Annonce
Vejle

Frygtet corona-variant nu også fundet i Vejle: 'Den her må bare ikke spredes rundt i kommunen'

Lige nu er smitten med coronavirus mest udbredt i de tættest befolkede områder i Vejle Kommune. Især Nørremarken og Søndermarken er hårdt ramt. Her et billede fra Løget, da Region Syddanmark var forbi med testbiler. Arkivfoto: Mette Mørk
Der er ifølge Vejle Kommune tale om enten den brasilianske eller sydafrikanske variant af coronavirus. Begge vurderes at være mere smitsomme.

Vejle: En frygtet corona-variant er fundet i Vejle Kommune. Det bekræfter Styrelsen for Patientsikkerhed og Vejle Kommune over for Vejle Amts Folkeblad.

Styrelsen vil i et skriftligt svar blot bekræfte, at "der er tilfælde af smitte med særlige varianter i Vejle Kommune".

"Af hensyn til personfølsomme oplysninger og personhenførbarhed udtaler vi os som udgangspunkt ikke om specifikke smittetilfælde - heller ikke tilfælde af særlige varianter," skrev styrelsen i en mail til avisen mandag sen eftermiddag.

Sundhedschef i Vejle Kommune Diana Krogstrup vil tirsdag morgen godt uddybe, at der er tale om enten den brasilianske eller sydafrikanske coronavariant.

- Det er i øjeblikket de varianter, som styrelsen holder ekstra godt øje med. Jeg kan bekræfte, at der i Vejle Kommune har været et par tilfælde. De blev opdaget for godt en uge siden, siger Diana Krogstrup.

Annonce

Måske mere smitsom

Myndighederne har særligt den brasilianske variant, P1, og den sydafrikanske variant, B1351, i kikkerten, fordi de på nuværende tidspunkt vurderes at være smitsomme end de hidtil kendte.


Vi smed selvfølgelig alt, hvad vi havde i hænderne. For den her må bare ikke spredes rundt i kommunen. Men styrelsen fik hurtigt styr på situationen, og derfor kender jeg faktisk heller ikke specielt mange detaljer.

Diana Krogstrup, sundhedschef


Ifølge Statens Serum Institut (SSI) risikerer begge at have en nedsat følsomhed over for antistoffer. Det kan med andre ord påvirke effekten af vaccinerne. SSI har dog selv meldt ud, at vaccinerne forventes at virke.

- Man er ekstra påpasselige. Det kan være, at vi finder ud af, at der var tale om en storm i et glas vand. Men det er bedre at være på den sikre side, mener sundhedschef i Vejle Kommune Diana Krogstrup.

Annonce

Kommunen: "Vi smed alt"

Smitten med en af de særligt frygtede varianter i Vejle Kommune blev opdaget for godt en uge siden. Der er ifølge sundhedschefen tale om et "par tilfælde". Hun kan ikke komme antallet nærmere.

- Vi smed selvfølgelig alt, hvad vi havde i hænderne. For den her må bare ikke spredes rundt i kommunen. Men styrelsen fik hurtigt styr på situationen, og derfor kender jeg faktisk heller ikke specielt mange detaljer, siger Diana Krogstrup.

Lige nu forsøger flere fynske kommuner at nedkæmpe udbrud med en særlig variant. Det gælder for Nyborg og Svendborg. Mandag blev alle borgere i sidstnævnte opfordret til at blive testet. I særdeleshed dem bosiddende i en særlig del af kommunen.

I Vejle Kommune har smittetilfældene ikke givet anledning til yderligere restriktioner eller nedlukninger. Derfor har udbruddet heller ikke været meldt ud i offentligheden.

- Styrelsen vurderede, at det ikke var formålstjenstligt. For der kom hurtigt styr på situationen. Selvfølgelig skal folk have at vide, hvis de skal være ekstra påpasselige. Men de behøver samtidig ikke at blive mere opskræmt, end de er i forvejen, forklarer sundhedschefen.

Annonce

Stort opsporingsarbejde

Avisen ville gerne have haft svar på, hvor i kommunen de smittede bor - og om de er hinandens nære kontakter. På samme måde er det interessant at vide, om der forud for udbruddet havde været rejseaktivitet. Men det har ikke været muligt at få oplyst.

Styrelsen for Patientsikkerhed oplyser, at opsporingsarbejdet i tilfælde med særlige varianter er mere omfattende.

Arbejdet "indbefatter opsporing af nære kontakters nære kontakter med henblik på test og isolation. Det er som med den generelle smitteopsporing helt afgørende for inddæmning af smitten af de smittede og nære kontakter følger vores anbefalinger," hedder det i mailen til avisen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Charlotte blev overfaldet og truet med kniv: De psykiatriske patienter er blevet farligere

Hedensted

Se Knuds første stik: 766 fik med nålen på den store vaccinationsdag - og der er plads til endnu flere

Annonce