Annonce
Egtved

Fremtiden for bosted for psykisk syge skal afgøres: Enten skal der ombygges for millioner, eller også skal der bygges helt nyt

Boligerne på Tinghøj er ikke tidssvarende og dækker hverken beboernes eller medarbejdernes behov ordentligt. En analyse peger på at omlægge de 34 boliger til 20 i stedet - men voksenudvalget vil nu undersøge, hvad det vil koste at bygge et helt nyt bosted et andet sted. Arkivfoto: Michael Svenningsen
Voksenudvalget har bedt forvaltningen om at undersøge, hvad det vil koste at bygge et helt nyt bosted for psykisk syge mennesker og dermed flytte Tinghøj ud af Egtved.

Egtved: Egtveds bosted for psykisk syge, Tinghøj, var det største emne på et vælgermøde i Egtved tidligere på ugen. I byen er der bekymring for, om stedet er gearet til at give beboerne den hjælp, de har brug for, samtidig med at nogle af beboernes færden og opførsel i byen skaber utryghed.

På vælgermødet kom det blandt andet frem, at det kan virke utrygt at møde nogle af de psykisk syge, når de samtidig enten er synligt påvirket eller åbenlyst tager stoffer.

Der er behov for at gøre noget ved Tinghøj. Det var der enighed om blandt de fire politikere, der udgjorde panelet, ved vælgermødet.

Annonce

Men der bliver allerede gjort mange tanker om, hvad der skal ske med Tinghøj, fortæller Gitte Frederiksen (V), der er formand for Vejle Kommunes voksenudvalg.

- Vi har i udvalget kæmpet hårdt for at få Tinghøj med i budgetforhandlingerne i flere år. Rammerne på Tinghøj er ikke tidssvarende for vores beboere og deres behov, men der er også brug for at ombygning, så arbejdsforholdene for vores dygtige medarbejdere kan forbedres, fortæller Gitte Frederiksen.

På budgetforliget for 2020 blev der sat 500.000 kroner af til at få udarbejdet en analyse af, hvordan Tinghøj kan omlægges, så rammerne bliver tidssvarende og kan leve op til de behov, der er. Den analyse er afsluttet, og voksenudvalget blev i august præsenteret for analysens konklusioner.

Bygge om eller bygge nyt

Lige nu er der 34 pladser på Tinghøj, men analysen peger på, at man kan omlægge stedet til 20 to-rums boliger, så der også kan blive plads til botræning, altså træne de psykisk syges færdigheder til måske på sigt at kunne klare sig i egen bolig med støtte. Det vil betyde, at der så skal etableres 14 nye pladser et andet sted i kommunen.

- Efter at være præsenteret for den mulighed i voksenudvalget har vi besluttet at finde ud af, om det så er bedre at retænke hele Tinghøj. Måske skal hele institutionen flyttes, så den ikke ligger så centralt i byen, og man så bygger et nyt sted, hvor der stadig kan være 34 pladser. Vi har nu bedt forvaltningen undersøge, hvad det i så fald vil koste, kontra hvad det vil koste at ombygge de eksisterende rammer, forklarer udvalgsformanden.

Udover at finde ud af, hvad det vil koste at bygge en ny institution til Tinghøjs beboere, er forvaltningen også blevet bedt om at kigge på, hvor det i givet fald ville være muligt at etablere en ny.

- Det er ikke helt let at finde et egnet sted. Der er desværre ikke mange steder, man ønsker den type pladser. Der har været og er stadig en stor rummelighed i Egtved, hvor man har været meget åbne overfor de her beboere. Men der er også nogle bekymringer, og dem skal vi tage meget alvorligt. Det er også en af grundene til, vi måske skal overveje, om det er bedre at placere Tinghøj knap så bynært, siger Gitte Frederiksen.

Men samtidig har hun et ønske om muligt ikke at flytte stedet beboere for langt væk, da mange af flere af dem har boet i Egtved i mange år og har en stærk tilknytning til byen.

Annonce

Brug for klarhed snart

Gitte Frederiksen forventer, at forvaltningen relativt hurtigt kan lave nogle beregninger på, hvad det vil koste at bygge nyt, og hvad det vil koste at renovere det eksisterende.

- Vi har brug for at få de tal på plads, så vi har noget at forholde os til, så vi kan tage stilling til, hvad der skal ske med Tinghøj inden budgetforhandlingerne næste år, siger hun.

Det er vigtigt, at der denne gang bliver taget stilling til det.

- I flere år er beslutningerne om Tinghøj blevet udskudt. Vi har brug for, at der nu bliver truffet en beslutning, så naboer, beboere og medarbejdere ved, hvad de har at forholde sig til, siger Gitte Frederiksen og tilføjer:

- Vi har i udvalget et ønske om omkring 50 millioner kroner for at fremtidssikre Tinghøj. Får vi ikke det, ser jeg ingen anden løsning end på et tidspunkt at lukke Tinghøj. Det kan desværre blive endnu dyrere, for så skal vi ud og købe pladserne i andre kommuner, og vi mister samtidig den høje faglighed og specialisering, vi i Vejle Kommune har på det her område.

I flere år er beslutningerne om Tinghøj blevet udskudt. Vi har brug for, at der nu bliver truffet en beslutning, så naboer, beboere og medarbejdere ved, hvad de har at forholde sig til.

Gitte Frederiksen, udvalgsformand


Annonce
Erhverv For abonnenter

19 måneder var nok: Nystartet vognmand sælger sin virksomhed efter et år med voldsom vækst

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Gymnasiefest gik galt, da adskillige elever faldt og blev mast under koncert med prisvindende sanger: 'Det var ikke et sikkert sted at være'

Navne For abonnenter

Lyt eller læs: Ritta var ikke som folk flest - heller ikke i døden: Vennerne skrev farvel på kisten, og hun fik sin aske i en rød VB-urne

Vejle

Vejle er omdannet til en labyrint for fodgængere: - Vi har måske været for optimistiske med gravetilladelserne, siger afdelingsleder

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

KONKURRENCE For abonnenter

Spær øjnene op og find fem fejl: Hvis du har heldet med dig, kan du vinde gavekort til byens butikker

Erhverv

Chris begyndte med tre brugte biler på en grusplads: Nu sælger han biler for millioner af kroner

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Erhverv For abonnenter

De brølende 70'ere: Mere end 30 mister jobbet: Virksomhed lukker efter 45 år

Leder For abonnenter

Molbo-historie koster 1,5 millioner skattekroner: Først skulle valget til ældrerådet ikke holdes, men så greb byrådet ind, så nu er der 21 ældre at vælge imellem

Vejle Boldklub For abonnenter

Fantastisk Grytebust, et slagkraftigt angreb og 4-4-2: Det lærte vi af VB's knusende pokalsejr

Annonce