Annonce
Trekantområdet

Forvirring om midler til frivilligt arbejde: Kommunen gemmer penge til de foreninger, der har glemt at søge

Motion i Dagtimerne er en af de foreninger, der har husket, at der fra i år er nye retningslinjer, når der skal søge som del i §18 og §79-midlerne. Foreningen har fået del i §79-midlerne til et medlemstilskud. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Middelfart Kommune gemmer 150.000 til de foreninger, der har glemt at søge på grund af nye ansøgningsregler.

Nordvestfyn: Der er lavet ny procedure for, hvordan og hvornår man skal ansøge om de midler, som landets kommuner uddeler til frivilligt arbejde. Tidligere har man kunnet ansøge to gange om året, men fra 2019 og frem er der kun én ansøgningsrunde om året.

De ændringer betyder, at flere af dem, som plejer at søge om del i midlerne i Middelfart, sandsynligvis har glemt det. Det fortæller formand for Social- og Sundhedsudvalget i Middelfart Kommune, Kaj Johansen (S).

Derfor har udvalget valgt at imødekomme forvaltningens forslag om at gemme en del af pengene til forsinkede ansøgninger.

- Det er nogle af de foreninger, som gennem mange år har gjort gode ting, og for mange af dem er de her midler grundlaget for, at de kan gøre det. Så i indkøringsfasen (af de nye ansøgningsregler, red.) har vi besluttet at være knapt så firkantede, siger han og understreger, at foreningerne har fået besked om de ændrede regler enten i et brev eller i en mail.

Nye og gengangere modtager penge

Der er tale om to forskellige puljer. §79-midlerne, som giver tilskud til det, der i fagsprog kaldes "generelle tilbud med aktiverende og forebyggende sigte". Tilskuddet er blandt andet tiltænkt aktiviteter, der kan gøre en forskel for ældre borgeres livskvalitet. For året 2020 fordeles 161.129 kroner fra denne pulje til initiativer i Middelfart Kommune, mens godt 84.000 kroner tilsidesættes til forsinkede ansøgninger.

Den anden pulje er som oftest større. §18-midler gives til lokale, frivillige indsatser. Her er formålet mere generelt, og puljens penge er især tiltænkt organisationer, foreninger eller andre grupper, som gør en indsats, der gavner kommunens borgere. Søger en national forening, skal den kunne påvise, at der er en lokal forankring til netop Nordvestfyn. Den pulje er for året 2020 på omkring 820.000 kroner i Middelfart Kommune, men knap 70.000 skal overføres til en særlig pulje, som kan søges løbende hele 2020, da der mangler ansøgninger fra foreninger, som plejer at søge.

I år har både nye og gengangere fået del i paragrafmidlerne. Et udvalg på Frivilligcenter Middelfart har eksempelvis søgt og fået 15.000 kroner til at etablere en café, mens Selvhjælp Fredericia-Middelfart har fået midler til madaftner, søndagskaffe, vågevagt og trivselsgrupper for børn.

Annonce

Fordelingen af §18-midler i 2020

Annonce

Fordelingen af §79-midler i 2020

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce