Annonce
Kultur

Fra blå til rød - fra skjul til lys: Harveys 'rumdeler' pryder havnen

"Rumdeler" er blevet sandblæst og fremstår nu i moderne rustrød kulør i rundkørslen på Vesthavnsvej. Foto: Nana Hanghøj

Først røg den på depot i deponiet på Vejlbyvej, så stod den i en årrække opmagasineret bag hegn på Fredericia Havn, men nu er Fredericia-kunstneren Harvey Martins skulptur "Rumdeler" kommet frem i lyset og fået plads i en rundkørsel på Vesth

Fredericia: Tidligere var den blå og stod centralt placeret i Fredericia midtby. Nu er den moderne rustrød og står midt i rundkørslen på Vesthavnsvej, hvor trafikanter til og fra havnen kan nyde synet af Fredericia-kunstneren Harvey Martins stålskulptur "Rumdeler".

Det glæder formand for Fredericia Kunstforening Poul Jacobsen, som har været i dialog med ADP og Kanalbyen om skulpturens fremtid.

- Det hjalp tilsyneladende, at Fredericia Dagblad skrev om, at skulpturen stod gemt væk, vurderer Poul Jacobsen, som mener, at placeringen i rundkørslen er rigtig fin.

- Måske bør man overveje at få lavet et lille fundament, så det ikke ser tilfældigt ud, at den er placeret på stedet, mener Poul Jacobsen.

Skulpturens vej til rundkørslen er gået fra mange år i Jyllandsgade via det kommunale deponi på Vejlby Vej frem til 2011, hvor ADP A/S sagde ja tak til at få den 100.000 kroner dyre blå skulptur til havnen. Det skete, da det daværende kulturudvalg satte kommunens overskudskulpturer til låns.

Annonce

Det hjalp tilsyneladende, at Fredericia Dagblad skrev om, at skulpturen stod gemt væk.

Formand for Fredericia Kunstforening Poul Jacobsen

Perfekt match, men...

Daværende havnedirektør Jens Peter Peters mente, at "Rumdeler" passede flot til havnen, og sørgede for, at skulpturen blev sandblæst, så den fremstod i råt jern. Beslutningen glædede også kunstneren Harvey Martin, som så frem til at skulpturen kom frem i lyset igen.

Harvey Martin var lykkelig for havnens initiativ. - Jeg er enormt begejstret for, at den bliver stillet op på havnen. Det er dejligt for mig som gammel fredericianer, sagde Harvey Martin til Fredericia Dagblad i 2011. Harvey Martin døde i 2014 og nåede dermed ikke at se sin skulptur komme frem i lyset, for en ny havnedirektør trådte til og kendte ikke noget til kunstsagen, og "Rumdeleren" blev stående i depot. Men nu er skulpturen blevet trukket frem i lyset og kan nu ses af alle, hvis man slår et smut ned mod havnen ad Vesthavnsvej.

Klejnsmed og kunstner

Harvey Martin var en anerkendt kunstner og skabte "Rumdeler" omkring 1980. Den blev i 1981 købt af Privatbanken for 100.000 kr. og foræret til Fredericia Kommune, og skulpturen stod i mange år i midtbyen.

Da gågaderne blev renoveret, måtte den vige pladsen i lighed med en række andre skulpturer. Værkerne havnede i depot på lossepladsen i Vejlby, og kulturudvalget besluttede i 2011, at private kunne låne skulpturerne, hvis de selv betalte for flytning, opstilling og eventuel istandsættelse.

I den runde var en af de mest ombejlede den blå skulptur, som havnen hurtigt lagde billet ind på.

Harvey Martin var udlært klejnsmed, men debuterede i 1965 på Kunstnernes Efterårsudstilling. Hans baggrund som smed og hans kunstneriske talent udnyttede han til at skabe store robuste skulpturer i stål.

I 1995 havde han en retrospektiv udstilling på Fyns Kunstmuseum, og de senere år har man kunnet møde hans værker på gaden i både Odense og København, fremgår det af nekrologen i Kristeligt Dagblad over den tidligere fredericianer.

Derfor bringer vi historien

Med jævne mellemrum bringer vi en historie, der udspringer af et spørgsmål eller en undren – stillet direkte fra en af vores brugere.

Det er en del af et nyt projekt, som hedder ”Byen spørger – vi svarer”. Her har du nu et sted at gå hen, hvis du har et spørgsmål eller en undren vedrørende byudvikling i Fredericia Kommune.

Vi vil gerne forstærke den bro, der allerede eksisterer mellem os og jer læsere, og det vil vi blandt andet gøre ved at grave svarene frem på jeres spørgsmål. Men vi har brug for din hjælp og dit input.

På vores hjemmeside, www.frdb.dk, kan du finde den spørgeformular, du skal bruge for at sende os dit spørgsmål eller undren. Her kan du samtidig læse meget mere om vores projekt, se tidligere besvarede spørgsmål og meget mere

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
112

Dobbelt-indbrud på Vejle-vej

Annonce