Annonce
Fredericia

Fredericia-sag afgjort: Brandfolk skal have penge for at stå til rådighed

Når brandfolk står til rådighed for at kunne rykke ud på fem minutter, så skal de have betaling. Det har en faglig voldgift fastslået, og det udløser en erstatning på 600.000 kroner til de berørte brandfolk. Arkivfoto: Benny F. Nielsen
Det var et brud på overenskomsten, da Trekantområdets Brandvæsen i 2017 fratog brandfolk betaling for at stå til rådighed i døgnet efter deres vagttjeneste. Brandfolkene skal have erstatning på 600.000 kroner, og Trekantområdets Brandvæsen blev dømt for at have misbrugt sin ledelsesret. Sagen er kørt af fagforbundet FOA, som i en pressemeddelelse glæder sig over afgørelsen.

Fredericia: Fredericias brandfolk havde en god sag, da de for over to år siden protesterede over for det nyetablerede Trekantområdets Brandvæsen, fordi de mistede et tillæg for at stå til rådighed uden for deres vagttid. Det var en aftale, som var indført specifikt for beredskabsfolkene i Fredericia efter en kritisk situation i 90'erne, hvor en brand brød ud på Elsam 6. juli.

Brandfolkene valgte at lade deres fagforening FOA køre sagen, og en faglig voldgift har nu afgjort, at det var overenskomststridigt at pålægge beredskabspersonale at stå til rådighed i deres fritid, uden der er indgået en aftale om vilkårene. Det har udløst en erstatning på 600.000 kroner til brandfolkene.

- I FOA er vi selvsagt glade for at få slået fast, at beredskabspersonale ikke kan pålægges at stå til rådighed i deres fritid, uden at der er indgået en aftale om det, og vilkårene for rådigheden er aftalt, siger Reiner Burgwald, sektorformand i fagforbundet FOA i en pressemeddelelse om afgørelsen.

Trekantområdets Brandvæsen var en sammenlægning af de seks beredskaber i Fredericia, Vejle, Kolding, Billund, Middelfart og Vejen, og den daværende ledelse besluttede at opsige alle lokalaftaler. Det gjaldt blandt andet den særlige aftale i Fredericia.

Aftalen lød, at brandfolkene var på vagt tre døgn, og det fjerde døgn var man til rådighed, hvis der blev behov for ekstra mandskab. Men ledelsen af det nye selskab mente ikke, at der var behov for den rådighedsvagt, som betød, at der til enhver tid kunne stille 12 mand inden for fem minutter.

Striden om rådighedsvagterne endte i det fagretslige system med FOA på den ene side og Kommunernes Landsforening på den anden.

Annonce

I FOA er vi selvsagt glade for at få slået fast, at beredskabspersonale ikke kan pålægges at stå til rådighed i deres fritid, uden at der er indgået en aftale om det, og vilkårene for rådigheden er aftalt.

Reiner Burgwald, sektorformand i fagforbundet FOA

Kan bane vejen for udvikling

Efter en ny ledelse trådte til for Trekantområdets Brandvæsen blev det klart, at man alligevel havde behov for rådighedsvagter, men det var stadig ikke muligt at blive enige om en ny aftale. Derfor endte sagen i sidste ende som en faglig voldgift.

Det har endnu ikke været muligt at få en kommentar til afgørelsen fra beredskabsdirektør Jarl Vagn Hansen, da han er involveret i den store beredskadsøvelse for politi og beredskaber i Sydøstjylland.

I pressemeddelelsen fra FOA giver forbundet udtryk for et håb om, at dommen kan bruges til at understøtte udviklingen af et professionelt hurtigt reagerende kommunalt beredskab.

- Måske kan gårsdagens (onsdag, red.) afgørelse sætte en proces i gang, der kan føre til, at reglerne overholdes for alle landets brandmænd, og at der fortsat er et professionelt og robust kommunalt beredskab i landets kommuner, udtaler Reiner Burgwald.

Sektorformanden peger på, at vejen frem er flere opgaver til beredskaberne i kombination med fuldtidsstillinger, hvor hver times arbejde tæller som fuld arbejdstid.

- Det er samme måde som de fleste andre arbejdspladser i vores samfund, og vi vil i hvert fald presse på for at få dialogen i gang - et velfungerende beredskab er i alles interesse, mener Reiner Burgwald.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce