Annonce
Debat

Fra ulighed til mulighed: Se alle afghanerne som den ressource, de kan blive for vores samfund

Britta Bitsch. Pressefoto

Læserbrev: De mennesker, der blev evakueret fra Afghanistan til Danmark, da Taleban overtog magten, er flyttet ind på asylcentrene rundt om i Danmark.

Det giver god mening, da systemet her er gearet til at modtage dem - skole og klub for børn, undervisning og vejledning til de voksne, sundhedsklinik osv.

På centrene bor der i forvejen afghanere. Nogen har været her længe og venter stadig på svar på deres ansøgning om opholdstilladelse, andre står til hjemsendelse. Det er familier, og det er enlige.

Annonce

De har alle, uanset deres status, fået brev fra Udlændingestyrelsen med besked om, at alle sagerne vil blive screenet, hvorefter de vil høre nærmere. Men intet om hvornår.

Ventetiden på et asylcenter er umenneskelig, ødelægger mennesker, som blot har et eneste ønske, nemlig at få et liv i fred og med mulighed for job, uddannelse og at blive en del af det danske samfund - for en tid eller for altid.

Denne forlængelse af uvisheden er bestemt ikke fremmende for deres helbred, mentale sundhed og evne til at blive integreret.

I forhold til de evakuerede bør deres sager behandles hurtigst muligt, så det bliver uger og hverken måneder eller år, de kommer til at tilbringe i håbløsheden på et asylcenter.

I forhold til de afghanere, der allerede er i asylsystemet og opholder sig på et asyl- eller udrejsecenter, bør deres sager behandles hurtigst muligt, og de skal have ophold.

Det giver ingen mening at henvise til, at sagerne mangler afklaring fra Kabul. Der er ingen, der skal sendes tilbage til Afghanistan, som situationen er nu.

Britta Bitsch

Det giver ingen mening at henvise til, at sagerne mangler afklaring fra Kabul. Der er ingen, der skal sendes tilbage til Afghanistan, som situationen er nu.

De evakuerede kan ved snarest at komme ud i det danske samfund blive en ressource for os. De har levet et helt almindeligt liv i Afghanistan indtil for få uger siden, og en del af dem taler engelsk.

De, der har været længe i asylsystemet, skal have den fornødne hjælp til at blive klar til et liv udenfor asylcenteret.

Det vigtigste er, at vi ikke, gennem den måde de to gruppers sager gribes an på, kommer til at øge den ulighed, der er mellem dem. Allerede nu skaber forskellen på de evakuerede og asylansøgerne en uligevægt, som på ingen måder er hensigtsmæssig i dagligdagen på centrene.

Beboerne har været rigtig gode til at tage imod deres landsmænd, gået ture i lokalsamfundet, skaffet cykler og generelt taget imod og fortalt om dagligdagen på centrene.

Lad os få dem alle ud i samfundet, inden de får skader af ventetid i uvished.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Kvinde dømt for vanrøgt af 25 heste: Dyrene var indsmurt i gødning og havde øjnene fulde af udflåd

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Husk det nu: Lørdag og søndag aften og nat er Fredericiavej spærret - lastbiler dirigeres helt udenom

VEJLE For abonnenter

Heidis bryllupsgave var en rød knallert: Mød sko-sælgeren, der elsker at få Vejle til at 'smage dansk'

Vejle

De ældres formand går af efter valgballade: 'Det er noget skrammelværk, og jeg er rigtig ked af, at det har udviklet sig på den måde'

Navne For abonnenter

Louis Bülow fortæller om sine minder: Fra en svunden tid - og dem, jeg savner

Alarm 112

15-årig provokerede politiet ved Eskes Bier Bar, hvor han henviste til drabet på fire betjente i 1965: - Det er imponerende, han kender sin politihistorie

Vejle For abonnenter

Så faldt hammeren: Ekskluderede medlemmer af Vejle Motorbådklub har fået deres dom - 'nu er de værste smidt ud'

Debat

Debat: Blå bloks landbrugsudspil er rent klimabluff

Vejle

Se video fra Vejles pressede morgentrafik - så laaaang tid tager det at komme til midtbyen ad populær indfaldsvej

Danmark

Løvkvist: Thulesen vil trække en streg i sandet - men vil Pia K. dele vandene?

Vejle Boldklub

Lyt til podcasten om VB: Intet i statistikkerne peger på en sejr over Viborg, men derfor tror Banke og Møllenberg på det

LEDER For abonnenter

Havnefoged-chikane, eksklusion af medlemmer og en kommende retssag i Vejle Motorbådklub er dybt tragisk: Forlig jer nu, I skabhalse - vi behøver ikke mere underholdning

Navne

To Vejle-kokke kæmper om samme titel: Felix går fra at være tv-vært til at bedømme gourmet-retter med østers

Annonce