Annonce
Vejle

Fredningssag udsat: Lodsejere i Vejle Ådal må leve to år i uvished

Runkenbjerg er en del af den smukke Vejle Ådal, som er indstillet til fredning. Nu er den endelige afgørelse udsat i to år. Foto: Michael Svenningsen

Fredningsnævnet kan ikke behandle sagen på grund af arbejdspres, har nævnet meddelt Vejle Kommune.

Vejle: Lodsejerne i Vejle Ådal og alle andre må vente to år, før Fredningsnævnet træffer endelig afgørelse om fredning eller ej for Vejle Ådal.

Et par timer før onsdagens byrådsmøde, hvor fredningen var på dagsordenen, fik kommunen besked på, at nævnet tidligst træffer en afgørelse i 2021:

- De henviser til en stor sagspukkel. Men det er ikke i orden over for de mange, der nu må leve et par år i uvished. For lodsejerne havde det været bedre, hvis der var truffet en beslutning om fredning, selvom vi er imod. Så vidste de da i det mindste, hvad de havde at regne med, lød den umiddelbare kommentar fra borgmester Jens Ejner Christensen (V).

Annonce

Det er Vejle Kommunes opfattelse, at en fredning er et unødvendigt instrument at tage i brug for at sikre ådalen, og at der er en klar uoverensstemmelse imellem det, der opnås med fredningen, og de omkostninger, fredningen vil medføre.

Kommunen i udkast til indsigelse - en indsigelse, der nu er udsat
Kortet viser de cirka 850 hektar ådal, der er omfattet af en fredning.

Flertal imod

Et klart flertal i Vejle Byråd er imod fredningen af det knap 850 hektar store område. Kun SF og radikale siger ja. Flertallet peger på, at man har fundet gode lokale løsninger i samarbejde med lodsejerne i området. Det vil en fredning spolere, mener blandt andre borgmesteren.

Danmarks Naturfredningsforening har fastholdt, at der skal en fredning til, og i november sidste år fik kommunen besked om, at "Fredningsnævnet for Sydjylland, nordlig del" ville gå ind for indstillingen fra naturfredningsforeningen.

Indtil onsdag middag var forventningen, at Fredningsnævnet ville afsige endelig kendelse om fredning senest 28. marts. I den anledning havde kommunens forvaltning udarbejdet et udkast til svar. Det skulle bruges i forhold til afgørelsen, som kommunen var klar til at anke til Miljø- og Fødevareklagenævnet efter Fredningsnævnets kendelse.

Tilbage i udvalg

Men nu er hele processen altså udsat. Derfor behandlede byrådet ikke klageudkastet på onsdagens møde.

- Det er hammer ærgerligt med uvisheden. Men vores forslag er, at sagen nu går tilbage til natur- og miljøudvalget, lød det fra udvalgsformand Karl Erik Lund (DF).

Det forslag var hele byrådet med på. Derfor ligger fredningssagen nu igen på natur- og miljøudvalgets bord og venter på den statslige myndighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

Ny butik med outlet i Vissingsgade

Danmark

Frygter skævvridning af Danmark efter coronakrise: Regeringen varsler særlig hjælp til landdistrikterne

Danmark For abonnenter

Landbruget, landdistrikterne og tænketank advarer: Coronakrisen vil skævvride Danmark

Annonce