Annonce
Vejle

Frugt- og Blomsterland pakker sammen i Vejle for tredje gang

De seneste fem år har Jacob Thougaard og Marianne Nielsen fyldt gangarealerne i Mary's godt op med planter og grøntsager. Men snart forsvinder taget og shoppingcentret, som bygges om til Paladspassagen, og det tager parret konsekvensen af nu. Foto: Mette Mørk
Jacob Thougaard har tabt penge nok med sine frugter og grøntsager i Mary's, hvor taget forsvinder og lukker grønthandlerens butik.

Vejle: "Ophør - sidste dag 30/3".

Teksten står på skilte hele vejen ned gennem shoppingcentret Mary's, der er under forvandling til Paladspassagen og mister sit glastag.

Det er netop demonteringen af gadens tag, der er årsag til skiltene, som proklamerer, at denne uge er den sidste for Frugt- og Blomsterland, der har været en del af centret de seneste fem år.

Hvis grønthandleren skulle fortsætte i passagen, skulle butikken tvinges ind i et lejemål, fordi kaktusser, blomster og frugt ikke kan tåle den danske vinterkulde under åben himmel.

"Har du set, at Jacob lukker", spørger en kvinde en bekendt, da de går ned ad passagen, og den er god nok: Lørdag er det slut for Jacob Thougaard og hans ansatte.

Annonce

Tredje gang, han lukker i Vejle

Det er nu tredje gang, at Jacob Thougaard, der bor i Fovslet ved Vamdrup syd for Kolding, forlader Vejle som forretningsdrivende.

  • Første periode var Frugt- og Blomsterland i byen i 22 år. Efter 10 år i det daværende Hafniahus og 12 år i Paladspassagen blev huslejen i passagen skruet så højt op i forbindelse med ombygningen til shoppingcenter, at Frugt- og Blomsterland måtte rykke til andre lokaler i byen. Valget faldt på den lukkede Aldi-butik, som vejlenserne ikke kunne finde vej til på Nørretorv, og efter blot tre måneder lukkede de butikken i 2005.
  • I oktober 2009 var Frugt- og Blomsterland tilbage i Paladspassagen i et lejemål i Mary's, men her opgav butikken sin eksistens efter blot 10 måneder på grund af svigtende omsætning.
  • Grønthandleren vendte dog tilbage i passagen i 2014 og indtog et par af de små lejemål, der var på Mary's daværende smagstorv, mens han også fyldte godt op i de gangarealer, han nu forlader fem år senere.

Fem år uden løn

- Taget forsvinder, og vi kan ikke køre videre under åben himmel. Vi har haft fem svære år her, og lysten til at etablere en ny butik er ikke tilstede. Det har intet at gøre med udlejeren (Boax Ejendomme, red.), der har bakket os op hele vejen igennem. Jeg fik et millionbeløb, da vi blev købt ud af Kolding Storcenter, og jeg har sat en million kroner til her gennem fem år, hvor jeg ikke har hævet løn til mig selv. Jeg har arbejdet gratis i fem år, og derfor har jeg tabt gnisten, fortæller Jacob Thougaard.

Han afviser, at han økonomisk kaster håndklædet i ringen som følge af de fem svære år i Vejle, hvor han nu for tredje gang tager afsked med byen med sit Frugt- og Blomsterland.

- Det er ikke gæld, der lukker os. Vi lukker butikken, inden gælden lukker os, så vi kan komme ud på en ordentlig måde. Det eneste, vi har, er en leaset lastbil, og den kan jeg bare aflevere, siger den erfarne købmand og tilføjer:

- Vi kan ikke lave en ny forretning, som vi skal bruge en million kroner på nyetablering og blandt andet skal etablere et nyt kølerum. Det har jeg ikke lyst til, når jeg fylder 70 år næste gang.

Vil ikke trække pinen ud

Hvis han havde hævet 300.000 kroner i årlig løn, ville butikken have tabt 2,5 millioner kroner i de fem år, Mary's har været basen. Derfor har den ikke en fremtid i Vejle.

- Folk køber det hele i supermarkedet. Der skal en holdningsændring til, men den kan du ikke trække ned over hovedet på folk. Jeg er ikke bitter over, at vi må lukke. Jeg tog en chance og løb en risiko, men det er bare ikke lykkedes, og der er ingen grund til at trække pinen ud, når ikke vi tjener penge, siger Jacob Thougaard.

Det var ikke planen, at han skulle lukke nu, hvor butikken, der fylder godt op i centrets gangarealer, stadig har et par måneder under tag. Men regnskabet fra januar og februar med røde tal på bundlinjen fik grønthandleren på andre tanker.

- Vi har haft ét år med overskud her. Ellers har det været røde tal i de andre år. Folk vil gerne have specialbutikker, men hvis ikke de handler i dem, ender de med at lukke, og så får du butiksdød. På den måde ligger folk, som de har redt, siger Jacob Thougaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Tøjbutik i Vestergade lukkes

Annonce