Annonce
Livsstil

Fra hus i Mølholm til lejlighed på havnen: Det var slet ikke så slemt at flytte

Udsigt til Vejlebroen, fjorden og himlen.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Margit Blond og Peter Krogh flyttede denne sommer fra hus til lejlighed på Vejle Havn. Hun havde regnet med at bo længere i huset, men i dag er hun glad for, at hun og kæresten tog skridtet for at bo i en ny, nem lejlighed, som giver mere frihed og fritid.

Margit Blond tænkte alle mulige scenarier igennem for at få katten med, da hun skulle flytte fra sit hus i Mølholm i Vejle til en ny lejlighed på Vejles havn. Men lige meget hvilken plan, hun landede på, kunne hun godt se, at den 18-årige kat måtte aflives. Det var hårdt.

-Jeg var meget spændt på at flytte og tænkte: Jeg bliver aldrig tilfreds andre steder! Jeg havde boet 45 år i huset. Hele mit liv lå i det hus. Det var her, jeg boede, da jeg var gift, fik to børn, da børnene blev konfirmeret, og da jeg blev skilt, fortæller Margit Blond og tilføjer:

-Jeg var usikker på at skulle i lejlighed og sagde: Nu kan jeg ikke længere hænge vasketøj op ude, og jeg kan ikke bare sætte mig ud i haven. Jeg var glad for husets beliggenhed på Niels Skousvej tæt på skov. For husets størrelse og indretning med kælder og forskudte plan og en dejlig entré.

Annonce

FAKTA: Margit Blond og Peter Krogh

Margit Blond var i mange år ansat i Danske Bank i Vejle og de sidste år i Fiona Bank. Hun gik på efterløn som 60-årig. Peter Krogh drev i mange år boghandel i Billund. Han gik på efterløn som 62-årig.De har solgt hus på 150 kvadratmeter i Mølholm og er rykket i lejelejlighed på Vejle Havn.

Hun er 67 år, han er 71 år.

Køkken, spisekrog og stue hænger sammen i en vinkel i den nye lejlighed på Stævnen i Vejle.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Ubevidst afsked

Men det skulle vise sig, at det ikke var helt så slemt at flytte, da først hun pakkede og skulle flytte.

-Da først møblerne var væk, så var det ikke mit hus mere, og det var som om, at jeg helt ubevidst havde taget afsked med huset.

I dag er hun og kæresten Peter Krogh meget glade for at bo i en lejelejlighed i de nye blokke på Vejle Havn.

-Vi har fået opfyldt vores krav om elevator, p-plads og to ekstra værelser, så vi har hvert vores værelse. Det er dejligt nyt. Der er ingen radiatorer, da der er gulvvarme. Beliggenheden er super med udsigt til fjorden og vel at mærke en udsigt, vi kan beholde, fordi der ikke bliver bygget foran, og der er ikke langt hen til Føtex henne i byen.

Og hun lever såmænd også fint med mindre plads. Hun kom fra 150 kvadratmeter til omkring 100.

-Det lever jeg rigtig godt med. Jeg var jo begyndt at tænke over, at vi kun brugte en lille del af huset. Tidligere, da mine to døtre boede hjemme, brugte vi det hele, men nu havde vi alt for meget plads til to.

Margit Blond havde forventet, at hun skulle blive boede i sit hus i flere år. Hun vidste godt, at hun på et tidspunkt ikke kunne klare hele haven eller al rengøring, men så kunne hun vel hyre en havemand og en rengøringshjælp.

Efter hun blev skilt, mødte hun for mere end 25 år siden Peter Krogh, og de besluttede at blive boende hver for sig de første år. Han havde travlt med sin boghandel i Billund, som fyldte rigtigt meget i hans liv, og det gik fint at være sammen og bo hver for sig.

Men for tre år siden fik Margit Blond kræft, blev opereret og fik kemokur. Peter Krogh besluttede at tage skridtet og flytte ind i huset hos Margit. Dermed havde han allerede sorteret ud i sit indbo, men det var ikke så svært for ham at løsrive sig fra ting.

Hans arbejdsliv havde fyldt så meget, at indbo ikke havde den store plads i hans liv. Som boghandler havde han selvfølgelig i hundredvis af bøger, men han tog en cool beslutning og valgte at smide dem ud på affaldssorteringen, så efter sådan cirka 50 ture, var de fleste bøger smidt ud.

Margit Blond har sat sig til rette i den gyngestol, som hun ønskede sig og har købt. Spejl og lille toiletbord er nogle af de få gamle ting fra huset, som har taget turen med i den nye lejlighed.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Nyt og nemt

Margit Blond kunne efterhånden godt se, at det måske ikke var den bedste løsning, at kæresten flyttede ind i hendes hus.

-Jeg kunne godt se, at det altid ville være mit hus, og det var lidt dumt. Jeg havde nok inderst inde en fornemmelse af, at det er mig, der bestemmer. Det er MIT hus, men da jeg blev syg for tre år siden, var jeg handlingslammet, og Peter skulle klare det hele.

-Han er ordensmenneske, mens jeg nok er sådan lidt mere flagrende. Det er ok, hvis bare græsset er slået, og vinduerne ser nogenlunde ud, men Peter synes, det skal være i orden, og det måtte jeg lytte til. Jeg kunne høre, at han snakkede mere og mere om en lejlighed, og i fællesskab indså vi, at det var det, vi skulle.

De begyndte at lede efter en gammel lejlighed i centrum, men det var svært. De kunne ikke leve op til kriterierne om elevator og p-plads til bilen, og de var lidt smådyre. En dag besøgte de venner, som var flyttet ind i Boligforeningen Østerbos lejligheder på havnen, HavneBo, og det besøg gjorde udslaget. Nu skulle Margit og Peter have en ny lejlighed.

Det gik forholdsvis stærkt. Margit Blond var hvilende medlem af boligforeningen og blev nu aktiv. Den 22. december 2017 fik de brev om, at de var nummer 16 til en fireværelses lejlighed i HavneBo. Lige efter nytår fik de at vide, at de havde fået lejligheden, og de kunne flytte ind 15. januar.

Margit Blond og hendes veninde Ragna Jørgensen i den dejlige lyse stue. Derudover er der to værelser og et soveværelse.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Hus til salg og indbrud

Der var dog lige et hus, der skulle sælges. Det gik ret stærkt med at få det sat til salg. Der blev taget billeder af huset, og Margit Blond tænkte: "Hold da op, nogle knaldgode billeder af huset ude og inde".

Det skulle vise sig, at de næsten var for gode, for da de 10. februar var til fødselsdag hos Margits barnebarn i København, blev hun ringet op af politiet i Vejle. Der havde været indbrud, og de designermøbler og -lamper, som Peter Krogh havde haft med, var stjålet. Det var en rigtig træls oplevelse, og som Margit Blond siger, så gav det en masse besvær.

Huset var hurtigt solgt. Der blev skrevet under i slutningen af marts med overtagelse 1. juni. Margit Blond skulle nu vælge hvad, hun ville have med, og hvad der skulle smides ud. Hun havde flest kvaler ved at tage afsked med flere af de gamle møbler, som hun har fra sine bedsteforældre.

Der røg også en del porcelæn, men hun forsøgte at holde fast i de gamle ting, som har været i familiens eje. Med Peters hjælp og de to døtre, som sagde: "Kom nu af med det, mor, og få dig et godt liv!" - fik hun ryddet op og pakket ned.

Margit Blond er blevet så glad for sin balkon, og hun har hurtigt lært at leve med, at hun ikke kan gå ud i haven og hænge vasketøj op.Foto: Birgitte Carol Heiberg

Mere frihed og fritid

Hun har ikke fortrudt et øjeblik, og det har Peter heller ikke.

-Jeg prøvede efter bedste evne at slå græs og holde huset, da vi boede i Mølholm, men jeg magtede det ikke mere, og hver gang jeg satte mig ned i en stol, kunne jeg se et stykke ukrudt titte op! Det her er mindre, og det har jeg det godt med. Det er så nemt. I stedet for at skulle ned i kælderen eller op på førstesalen med støvsugeren, er der kun et plan, og der er ingen dørtrin. Det er nyt og nemt. Det er ideelt for os i stedet for at sidde bag en hæk. Her er der stor himmel og udsigt over fjord og ud til broen", siger Peter Krogh, der har dette råd til andre:

-Hvis man er parat til at flytte i lejlighed, skal man glæde sig til det. Det giver mere frihed og mere fritid.

Margit Blonds råd til folk, der bliver ældre og en dag skal skifte bolig, lyder:

-Ryd op undervejs. Det har jeg aldrig fået gjort.

Byggeriet Havnebo på en solskinsdag.Arkivfoto
Efter 45 år i eget hus i Mølholm rykkede Margit Blond ind i lejet lejlighed på havnen. Fra 150 m2 til knap 100 m2. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce