Annonce
Trekantområdet

Fri for forurening: Drikkevandet i Middelfart er godkendt - men skal screenes for nye stoffer

Staurby Vandværk måtte for nogle år siden lukke vandværket ned grundet sprøjtegift i drikkevandet. Arkivfoto: Nils Mogensen Svalebøg
I Middelfart Kommune er der 61 boringer, der leverer drikkevand til vandværkerne. I langt de fleste boringer er der ikke fundet spor efter pesticider over drikkevandskvalitetskravet. I vinter begynder man dog at screene for 350 nye stoffer, der ikke før er målt for. Resultaterne ventes i begyndelsen af det nye år.
Annonce

Middelfart: Over de seneste par år har der været flere historier i medierne omkring fund af giftrester og forurening i drikkevand.

I sommer lukkede fundet af svampemidlet chlorthalonil-amidsulfonsyre for eksempel en vandforsyning på Sjælland, så alle forbrugerne måtte hente vand fra dunke. Det behøver borgerne i Middelfart Kommune ikke bekymre sig om, fastslår kommunen, som har fået vandværkerne til at tjekke for stoffet.

Annonce

Flere analyser for flere stoffer

- Analyserne viser, at der ikke er indhold af chlorothalonil-amidsulfonsyre i drikkevandet i Middelfart Kommune. I forbindelse med vedtagelsen af indsatsplan for grundvandsbeskyttelse har vi desuden stillet krav til nogle vandværker om at analysere for stoffer, de ikke tidligere har analyseret for. Disse analyser er også ved at være i hus, og heller ikke her har vi påvist indhold af miljøfremmede stoffer, siger Morten Weiss-Pedersen, formand for Miljø- og Energiudvalget, i en pressemeddelelse.

I Middelfart Kommune er der 61 boringer, der leverer drikkevand til de almene vandværker. I langt de fleste boringer er der ikke påvist spor efter pesticider eller nedbrydningsprodukter over drikkevandskvalitetskravet.

Hvis der måles for høje spor af skadelige stoffer i drikkevandet, sørger Middelfart Kommune og vandværkerne for, at vandet ikke når ud til forbrugerne.

Annonce

350 nye stoffer i søgelyset

Det er naturligvis særlig vigtigt at undgå forurening af områderne tæt omkring boringerne. Derfor har Middelfart Kommune særlig fokus på disse områder og vurderer, om der er behov for yderligere indsatser for at reducere risikoen for forurening med pesticider.

I forbindelse med Pesticidstrategi 2017-21 har kommunen og vandværkerne aftalt at øge overvågningen af grundvandet, og Miljøstyrelsen screener hen over vinteren for 350 nye pesticider og nedbrydningsprodukter i udvalgte boringer.

De 350 nye stoffer er der ikke tidligere målt for.

- Vi ser med spænding frem til, hvad resultaterne viser. Vi forventer, at resultaterne ligger klar først i det nye år, siger Morten Weiss-Pedersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Se billederne: Mette Frederiksen og Bo Tengberg er blevet gift på Møn

Vejle For abonnenter

Oprykningsfest blev sparket i gang på Lucky’s: - Lykkeligere kan man ikke være

Annonce