man ikke være

Annonce