Annonce
Fredericia

Fredericias lægevagt lukkede for halvandet år siden, men ingen fik besked: 'Uhørt' og 'uacceptabelt'

Selvom Fredericia Kommune presser på, kan politikerne ikke får et konkret svar på, hvornår lægevagten i sundhedshuset igen bliver bemandet. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Corona-pandemien betød i foråret 2020, at lægevagten på Fredericia Sundhedshus blev midlertidigt lukket. Region Syddanmark forventer, tilbuddet genåbner, men kan ikke give en dato. Ingen i Fredericia Kommune fik besked om lukningen. - Fredericia bliver tilsidesat, mener politiker, og et enigt udvalg har bedt om en redegørelse fra regionen.

Fredericia: Halvandet år.

Cirka så lang tid gik der, fra lægevagten på Fredericia Sundhedshus lukkede midlertidigt, til Fredericia Kommune formelt fik besked om det. Det skaber stor utilfredshed på tværs af partierne i sundhedsudvalget.

- Som udvalgsformand er jeg skuffet over, at vi skal finde ud af det ved en tilfældighed og hverken hører fra regionen eller lægerne, siger udvalgsformand Susanne Eilersen fra Dansk Folkeparti, efter at sagen mandag var på dagsordenen i sundhedsudvalget.

Annonce

Fredericia Kommune henvendte sig til lægevagten og Region Syddanmark 8. oktober 2021 og fik først derefter besked.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) står for at drive lægevagtkonsultationtr 21 steder i regionen, heriblandt altså på sundhedshuset i Dronningensgade.

Helt uhørt

Vagtlægechef Klaus Pedersen, PLO, har tidligere forklaret til Fredericia Dagblad, at de små konsultationer blev fravalgt, da antallet af patienter faldt markant, efter coronaen brød ud i foråret 2020.

PLO har en aftale med Region Syddanmark om at drive lægevagterne, men i sundhedsudvalget er der utilfredshed med den manglende orientering.

- Vi burde få en tilbagemelding lige så snart, det var sket, så vi kunne informere borgerne om det, siger Susanne Eilersen.

Det er, som om Fredericia bliver forbigået hver eneste gang. Indbyggermæssigt er vi den største kommune, som PLO har valgt ikke at køre ud til.

Susanne Eilersen (DF), formand for sundhedsudvalget

Venstres medlem af sundhedsudvalget, Peder Tind, kalder det "dårlig stil" over for borgerne i Fredericia, at tilbuddet lukkes uden forklaring.

- Jeg har bedt om en redegørelse for, hvem der vidste hvad hvornår. Det er ret alvorligt, når man vælger at lukke lægevagten i Fredericia, og så sender man bare folk videre til Kolding. Det er foregået i cirka halvandet år, uden vi har vidst det. Det er helt uhørt, siger Peder Tind.

Turan Savas (S) er næstformand i udvalget.

- Vi går og tror, vi har en lægevagt i Fredericia, og det har vi så ikke. Det kan vi ikke leve med. Jeg synes, der er en dårlig kommunikation. Jeg kan godt forstå, at lægevagten lukkes under nedlukningen, men vi havde en forventning om, den startede op igen. Hvis man ikke har ressourcer til at drive lægevagterne, burde vi i det mindste være informeret, siger han.

Annonce

Fredericia bliver forbigået

Ved mandagens møde fik sundhedsudvalget fremlagt tal for, hvor mange borgere der bruger lægevagten. Cirka 6000 borgere var forbi i 2019 på Fredericia Sundhedshus.

For udvalgsformand Susanne Eilersen er det et bevis på, at der er brug for tilbuddet i Fredericia.

- Regionen siger, de har ingen sanktionsmuligheder for lægerne, som er private virksomheder. De kan presse PLO og sige, de skal levere. Som kommune er vi lidt prisgivet.

- Det er, som om Fredericia bliver forbigået hver eneste gang. Indbyggermæssigt er vi den største kommune, som PLO har valgt ikke at køre ud til. En by af Fredericias størrelse har krav på en lægevagt. Det er fair nok, at man henvises til Kolding, hvis det er mere alvorligt. Men det det er 6000 familier, som kunne være taget til Fredericia, som er blevet sendt til Kolding, siger Susanne Eilersen.

Hun glæder sig over, at Fredericia i sidste uge fik valgt tre politikere ind i det nye regionsråd, som begynder 1. januar. Det er Pernelle Jensen (V), Bente Gertz (S) og Karsten Byrgesen (NB).

- Vi skal i fællesskab lægge pres på regionen for at gøre opmærksom på, at lægevagten gør en stor forskel for Fredericia, siger Susanne Eilersen.

Peder Tind ønskede ved mødet at få besked om, hvornår lægevagten genåbner.

- Det kunne man ikke give en garanti på. Man sagde engang i foråret 2022. Det er under al kritik, at man først stopper tilbuddet uden at orientere. Og man kan heller ikke svare, hvornår det er tilbage. Vi taber som kommune, for vi får ikke det, der er lovet. Og de her konsultationer giver en vigtig tryghed for borgerne i Fredericia, siger han.

Annonce

Forventer det bliver normalt

Men hvorfor fik kommunen ikke besked? Regionen har hele tiden har set det som en midlertidig situation, at lægevagten på Fredericia Sundhedshus er lukket. Det oplyser Trine Malling Lungskov, som er chef for praksisafdelingen i Region Syddanmark.

- Det er en afvigelse fra den aftale, vi har med PLO. Men vi forventer, at den bliver normaliseret, siger Trine Malling Lungskov.

Til politikernes utilfredshed med, at Fredericia Kommune ikke blev orienteret, siger hun:

- Baggrunden er, at vi har forventet, at det skulle normaliseres. Vi ved jo godt, der har været en særlig situation med covid. Der var nok ingen, der forventede, at den særlige situation varede så lang tid, siger Trine Malling Lungskov.

Skal overholde servicemål

Som en del af aftalen mellem PLO og Region Syddanmark skal lægevagten overholde en række servicemål. Der er blandt andet kommet flere telefonopkald til lægevagten i forbindelse med coronapandemien. Servicemålene for telefonkonsultation er:

  • 80 % kommer igennem inden for to minutter
  • 85 % inden for tre minutter
  • 90 % inden for fem minutter

Hun kan ikke sætte en dato for, hvornår lægevagten igen er åben i Fredericia.

- Smittetallene går op, og der kommer flere opkald til lægevagten. Antallet af fysiske konsultationer mere end halveret i forhold til 2019. Folk vil helst undgå at møde frem, og lægevagten vil også helst undgå det. Derfor er der sket en kæmpe stigning i antallet af videokonsultationer. Det tager længere tid end en telefonkonsultation. Desuden er der langt flere telefonkonsultationer, siger chefen for praksisafdelingen.

- Så lægevagten har svært ved at følge servicemålene på telefonkonsultationer. PLO's argument er, at man har behov for at trække læger ind til telefonbemanding i stedet for, at de sidder på konsultationer, hvor meget få mennesker møder frem, siger Trine Malling Lungskov.

Aftalen mellem regionen og PLO blev indgået i 2020, men regionen har ingen sanktionsmuligheder over for PLO.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Ødelagt pullert gav fri adgang for ulovlig trafik, og Gunhild følte, at hendes seng stod på en motorvej: Derfor tog det månedsvis at få det fikset

Danmark

Ny smitterekord: Onsdagens coronatal er det højeste på et døgn under hele epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Stephanie frygter, at hendes morfar sidder fast eller glider i pløret: Nu er der kommet nyt grus på den udskældte plads ved testcentret

Vejle For abonnenter

Nyvalgt byrådsmedlem flyttede til Vejle på grund af en mand: Ægteskabet holdt ikke, men det gjorde kærligheden til Danmark

Alarm 112

Melding om lejlighedsbrand på Langelinie: Politi og brandvæsen talstærkt til stede

Billund

20-årige Chris bygger rækkehuse sammen med sin far: De er i gang med at bygge 34 nye i Billund

DR-chef stopper efter sag om grænseoverskridende adfærd

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Fredericia For abonnenter

Natklub intensiverer indsatsen mod narkotika: - Der er mange stoffer i Fredericia

Vejle For abonnenter

Se dronevideoen: Vejle midtby fik i al ubemærkethed en ny bro hejst på plads - derfor vil langt over 1000 biler dagligt køre over åen

Vaccine tilpasset Omikron kan være klar til marts

Hedensted

Ny pakkeløsning hos Min Købmand i Daugård: Tager imod Postnord-pakker fra både Hedensted og Løsning

Vejle Boldklub For abonnenter

Status efter VB's skuffende efterår: De middelmådige og dårlige præstationer var i klart overtal

Vejle

Tirsdagens uhyggeligt høje smittetal er overgået: Smitten stiger med raketfart i flere vejlensiske sogne - og ét stort sogn står for hver 10. smittede

Annonce