Annonce
Hedensted

Fuglekiggerne og sportsfiskeren havde en herlig dag ved fjorden: Smukke billeder af efteråret

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage
Efterårets lys, luft og farver får os ud i naturen, skriver Jacob Iskov - der har sammensat et kalejdoskop af alt det, efteråret kan give os af oplevelser.

Efteråret er i fuld gang, og skoven står lige nu i sin allersmukkeste dragt - de gyldne farver nærmest vælter over hinanden for at gøre sig bemærket. Flot er det, og det vil vi altså godt opleve. så det gælder om at komme afsted hjemmefra - ud i naturen - ud i skoven - ud til vandet.

Og her er det så, at vores interesser og hobbies og lyst til at opleve virkelig viser sig.

Vi holder os ikke tilbage, vi skal bare ud. Årstiden, vejret, dagen - ja, situationen skal udnyttes her og nu.

Annonce

Jeg har lavet et slags kalejdoskop, der i tekst og billeder giver et lille glimt af det, efteråret kan give os af oplevelser.

På en morgentur ud til Træskohage Fyr ved solopgangstid mødte jeg to herlige fugle-spottere - Morten DD og Michael BP som begge er 120 procent dedikeret til det ornitologiske feltarbejde.

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Denne morgen var det efterårets store og mange fugletræk, der havde lokket de to ornitologer ud til fjorden, og jeg skal da lige love for, at de begge gik op i det med liv og sjæl. Herligt var det at høre deres begejstring, når de spottede en stor flok fugle over skoven ude i det fjerne. Fugle, der var på vej ud over fjorden for at komme sydpå.

Art og antal blev noteret i en særlig app på deres iPhone, og da jeg undrende spurgte Morten DD om, hvordan han dog så hurtigt kunne tælle antallet af fuglene i trækket, fik jeg det nørdede svar, at han gennem årene havde kalibreret sin optællingsmetode til lynhurtig og sikker bedømmelse af antallet. Sådan!

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Og denne morgen var for de to fuglekiggere en god morgen. Mens jeg var sammen med dem, blev der spottet mange og store træk med blandt andet kvækerfinker, mange duetræk samt fire traner ude over fjorden.

Også for lystfiskerne kan efteråret give store oplevelser, og det er kendetegnende for dem, at de aldrig giver op. De skal lige prøve ét kast mere - der skal være en havørred derude. Og er det ikke tilfælder, så har turen, vejret og dagen alligevel været super.

Min lystfisker på fotoet havde været i gang med spinnestangen i flere timer, og han havde kun fanget en havørred på knap 40 centimeter, så den måtte tilbage i vandet igen. Men det var helt sikkert en god dag!

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Senere på dagen kom en lille flok vandrere forbi matriklen, hvor jeg var i gang med at rive blade sammen. Glade hilsener fløj gennem den klare luft begge veje, og der skulle lige udveksles meninger om vejret og skovens farver.

Glade hilsener fløj gennem den klare luft begge veje, og der skulle lige udveksles meninger om vejret og skovens farver.

De var kommet langvejs fra (to endda helt fra Varde) for at besøge venner i Gammelby, og nu var de på vandretur for at opleve efteråret i vores skønne natur.

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Mange mennesker går tur med deres hund, og på den måde får de efterårets sanseoplevelser ind under huden - og der er vel heller ingen tvivl om, at også hunden nyder turen. Andre har fundet deres mountainbike frem, og på den fået efterårsskovens farver og dufte indenbords - og måske endda terrænmæssige og våde udfordringer i tilgift. Men det er bare dejligt!

Og så har jeg i de sidste par uger mødt en del mennesker med kurv og kniv på vej gen-nem skoven i jagten på Karl Johan og kantareller. Det er dog ikke altid, at man finder det, man søger, men så finder man måske andre svampe, der også er spiselige.

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

På billedet her er der et par mindre rørsvampe, nogle støvbolde samt en del løghatte med de karakteristiske tynde og sorte stilke. Desuden er der nogle trompetsvampe, og endnu én er ved at blive skåret fri, så den også kan havne i kurven.

Trompetsvampen er en rigtig god spisesvamp - der skal bare rigtig mange til for at få et lille måltid. I øvrigt er det lidt sjovt med den svamp, for i Frankrig kaldes den La Viande des Pauvre (de fattiges kød) eller Trompette de la Mort (dødens trompet). Tja .... kært barn har mange navne!

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

At slutte en tur i skoven ved den lille skovsø kan på denne årstid kun blive den helt store og uforglemmelige oplevelse - det er bare en ren eksplosion i efterårets gyldne farver. Og bladene, der yndefuldt daler ned og lander på skovbunden blandt tusindvis af andre blade - stilheden - spejlbilledet i søens overflade samt skovens dufte er altsammen med til at forstærke såvel de sanselige som de aktive oplevelser, som efteråret giver os. Herligt!

Efterår ved Vejle Fjord, 2021. Foto: Jacob Iskov, Træskohage
Annonce
Børkop For abonnenter

Kæmpe solcelleanlæg er måske på vej til kommunen: Vil fylde mere end 300 fodboldbaner

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 46.590 coronatilfælde - tallet for indlagte når 918

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Opkøb: Juliane fra Vejle har styr på stængerne - og udvider nu forretningen

Vejle For abonnenter

Minister svarer på kommunaldirektørs fald under julefrokost: Eksborgmester trækker byrådet ind i sagen

Billund

Nu forsvinder restriktionerne, og Jan glæder sig til at åbne sit diskotek: Natteliv er ikke bare fest, det er også socialt

LEDER For abonnenter

Du tager fejl, Martin: Selvfølgelig kommer en fagforeningsboss' privatliv medlemmerne ved. Det hedder demokrati, kammerater!

Medie: Mette Frederiksen ventes at fjerne restriktioner

Vejle For abonnenter

3F-formand til krisemøde, byråd trækkes ind i kommunaldirektørens fald, corona-smitten stikker fuldstændig af, stor rabat på kendt ejendom - og kritik af altmuligmand: Læs de seneste nyheder fra Vejle på blot fem minutter

Ny direktør skal vende minus til plus: Står det til Allan skal hele verden kende til Help Care Companys patenterede øjenskyl

Erhverv

Altmuligmand i Jelling er ked af avisartikel om snyd: 'Folk går og snakker om mig i byen'

Fængslet spionchef bruger ikke mulighed for appel til landsret

Erhverv

Vejles 3F-formand står fast på kritik af avisafsløring: 'B.T. er gået langt over grænsen, og der har ikke været en finger at sætte på Pers arbejde'

Vejle Boldklub For abonnenter

VB-truppen har stadig mangler: Her er tre steder, VB skal forstærke sig

Vejle Boldklub

VB er rejst langt mod syd efter bedre vejr og baner: Træningen aflyst på grund af snevejr

Annonce