Annonce
Hedensted

Fra vikariater og sygehus til Hedensteds sognepræst - men nu takker Thea af

Præst gennem de seneste 12 år i Hedensted-St. Dalby Sogne, Thea Køllgaard Olsen, træder 10. maj fra sit embede for dagen efter at begynde et nyt ønsket kapitel som landsbypræst i Ansager. Arkivfoto: Martin Ravn
Det var hendes første fastansættelse. Efter knap 12 år har præst i Hedensted-St. Dalby Sogne, Thea Køllgaard Olsen, valgt at opsige sin stilling. I stedet venter en hverdag som landsbypræst 80 kilometer sydvest for Hedensted.

Hedensted: Det var det første, faste job, og det har været 12 år med en kirke fyldt med aktivitet i løbet af ugerne. Og så har det været en mellemting mellem et mindre og stort sogn og dermed en helt perfekt kombination, fortæller præst i Hedensted-St. Dalby Sogne, 48-årige Thea Køllgaard Olsen.

Alligevel har hun nu valgt at indgive sin opsigelse. Årsagen ligger i et ønske om at blive præst for et mindre samfund, forklarer hun til avisen.

Fra 10. juni stopper Thea Køllgaard Olsen dermed for dagen efter at trække i præstekåben i Ansager, en by med knap 1300 indbyggere en times kørsel fra Hedensted.

Men der bliver ikke så meget længere på arbejde for Thea Køllgaard Olsen, der bosat med sin mand og parrets to sønner på ni og 10 år i byen Vesterlund tæt ved Thyregod.

- Jeg får sådan cirka samme tid bag rattet, som jeg har haft de seneste 12 år med embedet i Hedensted. Nu skal jeg bare køre mere sydvest på. Det bliver gjort med en fantastisk tid i Hedensted i bagagen, hvor der har været så meget positiv vigør og mange aktiviteter og deraf en fyldt kirke nærmest alle ugens dage, siger hun.

Nu skal jeg bare køre mere sydvest på. Det bliver gjort med en fantastisk tid i Hedensted i bagagen, hvor der har været så meget positiv vigør og mange aktiviteter og deraf en fyldt kirke nærmest alle ugens dage.

Thea Køllgaard Olsen

Vil blive savnet

Ønsket om at prøve kræfter med et mindre sogn med flere pligter lagt over på stedets præst, bliver inden længe den nye hverdag for byens præst - et stort ønske, der bør indfries nu, hvis det skal nås i en rimelig alder, siger Thea Køllgaard Olsen, der er indforstået med at træde ind i et barselsvikariat for at få sit ønske indfriet.

Selvom skiftet bliver til noget nyt for Thea Køllgaard Olsen, så skruer den efterhånden garvede præst på et område dog tiden tilbage til tiden inden Hedensted-embedet. Her var jobbene ligeså vikariater, blandt andet i Sankt Nikolaj Kirke i Vejle og ved Trinitatis Kirke i Fredericia, hvor funktionen i en periode også hed sygehuspræst.

At det har været 12 gode år med Thea Køllgaard Olsen, understreger menighedsrådsformand Kjell Palmelund Laursen.

- Vi har været fantastisk glade for Thea. At hun også gerne vil prøve noget andet er såmænd forståeligt, men hun vil virkelig blive savnet, siger han.

Annonce

Ud af banebrydende tid

Med Thea Køllgaard Olsens afsked bliver der også sat punktum for to banebrydende begivenheder i pastoratet.

Da hun som 36-årig tiltrådte som præst i Hedensted-St. Dalby Sogne, var det første gang, man kunne byde menigheden på tre præster. Med Thea Køllgaard Olsens entré rummede sognet nu, foruden sognepræst Morten Seindal Krabbe, ikke mindre end to kvindelige præster.

At kvinder betræder et præste-embede var tidligere ikke en selvfølge for Hedensted, der i 1991 oplevede ballade i det kirkelige liv, da daværende første kvinde i embedet, Ingelise Skole Christensen tiltrådte med større modstand fra Indre Mission.

Men det er snart tre årtier siden, og kvindelige præster har siden da været at finde i sognet. I dag udgør præstestaben foruden den kommende åbne stilling, der vil blive slået op slut juli, Morten Seindal Krabbe og Tabitta Flyger.

Hensigten er at besætte den åbne stilling til efteråret, fortæller Kjell Palmelund Laursen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Søren har holdt folkebladet i 90 år: Jeg kan ikke leve uden min avis

Vejle For abonnenter

Stadsarkitekten afviser kritikken af vandkunsten ved Vejle Rådhus: 'Det fungerer både til hverdag og fest'

Annonce