Annonce
Kultur

Vejle Bibliotek fylder 125 år - men den ældste bog er 443 år gammel

Bibliotekar Jørgen Gram Christensen med Vejle Biblioteks ældste bog, der er fra 1577. Foto: Leif Baun
Der var flere måder at låne bøger på i 1800-tallets Vejle. Tanken om udlån til dem uden den store økonomi kan spores tilbage til 1874.
Annonce

Vejle: - Det er jo blevet mere oplevelsesorienteret.

Sådan lyder den underspillede kommentar fra veteranbibliotekar Jørgen Gram Christensen på Vejle Bibliotekerne, der fredag markerede sit 125-års jubilæum med en virtuel reception.

Dét, der fremkalder kommentaren, er, at journalisten bemærker, at bibliotekarer tilsyneladende ikke længere tænder så meget på fortidens kerneydelse med ind- og udlån.

I stedet er der kommet kurser i at smide med papirflyvere og arrangementer med babybongo. En læsesal er en saga blot på Vejles bibliotek. Og stilhed er ikke længere noget, biblioteket ønsker at levere.

Tværtimod arbejdes der henimod et kulturhus, hvis tilbud skal være så alsidige, at de kan tiltrække flere gæster.

Annonce

Den onde cirkel

Men endnu har biblioteket i Vejle da bøger. Den ældste står i kælderen i et brandsikkert rum: En lovbog fra 1577. På samme lave niveau står og hænger musik i cd- og lp-form. De blev ikke lånt så meget ud, og så blev de reduceret i antal og sat i kælderen. Det fik naturligvis udlånet til at falde yderligere.

- Det er lidt en ond cirkel, konstaterer Jørgen Gram Christensen.

Musiksamlingen - både lp'er og cd'er - på Vejle Bibliotek står i kælderen, hvor bibliotekar Jørgen Gram Christensen bladrer i klenodierne. Foto: Leif Baun

Jubilæumsmarkeringen er et kompromis. Den konstituerende generalforsamling i Vejle Folkebogssamling fandt sted 18. juli 1895. Men åbningen i Teknisk Skole, Strandgade 3, fandt først sted 5. januar 1896.

Annonce

Fine folks lejebibliotek

Man kunne dog låne bøger i Vejle længe før. Fra 1874 til 1881 "boede" Vejle Folkebibliothek på rådhuset med sin samling på 200 bøger. Den var tredoblet i 1880, men så blev initiativtageren, lærer Hans Jensen syg, og det hele lukkede og bøgerne gemt af vejen på et loft.

Der var også lejebiblioteker i Vejle, men som navnet antyder, opkrævede de betaling, og blandt lånerne var byens førende lag med titler som etatsråd, baron, bankbestyrer og godsejer.

Datoer i Vejle Biblioteks historie

  • 1896 Vejle Folkebogsamling åbner i Teknisk Skole, Strandgade 3.
  • 1907 Efter sammenlægning bruges navnet Biblioteket for Vejle By og Amt.
  • 1910 Biblioteket køber afdøde lektor Søren Hansens bogsamling (ca. 2000 bind).
  • 1914 Bibliotekerne i Vejle og Holbæk bliver de to første centralbiblioteker.
  • 1920 Tove Hørding ansættes som landets første fuldtidsansatte børnebibliotekar.
  • 1934 Biblioteket flytter til Flegborg 14.
  • 1971 Biblioteket flytter til Willy Sørensens Plads 1. Musikbiblioteket åbner.
  • 1980 Biblioteksbussen kommer i drift.
  • 2007 Efter kommunereformen samles bibliotekerne i Vejle, Børkop, Egtved, Give og Jelling under navnet Vejle Bibliotekerne.

Gymnasielærer ved Horsens Latinskole Andreas Schack Steenberg holdt det første foredrag i Vejle om folkebogsamlinger i Dansk Skoleforenings Vejleafdeling 16. august 1893.

Fra 1895 til 1907 var det Latinskolens lærere, der tog vagterne for lille eller ingen betaling.

En af vagterne fra årene omkring 1910, Morten Langberg, har beskrevet et bibliotek, der ikke minder meget om det, vi kender i dag:

Annonce

Ingen selvbetjening for 110 år siden

"Kom man og skulle låne en bog, henvendte man sig til bibliotekaren, der sad bag en klap i muren ind til bagværelset. Man kunne ikke som nu selv gå og se i bøgerne; det var der simpelthen ikke plads til.

De cirka 3000 bind var opmagasineret i et værelse på størrelse med en almindelig stue. I stedet havde man trykte kataloger, hvor hvert bind havde et nummer. Dette opgav man så til bibliotekaren, som fandt bogen frem.

Kataloget var fremlagt i rummet foran klappen, men de fleste lånere have deres eget - der kostede 10 øre."

Det kostede en krone om året at være låner.


Kom man og skulle låne en bog, henvendte man sig til bibliotekaren, der sad bag en klap i muren ind til bagværelset. Man kunne ikke som nu selv gå og se i bøgerne; det var der simpelthen ikke plads til.

Fra artiklen


Vejle Bibliotekernes ældste bog er på størrelse med en A5-brochure. Den handler om gårdretten og er fra 1577. På venstre side ses Frederik den Andens våbenskjold med symboler på alle hans riger og lande. Foto: Leif Baun

Vejle Bibliotek opfandt funktionen som centralbibliotek som et mellemled mellem sognebibliotek og statsbibliotek og var i første tredjedel af 1900-tallet et bibliotek, som resten af landets boghuse søgte råd hos.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Få overblikket over Sofie-sagen her: Fra dødsfaldet i sommeren 2019 til retssag

Vejle For abonnenter

Sofies forældre efter tiltalen om uagtsomt manddrab: Vi er lettede - men også skuffede

Vejle

Det måtte komme: Første vejlensere smittet med engelsk corona-variant

Annonce