Annonce
Vejle

Friske øjne på Pedersholm: Her kunne være et behandlingscenter

Modsat bygningerne er parken ved Pedersholm ikke fredet. Derfor er byggeri i den 10.000 kvadratmeter store idyl en mulighed. Foto: Ludvig Dittmann
"Rehabiliteringscenter for patienter med langvarig hjernerystelse". Sådan et har Danmark ikke, men det kunne placeres med fordel på den tomme herregård Pedersholm i Vejle, mener nyudklækket arkitekt.

Vejle: Man kan bo, bo, bo. Rigtig meget. Men på 3635 kvadratmeter?

Huse i den størrelse blev bygget for et kvart årtusind siden, hvor herskab og tjenestefolk boede, om ikke sammen, så dog under de samme tage.

Det gør man ikke længere, så herregården Pedersholm på sydsiden af Vejle Fjord er måske ikke længere det mest oplagte hus at indrette sin bolig i.

Men hvad så? En af de nyuddannede fra Arkitektskolen Aarhus, Chalina Behrendt, brugte sin eksamensopgave på at finde en anden anvendelse af de mange kvadratmeter, der står tomme og har været til salg siden 2008.

Svaret blev "Rehabiliteringscenter for patienter med langvarig hjernerystelse".

Det er der en helt bestemt grund til:

- Jeg var ude for en voldsom arbejdsulykke i 2016. Den fik følger i form af en hjernerystelse. Jeg var syg i et år og skyede lys og lyd. Jeg vil gerne skabe en debat om emnet, fordi samfundet ikke har øje for dette problem. Mange ved ikke noget om disse gener, men de ramte har det hårdt med at komme tilbage på arbejdsmarkedet. Det er vildt, når man husker på, at den rette genoptræning vil gøre det muligt for folk at vende tilbage, siger Chalina Behrendt.

Hun overvejer at sende forslaget til politikerne.

Sådan beskriver Chalina sin hjernerystelse

"Grundet en ulykke i 2016 pådrog jeg mig en meget alvorlig langvarig hjernerystelse, der gjorde mig ude af stand til at føre et normalt liv i månedsvis. Jeg var så påvirket, at jeg det første halve år måtte hvile mig i et mørkt rum hjemme hos mine forældre og var så lydsensitiv, at de knapt kunne tømme opvaskemaskinen i køkkenet på etagen nedenunder. Jeg var efterfølgende gennem et langt behandlingsforløb, men det var en kamp at få nogen form for behandling, da det danske sundhedssystem ikke havde en specifik behandling til patienter med gener efter langvarig hjernerystelse."

Fra eksamensopgaven

Derfor blev det Pedersholm

Hun har valgt Pedersholm i Vejle som hjemsted for det foreslåede center, fordi det ligger centralt i landet og har gode ankomstmuligheder fra motorvejsnettet. Desuden er beliggenheden naturskøn med en stor park og en skov, der kan indgå i behandlingen og give gode og rolige omgivelser for patienterne.

Der kan og bør etableres lignende centre andre steder i landet, understreger Chalina Behrendt. Hendes undersøgelse viser, at der er et behov for cirka 250 pladser på landsplan.

Årligt får omkring 25.000 en hjernerystelse, hvoraf 10 procent får varige mén i større eller mindre grad. Nogle af disse får brug for behandling for at blive raske igen.

Sidste søndag fortalte Vejle Amts Folkeblad om et arkitektforslag til Pedersholms fremtid, der handlede om kulturhistorie og restaurering.

Chalina Behrendt er en anden type arkitekt. Hun er uddannet fra den linje på arkitektskolen, der hedder transformation. Den handler om at finde nye anvendelsesmuligheder til eksisterende bygninger.

Men hvordan bygger man lige noget til ved Pedersholm? Hun begyndte med at tegne figurer: Firkanter, cirkler, linjer og blandinger heraf. De blev så placeret i parken øst for hovedhuset. Problemet var dog, at de blev for markante i forhold til, hvad der er på stedet i forvejen.

Parken er ikke fredet

Valget med at bygge nyt var ret let. Pedersholm-bygningen er fredet, men det er parken ikke.

I forslaget er der kun sket få indgreb i den gamle bygning, og de har det formål at forbinde det gamle og det nye. 10 mindre "byggeklodser" med to patientværelser i hver placeres i parken nordøst for hovedbygningen. De opdelte elementer fremfor én samlet bygning giver bedre mulighed for at tilpasse nybyggeriet til det skrånende terræn. Den eksisterende bygning bruges til fælles faciliteter, behandling og administration.

Der bliver formentlig tale om et offentligt ejet projekt. Derfor er materialevalget økonomisk med træhuse. Hver bygning er 3,5 meter høj.

- Det skal allerhelst være staten, der står for stedet, for hjernerystelser er et landsdækkende problem, siger hun.

Arkitektøjne på Vejle

Vejle Amts Folkeblad bringer i disse uger en miniserie med udgangspunkt i, at tre nyuddannede arkitekter fra Arkitektskolen Aarhus har tegnet og skrevet deres eksamensopgaver ud fra bygninger i Vejle.

Søndag 11. august fortalte vi om Line Kriegbaum Andersens restaureringsprojekt under overskriften: "Pedersholm trænger til en familie med mange penge".

I dag handler det igen om Pedersholm, men denne gang giver Chalina Behrendt bygningerne en ny funktion som center for behandling af langtidsgener efter hjernerystelser: "Arkitekt foreslår behandlingscenter på Pedersholm".

Næste søndag handler det om Vejle Godsbanegård.

Barnedrøm: At være arkitekt

Chalina Behrendt er 25 år, født og opvokset i Randers. Siden hun var barn, har hun vidst, at hun ville være arkitekt.

- Jeg tror, den idé opstod, fordi mine forældre fik bygget et hus, som jeg syntes var kreativt og spændende at følge undervejs. Jeg kom ind på skolen i første hug. Jeg vil gerne arbejde med bygningsdesign i både stor og lille skala. Sygehuse og andre offentlige projekter. Gerne i nye sammenhænge. Der sker lidt mere, og man kan udforme større ændringer i landskab og bygninger end ved restaureringsprojekter, siger hun.

Hun har suppleret studierne med tre års arbejde hos arkitektfirmaet C.F. Møller i Aarhus. Desuden har hun været i praktik hos Vesthardt Arkitekter i Aarhus og Bjarke Ingels , og hun har tilbragt et semester på udveksling i Norditalien nær Venedig på arkitektskolen i Ferrara, der regnes for at være en af Italiens bedste.

Chalina Behrendt er nyudklækket arkitekt fra Arkitektskolen Aarhus. Hendes eksamen handlede om, hvad Pedersholms bygninger i Vejle kan bruges til. Privatfoto
Annonce
Forsiden netop nu
112

Campinghytten var fuld af tyvekoster: Retten udviste de to gerningsmænd

Annonce