Annonce
Jelling

Fra Jelling til Japan: Tidligere højskoleelev fælder magtfuld OL-boss

Momoko Nojo, der til daglig læser økonomi på Keio-universitetet i Tokyo, indsamlede mere end 150.000 underskrifter, der protesterede mod den japanske OL-chef. Hun har en fortid på Brandbjerg Højskole ved Jelling. Privatfoto
22-årige Momoko Nojo blev inspireret på et dansk højskoleophold til at blive politisk aktivist i hjemlandet Japan. Hun har netop stået bag en kampagne, der har fået chefen for OL i Tokyo til at trække sig.
Annonce

Brandbjerg/Japan: - Hvis man øger antallet af kvinder i komitéen, og man ikke begrænser deres taletid, har de svært ved at stoppe, hvilket er irriterende.

Denne udtalelse fra 83-årige Yoshiro Mori, chef for OL i Tokyo, faldt mange mennesker for brystet. Blandt andet den 22-årige kvinde Momoko Nojo, som står bag bevægelsen No Youth No Japan. En organisation, som kæmper mod den skæve alderspræsentation i japansk politik og ønsker at flere unge japanere vil interessere sig for politik.


De tre måneder, jeg tilbragte på Brandbjerg Højskole i 2019, var så meningsfulde, fordi det blev klart for mig, at jeg havde styrken til at gøre en forskel i Japan.

Momoko Nojo


Momoko Nojo iværksatte derfor kampagnen #DontBeSilent på sociale medier. På kort tid nåede den over 150.000 underskrifter fra personer, der protesterede mod Yoshiro Moti og hans udtalelser.

- Jeg taler ikke så meget med kvinder, lød det undskyldende fra Mori, der også har en fortid som premierminister i Japan fra 2000 til 2001 samt en række ministerposter i landets regering.

En undskyldning, der ikke ligefrem vandt yderligere sympati. Tværtimod steg presset, og i forrige uge blev det for meget: Yoshiro Moti trak sig som OL-chef - blot et halvt år før legenes begyndelse i Tokyo.

Bedre blev det ikke, da Yoshiro Moti tilsyneladende selv fik til opgave at udpege en afløser. Han foreslog 84-årige Saburo Kawabuchi, hvilket igen affødte kritiske reaktioner. I stedet skal den 56-årige kvinde Seiko Hashimoto nu stå i spidsen for OL-værterne.

Annonce

Få stemmer

Og hvorfor får en politisk sag fra Japan spalteplads på den lokale Jelling-side i Vejle Amts Folkeblad? Det gør den, fordi 22-årige Momoko Nojo har en fortid som elev på Brandbjerg Højskole.

Det var netop i tiden på Brandbjerg Højskole, at Momoko Nojo fik inspirationen til at bedrive politisk aktivisme.

Det fortæller hun i et interview med nyhedsbureauet Reuters. Et interview, som efterfølgende er gået verden rundt, og nu også er blevet bemærket i Danmark, fordi hun nævner højskoleopholdet som en drivkraft bag hendes engagement.

- Japan er ikke et land, hvor mange mennesker ønsker at diskriminere kvinder. Måske der er nogle, men det er ikke derfor, at Japan er bagud, når det gælder ligestilling. Problemet er, at når der er et emne, der relaterer sig til ligestilling, er der kun få stemmer, der prøver at gøre en forskel, men de løber hurtigt tør for kræfter uden at ændret noget, siger Momoko Nojo til Reuters.

Momoko Nojos øjne blev åbnet for, at yngre kvinder også kan få en vigtig indflydelse i politik, da hun som højskoleelev fulgte folketingsvalget i 2019, hvor Mette Frederiksen overtog statsministerposten.

Annonce

Meningsfulde måneder

Over for Vejle Amts Folkeblad uddyber Momoko Nojo:

- De tre måneder, jeg tilbragte på Brandbjerg Højskole i 2019, var så meningsfulde, fordi det blev klart for mig, at jeg havde styrken til at gøre en forskel i Japan, fortæller hun.

Udover politisk aktivisme gjorde faget krop, køn og seksualitet stort indtryk på den unge japaneser.

- Jeg blev så inspireret af det. Jeg indså, at jeg er uddannet som "en god pige", der ikke udtrykker sine meninger så meget i samfundet.

- Desuden blev jeg inspireret af kulturen på højskolen, hvor mine venner og lærere talte så meget om politik under folketingsvalget i Danmark i 2019. I Japan var jeg ikke vant til at tale om politik med venner, lærere eller familie. Jeg kunne mærke, at det var vigtigt at have meninger og have en holdning til valget, fortsætter hun.

Sammen med 10 andre kvinder i 20'erne og 30'erne har Momoko Nojo stået bag kampagnen #DontBeSilent. Privatfoto

Derfor grundlagde hun bevægelsen No Youth No Japan, mens hun var i Danmark i 2019.

- Jeg vil gøre en forskel i japansk politik med fokus på unges politiske deltagelse i landet. Jeg tror, ​​at vi unge skal involvere os i politik for at gøre vores demokrati bedre, og derfor er der brug for mere klar information, fortæller Momoko Nojo.

Om kampagnen #DontBeSilent, som væltede OL-bossen Yoshiro Mori, fortæller hun:

- Vi startede kampagnen med 11 personer, der er kvinder i 20'erne og 30'erne. Jeg følte, at jeg var nødt til at protestere, hvis vi skulle skabe en forandring med de kønsforskelle, vi oplever i særligt japansk politik.

Udover sagen om Yoshiro Mori, har jeres indsats gjort en mere struktrurel forskel endnu?

- Det håber jeg. Jeg tror, ​​vi har mange udfordringer ved at ændre vores demokrati i en mere sund retning.  Jeg ved dog, at mange mennesker i Japan kæmper for, at vi kan ændre den aktuelle situation og er begyndt at råbe op ligesom mig. Så der er et håb, lyder det fra Momoko Nojo.

Annonce

Ringe i vandet

Hos Brandbjerg Højskole fanger vi en begejstret forstander Simon Lægsgaard over telefonen.

- Jeg er stolt over, at nogle tør gå op mod gamle magtstrukturer og være med til at forandre verden. Det er fantastisk at se, hvordan det spredes som ringe i vandet - fra at Momoko var elev på højskolen og lærte om politisk aktivisme og til at hun er med til at skabe en så vigtig forandring, siger Simon Lægsgaard.

Næsten en fjerdedel af eleverne på Brandbjerg Højskole kommer fra andre lande end Danmark. Arkivfoto: Mette Mørk

- Mange forbinder politisk aktivisme med noget negativt, men det er meget andet end bare at stå at råbe. Man kan godt markere et standpunkt og lytte samtidig. Aktivisme handler også om at aktivere andre og netop være med til at sprede ringe i vandet, og det er denne sag et glimrende eksempel på, siger højskoleforstanderen.

Cirka 20-25 procent af Brandbjerg Højskoles elever kommer fra andre steder end Danmark. De seneste fem år har der ifølge Simon Lægsgaard været elever fra 33 forskellige lande.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de nyeste corona-tal for Vejle her: Smittetallet stiger stadig - godt hjulpet på vej af B117

Give

Millionarv sender klokkespil til Give

Annonce