Annonce
Vejle

Fra avisens arkiv: Et børnehjem skal leve op til sit navn

Brummersvej blev berømmet for sine smukke rammer ved etableringen i 1950. Det er stadig et flot hus. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Fra arkivet: De gamle dyder er vigtige, når man typisk kommer fra et liv, der har været helt strukturløst. Det forklarede den daværende forstander på Børne- og Ungepensionen Brummersvej, Torben Schougaard Berntsen, da Vejle Amts Folkeblad besøgte stedet i 2010.

Artiklen blev bragt i Vejle Amts Folkeblad i november 2010.

-

Vejle: De bor i en smuk gammel patriciervilla fra 1909 og dyrker stadig de gode gamle dyder som at komme i seng i ordentlig tid, at deltage i måltiderne, at tage hånd om hinanden og tale pænt med alle.

Således hænger tingene godt sammen på børne- og ungeinstitutionen Brummersvej på Brummersvej i Vejle, hvor op til 14 børn har deres hjem i en periode fra et enkelt døgn til adskillige år.

De gamle dyder er vigtige, når man typisk kommer fra et liv, der har været helt strukturløst, forklarer forstander Torben Schougaard Berntsen og stedfortræder Lone Larsen, der lørdag den 6. november for en enkelt dag bryder med diskretionen omkring børnenes dagligdag.

Det er deres private hjem, og så skal det ikke bare vises frem i tide og utide, forklarer Torben S. Berntsen.

Får børnene ikke lov til at være her af forældrene, kommer de i en loyalitetsklemme. Men det lykkes da også i langt de fleste tilfælde.

Lone Larsen

10 år siden sidst

Men lørdag den 6. november er noget særligt, nemlig institutionens 60-års jubilæum. Og det kan være en anledning for nye og gamle beboere og pædagoger, partnere og naboer til at kigge indenfor og genoplive en del af deres tidligere tilværelse.

Det er faktisk 10 år siden, der sidst blev holdt åbent hus her, nemlig til 50 års-jubilæet.

Ligesom mange andre institutioner, der var støttet af de tidligere amter, er den selvejende institution Brummersvej berørt af kommunalreformen og har forberedt sig på at skære antallet af beboere ned fra 14 til 10.

De fire er de pladser, der har været afsat til børn fra andre kommuner, som fremover vil holde udgiften i hjemkommunen.

Så kan man heller ikke komme længere ned, hvis institutionen skal være funktionel, påpeger forstander Torben Berntsen og stedfortræder Lone Larsen.

Oprindelig er stedet skabt til 20 børn.

Annonce

Tæt på det normale

Børnene bor i enkeltværelser på de to øverste etager i to grupper med de ældste øverst, mens et enkelt dobbeltværelse er til søskende.

På stedet anses det for meget vigtigt, at det ligger så tæt på et privat hjem som muligt, og derfor må man meget gerne have kammerater med hjem og gå til lokale fritidsinteresser som f.eks. fodbold, ridning og dans, der gennem mange år har været blandt det foretrukne.

Og alle går i almindelig folkeskole eller specialskole.

Fødselsdage er noget helt specielt, hvor børnene får lov til at bestemme menuen og kan holde fest for skoleklassen, mens deres søskende på hjemmet f.eks. tager på udflugt.

Man tager jævnligt ud af huset, hvor man bruger omgivelserne til ture til strand og svømmehal - og på fælles brombærplukningsture, som det lige er foregået.

Personalet er godt til at komme med forslag, ligesom også børnene er involveret. På den måde kom en ni-årig dreng til Vesterhavet for første gang i sit liv. Han var lykkelig!

- Det viser lidt om, hvor meget eller lidt de børn har prøvet, fremfører lederen af institutionen.

Køkkenet spiller også en stor rolle i dag. Her er forstander Torben Schougaard Berntsen i snak med Majbritt Nielsen. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce

Respekt for forældrene

Det samme gælder den mad, man får. Man må indrette sig på en god, dagligdags kost, og hvis det ikke lige er det mest foretrukne, kan man kompensere det ugen efter, idet børnene er med til at sammensætte madplanen på skift sammen med Vibeke Hauge i køkkenet.

Hun har ansvaret for, at de får noget ordentligt at spise, og det giver også børnene noget respekt for, at man får en sund og alsidig kost, som de kan bruge senere i livet.

Hovedsigtet er altid at gøre stedet så familiært som muligt, understreger Torben Schougaard Berntsen, som godt ved, at den del af målsætningen har visse begrænsninger. Hvordan forholdene end er hos de biologiske forældre, må man aldrig glemme mantraet, at alle forældre ønsker det bedste for deres børn.

For at en god anbringelse skal lykkes, skal man have forældrenes accept, og man må aldrig glemme respekten for forældrene.

- Får børnene ikke lov til at være her af forældrene, kommer de i en loyalitetsklemme. Men det lykkes da også i langt de fleste tilfælde, understreger Lone Larsen.

- Det er respekten for hinanden, der skal bære det.

- Vi har ikke ansvaret for, at de er her. Vi skal bare sørge for, at de har det godt her. Tanken er, at de skal udredes her, så man har et klarere billede af hvilken foranstaltning, der på længere sigt vil være den bedste for barnet.

Brummersvej blev berømmet for sine smukke rammer ved etableringen i 1950. Det er stadig et flot hus. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce