Annonce
Vejle

Fremgang for tredje gang: Højen Skoles forældre er de mest tilfredse

Højen Skole har de mest tilfredse forældre i Vejle Kommune, viser en undersøgelse, som Danmarks Statistik har udarbejdet for Social- og Indenrigsministeriet. Foto: Leif Baun
Forældretilfredsheden i Vejle Kommune er steget for tredje gang på skoleområdet. Vejle ligger dog kun som nummer 31 på landsplan, en nuance over gennemsnittet.

Vejle: - Det er pænt, men der er et stykke vej endnu, før vi har landets bedste folkeskole, som er det mål, vi stræber efter.

Det er kommentaren fra formanden for børne- og familieudvalget under Vejle Byråd, Torben Elsig-Pedersen (R), til den nye undersøgelse af forældrenes tilfredshed med deres børns skoler.

Tallene viser, at forældretilfredsheden er steget for tredje år i rad. I denne omgang erklærer 81,4 procent af forældrene sig "tilfredse" eller "meget tilfredse" med skolen. Det tilsvarende tal for Vejle Kommune var 73 procent i 2015.

Annonce

Hvis man sammenligner med resten af landet, så opnår Vejle-skolerne karakteren 4,025 på en skala fra 1 til 5. Landsgennemsnittet er 3,972. Ærø Kommune når højest med 4,247. Vejle er nummer 31 blandt de 98 kommuner.


I ledelsen - som er viceskolelederen og mig - har vi fokus på at fortælle om, hvad der rører sig. Vi fortæller både på Aula og via videohilsner.

Nya Holm, skoleleder, Højen Skole


- Det er dejligt, at forældrene kvitterer med fremgang igen. Men under tallene er der selvfølgelig stor spredning og lokale forhold. Derfor er tanken, at skoleledelse og skolebestyrelser skal drøfte tallene, og hvad der kan udvikles. At være landets bedste folkeskole bygger jo ud over tilfredshedsundersøgelsen også på faglige resultater og trivsel i skolen. Der er mange parametre at måle på, siger Torben Elsig-Pedersen.

Højen på toppen

De mest tilfredse forældre er dem med børn på Højen Skole. Her er tallet for tilfredshed oppe på 4,448. Sidst var det på 3,9.

Vi har spurgt Nya Holm, skoleleder siden 1. november 2019, om, hvad der ligger bag tallene. Og svaret handler blandt andet om en ny strategi for information om skolen.

- Lærere og pædagoger gør arbejder for forbedre børnenes hverdag og være i dialog med forældrene om børnenes skoledag. I ledelsen - som er viceskolelederen og mig - har vi fokus på at fortælle om, hvad der rører sig. Vi fortæller både på Aula og via videohilsner. Vi tror, at mange forældre kan måske lettere forholde sig til at nå at se en fire-fem minutters video end at læse et langt brev. Men vi bruger begge metoder. Forældrene skal både opleve, at de kan henvende sig, og at de bliver taget alvorligt, forklarer Nya Holm.

Annonce

By og skole i samspil

Hun peger på, at når man er en lille skole i en lille by, så har man som skole en forpligtelse til at fortælle de gode historier om både skole og by og være en del af området. Omvendt har beboerne på egnen vist stort engagement i skolen ved at stå for etableringen af et multihus. Det bruges af skolen til idræt, hjemmekundskab og musik. Beboerne bruger det til blandt andet møder og fitness.

Så tilfredse er forældrene med deres skole

I rapporten om brugertilfredshed med skolerne fra Danmarks Statistik bringes følgende tal fra Vejle Kommune på en skala fra 1 til 5, hvor gennemsnittet for Vejle Kommune er 4,025:

1 Højen Skole: 4,448.

2 Mølholm Skole: 4,358.

3 Skovagerskolen: 4,325.

4 Øster Starup Skole: 4,305.

5 Hældagerskolen: 4,297.

6 Øster Nykirke Skole: 4,282.

7 Kirkebakkeskolen: 4,203.

8 Egtved Skole: 4,187.

9 Gårslev Skole: 4,147.

10 Firehøjeskolen: 4,131.

11 Engum Skole: 4,105.

12 Søndermarksskolen: 4,067.

13 Skibet Skole: 4,053.

14 Smidstrup-Skærup: 4,005.

15 Vinding Skole: 3,996.

16 Vejle Midtbyskole: 3,993.

17 Novaskolen: 3,981.

18 Bredsten-Gadbjerg: 3,962.

19 Petersmindeskolen: 3,952.

20 Firekløverskolen: 3,920.

21 Englystskole: 3,867.

22 Fælleshåbsskolen: 3,858.

23 Kollerup: 3,792.

24 Bredagerskolen: 3,790.

25 Thyregod Skole: 3,777.

26 Ødsted Skole: 3,657.

27 Grejsdal Skole: 3,639

Højen Skole er højt oppe på listen over tilfredshed i forældregruppen. Ifølge skoleleder Nya Holm er en del af forklaringen en ny informationsstrategi, hvor man bevidst informerer via forskellige kanaler om skolens hverdag. Foto: Leif Baun

Da Nya Holm tiltrådte som leder, fik hun en skattekiste fra børnene, hvori de havde puttet sedler med deres ønsker til ledelsen: At den sørgede for, at skolen fik kæledyr, at man skal sige godmorgen til hinanden, samt at ledelsen skal komme ud og lege i frikvartererne en gang imellem og tager nogle af vikartimerne.

- Børnene er megaoptagede af at møde voksne, der vil dem og dét, de er interesserede i. Sammen med elevrådet har vi oprettet et undervisningsmiljøråd, hvor vi snakker om, hvad der fungerer og hvad ikke. Vi samler hverdagsdata for at gøre tingene på skolen bedre, og dér er børnenes stemme også vigtig, fastslår Nya Holm.

Annonce

Der skal mere til

Tilbage til den politisk ansvarlige, Torben Elsig-Pedersen. Han mener, at en fortsat fremgang i forældretilfredsheden også stiller et krav til byrådet:

- Det er afgørende, at ressourcerne er der, for at vi kan forvente resultater. Byrådet skal være enig om at investere i skolerne. I år blev der givet noget i budgetforliget, men der var også et efterslæb. Der skal mere til, hvis vi skal opnå et egentlig løft på området, siger han.

Annonce
Vejle

Tag kandidattesten her

Vejle Boldklub For abonnenter

VB's bedste spillede godt: En enkelt overstrålede de øvrige, da sæsonens første sejr kom i hus

Danmark

Fredagens coronatal: Yderligere 1270 er testet positive for corona

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle Boldklub

Se videoanalysen: Endelig vandt VB - fredag aften blev det til en fortjent sejr over FC Nordsjælland

Vejle For abonnenter

Er det smart eller plat? I Nordsjælland går de på arbejde i pyjamas - og det kan også komme på tale i Vejle

Vejle Boldklub

VB-anføreren efter sæsonens første sejr: Den skal være springbræt for os

Vejle

Trods vejlukning i aftentimer: Derfor er indfaldsvej først færdigasfalteret en uge senere end planlagt

Vejle

Afstemning: Hvilken af disse byer giver det mest mening at få en bybusrute til - hvis du skulle bestemme

Alarm 112 For abonnenter

26-årig anholdt i Vejle i stor narkosag: Fik en liter amfetaminolie sendt til Vejle med posten

Navne

Når røgkanonen fyres af ved et uheld, kan Lotte nulstille systemerne

Egtved

Provokerende udsagn om bybusser og folk i millionvillaer har vakt opsigt: Det her er langt under lavmålet, mener Vejles viceborgmester

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Billund

Borgmesterkandidat kom hjem til indbrud: - Alt er hældt ud af alle skabe og skuffer

Navne For abonnenter

Så skal der drikkes champagne: Alle naboer er inviteret til Irmgards 103-års-fødselsdag

Kultur

Kød-fri festival deler vandene: 'Hold fingrene fra vores kød'

Annonce