Annonce
Vejle

Fra oliefyr til varmepumpe

Karsten Gundesen og hans hustru bor en halv times kørsel fra Tarm. I 2019 skiftede ægteparret deres gamle oliefyr ud med en luft til vand-varmepumpe. Udedelen ses bag Karsten. I samme ombæring fik de efterisoleret deres loft med 100 mm papiruld. Foto: Birgitte Carol Heiberg
I knap 24 år var det et gammelt oliefyr, der stod for opvarmning af Karsten og Anne-Marie Gundesens hjem. Da fyret skulle udskiftes, faldt valget på en luft til vand-varmepumpe, der er i stand til at suge varme ud af luften. Et valg, der har opfyldt ægteparrets behov for varme i deres 130 kvadratmeter store murstenshus.

Kulden bider fra sig på denne lige-lidt-over-frysepunktet januardag på Vejlevej 10 minutters kørsel fra Tarm.

Her ligger Karsten og Anne-Marie Gundesens murstenshus omgivet af en græsplæne, der stadig har spor efter resterne af et snevejr. Men indenfor i deres hjem er der dejligt varmt, garanterer Karsten Gundesen, der plejer at have en jævn temperatur på 20 grader.

Da ægteparret flyttede ind i det 130 kvadratmeter store hus i 1995, var det et oliefyr, som sørgede for, at der var varmt vand i bruseren, vandhanerne, gulvet og i radiatorerne, men det seneste halvandet år er det en luft til vand-varmepumpe, der har varetaget den opgave.

Om den beslutning har Karsten Gundesen et meget klart svar:

- Den er bare i orden. I drift er det den billigste løsning for os, og strømmen bliver billigere, når man bruger over 4000 watt.

En luft til vand-varmepumpe skal have et serviceeftersyn om året. Det har Karsten Gundesen aftalt med installatøren Erik Skovgaard, at han gør. Varmepumpen har fem års garanti. Det er udedelen, som ses på billedet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Karsten og Anne-Marie Gundesen bor i et område uden fjernvarmenet, så det var ikke en mulighed, da det gamle oliefyr nærmede sig sin 30-års forældelsesfrist. Karsten kender Erik Skovgaard, som installerer varmepumper og har adresse med sit firma, Erik Skovgaard ApS, i Skjern.

- En dag står vi og småsnakker, og jeg kommer i tanke om at spørge Erik, om han har erfaringer med alternative varmekilder. Erik har selv jordvarme, men han taler også godt for luft til vand-løsningen, husker Karsten.

Selv om de har 17 hektar jord - og altså dermed plads til at få gravet slanger ned under jorden, som jordvarme kræver (slanger, der kan trække varme ud af den omgivende muld og jord) - vælger Karsten Gundesen og hans hustru en luft til vand-varmepumpe af det dansk producerede mærke DVI. Og Erik Skovgaard står for installationen.

- En luft til vand-varmepumpe fylder ikke så meget, og så virkede det som den mest smarte løsning for os, forklarer Karsten.

Luft til vand-varmepumpe

En luft til vand-varmepumpe kan overføre energi fra et lavt temperaturniveau til et højt. Det gør, at den selv ved minus 20 grader kan udnytte udeluften som energikilde til opvarmning af bolig og det varme vand.

I varmepumpens indedel er der monteret en el-patron, som automatisk kan supplere varmepumpen, hvis varmeeffekten i den koldeste tid ikke er tilstrækkelig.

Varmepumpens vand til hjemmets varme vand - blandt andet til bruseren - er på 55 grader. Vandet til gulvvarme og radiator ligger på 35-55 gader.

Annonce

En brummende varmekilde

Ægteparrets hus er bygget i 1978-79, og ved dets venstre husgavl står nu den del af varmepumpen, der hører til udenfor: en stor, rund kugle i sort. Karsten viser vej tæt fulgt af blikke fra en håndfuld får, som han har til at græsse den jord, hvor han ikke har plantet skov. Iklædt deres isolerende fåreuld er de nok ret ligeglade med, hvordan Karsten opvarmer sit hjem, men eftersom vi mennesker kan mærke, hvordan kulden bider i vores kinder og gør vores fingre følelseskolde, er det ikke svært at tage hul på emnet.

Fårene kigger på os, der kigger på varmepumpens udedel. Den er stille, indtil en sagte brummen blander sig med bilernes larm fra Vejlevej. Et tegn på, at den går i gang med at suge luft ind ad huller i siden.

En luft til vand-varmepumpe er i stand til at trække varme ud af luften og videre ind til opvarmning af huset.

- Jeg synes ikke, det er en ubehagelig lyd, siger Karsten Gundesen og peger rundt om husgavlens hjørne:

- Om sommeren plejer vi at sidde der, og lyden har endnu ikke generet os.

Annonce

Hurtig installation

Før luft til vand-varmepumpen kunne installeres, skulle det gamle oliefyr fjernes. Det gjorde et par smede i forbindelse med installationen. Olietanken må man egentlig gerne lade ligge, hvis man fylder den op med for eksempel sand, men Karsten kørte sin 1500-liter tank til en produkthandel, der skrotter jern.

Det tog halvanden dag at få den nye varmekilde installeret, og inde- og udedelen blev koblet på husets varmesystem.

Indedelen, der af udseende ligner et stort hvidt skab, har erstattet oliefyrets plads. Den veksler varmen fra luften til varme i vand og er stort set lydløs. Det var ikke nødvendigt at skifte radiatorer eller andre elementer ud.

- Varmepumpen var i gang og kørte lige med det samme, husker Karsten Gundesen.

Varmepumpens udedel suger luft ind i hullerne, som den har i siden. Systemet er i stand til at trække varme ud af luften, som kan bruges til opvarmning i boligen. Den proces giver en sagte brummende lyd. Foto Birgitte: Carol Heiberg

Luft til vand-varmepumpen var en investering på 120.000 kroner inklusive 10.000 kroner ekstra for at få lagt rørene fra ude- til indedelen under jorden i stedet for inde i huset. Varmepumpen blev installeret i slutningen af april 2019. Dengang fik Karsten et tilskud på 8000 kroner, som Erik Skovgaard hjalp med at søge.

Ægteparret meldte selv skiftet til kommunens BBR-register. I dag kunne de måske have fået et tilskud på 25.000-30.000 kroner, vurderer Karsten, men det kunne han ikke vide for halvandet år siden.

- Man kan altid være bagklog, pointerer han.

Forskellen på skiftet fra oliefyr til varmepumpe har ægteparret næsten ikke kunnet mærke.

- Det eneste, vi har lagt mærke til, er, at vandet i vandhanen ikke bliver lige så hurtigt varmt, som da vi havde oliefyret, fortæller Karsten Gundesen, som synes, det er til at leve med.

Karsten Gundesen er chauffør og kører med olie til blandt andet private. Han har lagt mærke til, at der bliver færre oliefyr. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Annonce

Farvel til olien

Vandet i radiatoren er også lidt koldere, end oliefyrets var. Derfor har ægteparret skruet termostaterne på radiatorerne op fra 1,5 til 2. Til gengæld er løsningen en mere miljøvenlig varmekilde, da den er baseret på strøm frem for oliefyrets fossile brændstof. Og selv om det er en dyr investering, så forventes varmepumpen at have tjent sig ind på fem til otte år.

Oliefyret kostede 20.000 kroner på årsbasis inklusive besøg fra skorstensfejeren. Hvis bare varmepumpen kan komme ned på en årlig udgift på 10.000-12.000 kroner, giver det mening for Karsten Gundesen.


Det eneste, vi har lagt mærke til, er, at vandet i vandhanen ikke bliver lige så hurtigt varmt, som da vi havde oliefyret.

Karsten Gundesen


- Men lad os nu se. Hvis der går 10 år, er det også fint, siger han.

Luft til vand-varmepumpen kører på strøm. Derfor er det også en mulighed at få installeret solfangere. En tanke, der ikke er helt fjern for Karsten.

- Det ville give endnu billigere strøm. Så jo, det kunne jeg sikkert godt finde på engang i fremtiden.

I indkørslen lyser en stor Shell-lastbil op med gule og røde farver. Karsten Gundesen har arbejdet som chauffør i 10 år og kører med olie til blandt andet landmænd og private med oliefyr. Han kan godt mærke en tilbagegang på efterspørgslen af olie.

- Udviklingen går én vej. Nu har vores hus for eksempel heller ikke oliefyr længere, fortæller Karsten, som dog ikke er bekymret for at blive arbejdsløs.

- Til den tid er jeg nok gået på pension.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Give starter ligaen i København

Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Annonce