Annonce
Hedensted

Fuld pedal over kælkebakken: Cykel-crossere indtog Uldum

Uldums cykelvenner og- digtere, Velovers, inviterede lørdag til cross-løb med omkring 60 ryttere, orgelmusik, mudder og æbleskiver på sned.
Annonce

Uldum: Mudderet sprøjter op omkring de brede cykeldæk. Pludselig står cyklen helt stille, og et ærgrelsens brøl lyder fra rytteren, mens han finder sin vej op på sadlen igen.

- De må virkelig elske det her, lyder det med lige del undren og fascination fra én af den snes publikummer, der har overværet situationen.

Vi er til cykelcross-løb i Uldum. En disciplin, der er en mellemting mellem landevejscykling og mountainbike og som de seneste år har oplevet en stigende interesse.

Også hos den lokale cykelklub Velovers, der ellers mest kører landevejscykling. De har tidligere stået bag almindelige cykelløb i byen, men har i år valgt at prøve kræfter med cross.

- Egentlig er det jo fuldstændig latterligt at køre rundt i sådan en gang mudder, men det er også bare vanvittigt sjovt, fortæller en af løbets hovedkræfter, Jacob Tybjerg, op til starten på den 1,4 kilometer lange rute lørdag kl. 13.

Cykelcross

Cykelcross er en cykeldisciplin, hvor rytterne konkurrerer på en rute, der som regel består af en kombination af veje, marker og stier af minimum tre meters bredde.

Ruten kan have forhindringer eller stigninger, der tvinger rytterne til at springe af og på cyklen, såsom passager af trapper eller kunstige forhindringer såsom bomme på op til 40 centimeters højde.

I cykelcross er der depoter/pit, hvor rytteren kan køre ind og skifte cykel, såfremt der er defekt eller tungt mudder på cyklen. Tidsmæssigt køres der op til 60 minutter for eliteklassen for mænd. Kvinderne kører cirka 40 minutter.

Cyklerne ligner almindelige racercykler, men er mere robuste og har en anden geometri. Først og fremmest adskiller dæk og bremser sig fra almindelige racercykler. Der køres med grove, mønstrede dæk.

Sporten er i vækst i Danmark, hvor flere mountainbike- og landevejsryttere bruger sporten som vintertræning.

Kilde: Wikipedia

Annonce

Forhindringer undervejs

Omkring 60 ryttere var med til løbet, der er en del af Allbike cx Cup med i alt fem løb i Jylland.

Ruten i Uldum gik blandt andet på byens kælkebakke, rundt på en mark, gennem et mindre stykke skov og ind forbi Uldum Skole. Undervejs var der indlagt forskellige forhindringer; bomme, sandgrave og såkaldte løbestykker, hvor det er nødvendigt at tage cyklen over nakken og løbe.

- Vi har banket 370 pæle i jorden for at markere ruten, så det har taget lidt tid at arrangere. Men hvis der er ingen, der gør noget, så sker der jo heller ingenting, konstaterer Jacob Tybjerg, der også har sørget for orgelmusik, salg af æbleskiver og gløgg til arrangementet.

Annonce

Pyt med mudder

Mens de fleste nok helst vil holde sig indendøre sådan en halvkold og våd decemberdag er vejret helt perfekt for cross-rytterne.

- Det fede ved cross er jo, at man ikke tager hensyn til vejret. Man kører bare ligegyldigt, hvordan forholdene er. Om man får lidt eller meget mudder på sig, er ligegyldigt, tøjet skal jo vaskes alligevel, konstaterer 40-årige Kim Bjerre fra Horsens, der var blandt deltagerne.

Hvordan han og de øvrige deltagere klarede sig, vides ikke, da resultaterne af løbet ikke var offentliggjort ved redaktionens slutning.

Mudder er ofte en del af cykelcross, og det var der så rigelige mængder af til lørdagens cykelløb i Uldum. Foto: Søren E. Alwan
I crosscykling må man af og til hoppe af sadlen, og det valgte flere at gøre ned af den fedtede bakke, der var en del af lørdagens cykelløb. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Vejle

VB siger farvel til forsvarsspiller

Vejle

Smittetrykket ligger stabilt i Vejle: Det ser værre ud på den anden side af kommunegrænsen

Annonce