Annonce
Erhverv

Fra København til iværksætter i Vejle: Jeppe skal brygge cider på Tirsbæk Gods

Jeppe Pilgaard Madsen vil være med til at udbrede håndbrygget cider i Danmark. Sidste år sprang han ud som selvstændig ciderbonde, der brygger den alkoholiske æbledrik fra garagen i Bybæk. Næste år flytter han produktionen ud til Tirsbæk Gods. Foto: Mette Mørk
Efter 20 år i København med uddannelse og fast job er Jeppe Pilgaard Madsen flyttet til Vejle og sprunget ud som selvstændig ciderbonde. Næste år brygger han cider på Tirsbæk Gods.

Bybæk: Æbletræerne bugner med frugter i 40-årige Jeppe Pilgaard Madsens skrånende villahave i Bybæk.

Når æblerne er modne, skal de indgå i Jeppes håndbryggede cider, der sælges under navnet Fjord Cider.

For et år siden sprang han ud som selvstændig ciderbonde, da han efter 20 år i København flyttede til Vejle med sin kone og to børn. Egentlig er han uddannet lærer og har undervist i mange år, men i løbet af de seneste år har han gumlet på tanken om at gøre noget markant anderledes.

- Jeg havde sådan en følelse af, at jeg skulle skabe noget og have en mere alsidig arbejdsdag, og det skulle være bæredygtigt og lokalforankret. Men jeg kunne ikke rigtig finde ud af, hvad det var jeg skulle, fortæller han.

Familien traf beslutningen om at rykke ud af København, da Jeppe Pilgaard Madsens hustru blev ansat ved Lego Fonden. Først da familien flyttede ind i det nye hjem i Bybæk, fandt Jeppe Pilgaard Madsen ud af, hvad hænderne skulle udrette.

- Vores hus havde to gamle, fine æbletræer stående, da vi flyttede ind. Jeg tænkte: Selvfølgelig. Det er dét, jeg skal. Producere min egen cider. Jeg interesserede mig i forvejen for øl og vin og ikke mindst mousserende vin - en hobby, jeg har dyrket med min far og min bror. Derefter begyndte jeg at læse bøger om ciderbrygning og cidertraditioner. Og jeg rejste til Normandiet med min gode ven og besøgte lokale ciderproducenter for at lære håndværket. Jeg indkøbte udstyr så som brygspande, hydrometer, vintyv og gær til at brygge min egen cider, fortæller Jeppe Pilgaard Madsen.

Vores hus havde to gamle, fine æbletræer stående, da vi flyttede ind. Jeg tænkte: Selvfølgelig. Det er dét, jeg skal. Producere min egen cider.

Jeppe Pilgaard Madsen, Bybæk

Rykker til Tirsbæk Gods

Ciderbrygningen foregår i familiens garage, og selvom virksomheden er i sin spæde start, er det lykkedes ham at få sin cider ud på blandt andet Hopballe Mølle i Jelling og vinbaren No. 14 i Vejle.

Og næste år flytter han produktionen fra garagen ud på Tirsbæk Gods.

- Det er meget afgørende for min virksomhed, at jeg kan være på godset. Det er begrænsede mængder cider, jeg kan brygge fra hjemmet. På godset får jeg mere plads, og det bliver lettere at skalere produktionen op. Der er også en vinbonde, som jeg kan sparre med, siger han.

Ganske som vinbonden må ciderbonden vente på, at frugterne modnes. Jeppe Pilgaard Madsen begynder at høste æbler i september og oktober, hen over efterår og vinter skal mosten gære og derefter modnes på flaske. Det tager minimum syv måneder, før cideren er drikkeklar.

Hvis man lader cideren modne videre, bliver den kun bedre og bedre ligesom god vin, forklarer han.

- Danmark har faktisk et optimalt klima for æble- og ciderproduktion. Når mosten fermenterer, skal det helst foregå ved omkring 5-10 grader, og brygspandene og ballonerne står derfor i garagen i løbet af efteråret og vinteren, fortæller han.

Trods de gode forhold er ciderier ikke videre udbredt i Danmark, oplyser Jeppe Pilgaard Madsen.

- Lande som Fankrig, England og Spanien har stolte cidertraditioner og en anseelig produktion. Det er dog begyndt at røre på sig - særlig i København, hvor der for eksempel er åbnet en ciderbar. Jeg tror bestemt, det er en trend, som vil brede sig til resten af landet, siger han.

Vendte tilbage til fjord

Jeppe er vokset op i Snaptun, hvor Horsens Fjord møder Kattegat. Selvom han nu bor ved en anden fjord, trækker det tråde til opvæksten.

Det er også derfor, at cideren hedder Fjord Cider.

– I Snaptun levede vi meget af og med det, som var i vores umiddelbare omgivelser. Gennem min opvækst i Snaptun svømmede, sejlede og fiskede vi i Horsens Fjord. Vi spiste frugt og grønt fra haven. Den tid vil jeg gerne indkapsle med min cider, siger han.

Jeppes cider består af et blend af forskellige æblesorter og er økologisk.

- Jeg bruger dels mine egne æbler, æbler fra frugtavlere og så æbler fra træer et hemmeligt sted i skoven til min cider. Og lige nu er jeg ved at indgå aftaler med private haveejere, så jeg kan lave en cider baseret på æbler fra folks haver i området. Æbler, som alligevel ikke bliver spist og alternativt vil rådne på jorden, siger Jeppe Pilgaard Madsen.

Omkring de to ældre æbletræer i baghaven har Jeppe Pilgaard Madsen plantet 10 nye æbletræer, som også skal give frugt til produktionen.

Æblerne fra Jeppe Pilgaard Madsens baghave indgår i ciderproduktionen. Han nyder at mikse forskellige slags æblesorter. Foto: Mette Mørk
Annonce
Forsiden netop nu
112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce