Annonce
Billund

Fuld fart på mountainbike-klub for børn: - Ude på sporet prøver de både dansk og engelsk af

Forældre og børn samledes på Stilbjergvej lørdag for at køre mountainbike-løb. Alle fik medaljer og præmier, for løbet handlede mest om at være med. Foto: Lise Nørgaard
Børn med cykelhjelme og forældre i varmt tøj stimlede lørdag sammen ved en ejendom på Stilbjergvej for at køre mountainbikeløb. 14-årige Julius Hansen og 13-årige Yago fra Spanien var blandt de 35 tilmeldte børn og unge.

Billund/ Stilbjerg: 14-årige Julius Hansen har kørt mountainbike i 2-3 år sammen med sin far, og han er vild med det.

- Det er sjovt, og jeg kan godt lide at hoppe. Det er en rigtig god følelse, når man lander ordentligt, forklarer Julius Hansen, der ikke falder ret tit - for når man er sikker i det, man gør, så falder man ikke.

- Det er værre, hvis man er usikker, påpeger Julius, der forklarer, at det meget smalle og hårde sæde på hans mountainbike-cykel hænger sammen med, at de meget af tiden står op på cyklen og bruger arme og ben som fjedrer.

Annonce
Julius Hansen er blevet bidt af at køre mountainbike og vil gerne være professionel. Foto: Lise Nørgaard

Julius træner to gange om ugen, og han er seriøs med sin træning, for han vil rigtig gerne ud at køre med de professionelle på de vilde baner. En stor drøm er Whistler Mountain Bike Park i USA.

- Jeg har set mange videoer derfra, og der er nogle rigtig fede spor og nogle megastore hop, fortæller Julius Hansen, der skal cykle sammen med Yago på 13 år på den sorte og sværeste bane.

Lidt hårdt at komme afsted

Yago begyndte at køre mountainbike for to år siden, da Covid-19 lukkede alle indendørs idrætsaktiviteter ned.

Det kan godt være hårdt at komme afsted, når det er koldt, regner og blæser, men når man så kommer afsted og får pulsen op, så fryser man jo ikke.

Julius Hansen, 14 år


- Det var min mor, der sagde, om det ikke var noget, for jeg kunne hverken gå til svømning eller andre aktiviteter, forklarer Yago, der går på den internationale skole i Billund og har boet i Danmark i syv år. For ham handler det mest om at være med og være en del af fællesskabet i klubben.

- Det kan godt være lidt hårdt at bo her i Danmark, for her er ikke så varmt, og sproget er lidt svært. Nogle gange kan det godt være lidt svært at komme afsted til træning, men når jeg er kommet afsted og bagefter, så er det en rigtig god følelse i kroppen, forklarer Yago.

Yago, der bor med sin spanske familie i Billund, er blevet rigtig glad for at køre på mountainbike. Foto: Lise Nørgaard

Efter lørdagens løb står den på hygge og kage med klubben, og det er også en stor del af sporten for Yago.

Annonce

Fællesskabet er vigtigst

Og det er netop det, der er meningen med det hele ifølge Jannie Søgaard, som er en af arrangørerne af løbet, der bliver afholdt for anden gang.

Projektet med en klub for børn begyndte nemlig først for tre år siden, og det er i den grad lykkedes.

- I dag har vi 150 medlemmer, hvoraf de 50 er børn og unge, fortæller Jannie Søgaard, der i dagens anledning har taget imod 35 deltagere fra fem forskellige klubber.

Det går over stok og sten med cyklen. Foto: Privat

- Vi havde håbet på 20 deltagere, så det her er helt fantastisk, forlyder det.

Formålet er at give børnene og de unge nogle gode oplevelser i trygge omgivelser, hvor der er masser af hjælpere på banen.

- Egentlig er det ikke cyklingen, der er vigtigst, men at vi har et fællesskab og hygger os, fortæller Jannie Søgaard, der møder masser af goodwill i forhold til foreningen. De har således fået lov til at træne i Legos parkeringshuse, når vejret er rigtig dårligt.

Jannie Søgaard får en ordentlig krammer af klubbens yngste medlem. Foto: Lise Nørgaard

Samtidig mangler der aldrig opbakning fra forældrene, der altid er klar til at bakke op om og hjælpe til i foreningen, hvor en tredjedel af medlemmerne er internationale borgere.

En udvikling, der er gået helt af sig selv - og det giver på ingen måder problemer, at der er nogle, der taler engelsk.

- Tværtimod. Det har været helt naturligt, og vi kan høre, at de danske børn prøver deres engelsk af ude på sporet, mens de internationale forsøger sig på dansk, fortæller Jannie Søgaard.

Annonce

Canadisk træner

Leah Vilhan er en af klubbens internationale trænere. Hendes søn, der i dag er 12 år, startede op som 9-årig, mens hendes datter er mere til det sociale end til bakkerne, mudderet og det dårlige vejr.

Leah er fra Canada og træner de mindste i klubben. Foto: Lise Nørgaard

- Jeg begyndte som forælder, og så udviklede det sig. Jeg cykler også lidt med de voksne, og så er jeg træner for de helt små. Her handler det ikke så meget om det tekniske, men om at have det sjovt med og på cyklen, forklarer hun på dansk med canadisk accent.

Cykelklubben er for hende det første bekendtskab med dansk foreningsliv, men det har på ingen måde været svært, for alle har været imødekommende og venlige.

- Måske er det anderledes for mig, fordi jeg er dansk gift og har boet i Danmark i 12 år og taler dansk, påpeger hun, der oplever, at det er en fordel, at hun har det engelske sprog lige på tungen.

- Det passer fint sammen med så mange internationale forældre og børn, siger hun og understreger, at det ikke er et krav at kunne snakke dansk for at være med eller hjælpe til.

Annonce
VEJLE For abonnenter

Erhvervsområde midt i byen er dødsdømt og erstattes af 110 boliger i løbet af de kommende fire år: Det kan du vente dig

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Vejle

Se de eventyrlige julelys på den velbesøgte villavej: 'Det kan godt være svært at komme ud af indkørslen mellem klokken 17 og 18'

Alarm 112 For abonnenter

Politiet forbyder båthorn i Sandvad: 'I må gerne demonstrere, men det skal være i stilhed' - lokalrådsformand føler, at staten giver de utilfredse mundkurv på

Billund

Skal de ældre nu trille helt op i nordvestbyen?

Erhverv

Kæmpe tilflytning til Vejle, Kolding, Fredericia og Middelfart kan mærkes hos leverandør: Skal levere varme til 32.000 nye huse

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Vejle For abonnenter

Vores madanmelder gæster indisk restaurant i Vejle: Tam og kedelig oplevelse - og hvor i alverden var mangosaucen?

Billund

Kommunen tager de frivilliges lokaler på Mødestedet: Hvor er demokratiet henne?

Alarm 112

Iskolde tyve kom på besøg, mens husets ejer var i bad: Det kan være en del af noget større

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Sport

Danmark storsejrede, men alligevel blev det en trist VM-indledning: Mia Rej blev båret ud med en alvorlig skade

Annonce